• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 10:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Развъждане на Данио

Започната от NO CARRIER, 09.03.2005 19:03

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

mp450

За пускането: зависи какви други рибки имаш.

И аз по 2см обаче на снимката не се виждат.

И имам един вапрос. Днес се връщам от училище и гледам температурата 28с и веднага спяр нагревателя.Но женската ми данио обикаля дъното и прави резки движения.Мъжкия постоянно я гони (и той прави такива движения и си пери перките и опашката).Да ли ще хвърлят или така правят поради високата температура? :-[

mp450

Как са малките рибоци? :-)

pisna-mi

Здравейте, преди 2 дни отделих 6 данио рерио, 4 мъжки и 2 женски.
Но не се сдържах да не ги храня, и от време на време им давах и по малко храна.
Сега като се прибрах, гледам, че точно до всички боклуци по дъното, има и около 20-30 бели топченца (прозрачни с една малка бяла точица вътре)... та, хайвер ще да е :).
Незнам дали е оплоден обаче, изкарах родителите от водата, усилих аератора на макс, температурата е 28-28.5 градуса.
Но проблема е, че по дъното има адски много боклуци от храна, които немога да отделя заради хайвера... ама така става след като ги храня, а не трябваше  :-|
Та, боклуците по дъното ще пречат ли на хайвера да се излюпи, а и аерацията съм я дал на макс и гледам че хайвера му е трудно да стои на едно място при това движение на водата, но четох в тази тема, че така е по-добре.
Та, как мислите, дали ще се излюпят бебетата при това нескопосано положение  :-[
Размер:120 L. (70x50x35)
Отопление: 1x YINSHENG 200W, термостат
Осветление: 2x Sylvania Gro-Lux 18W, 1x Vito Daylight 14W
Филтрация: Вътрешен филтър JIALU, дебит 800 л./ч.
Грунд: Пресят речен пясък (2-4 мм.). Дебелина 3 см.
Растения и риби... :)

NO CARRIER

Ще се излюпят. Като проплуват, внимателно с маркучето ще изсмукаш боклуците.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

pisna-mi

Мерси за успокоението... надявам се наистина да се излюпят, че водата е голяма кочина  :-[

pisna-mi

Малките се излюпиха преди3-4 дена, отделих ги и ги храня сега с някаква храна за новоизлюпени рибки, мисля, че е някакво гаражно производство, ама в магазина ми казаха, че е добра.
Търсих Сера микрон ама нямаше :(.
А някой може ли да ми каже, дали мога да захранвам малките с артемия или трябва да чакам да пораснат малко и тогава?

eventer

Изчакай, иначе артемията ще хапне малките.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

pisna-mi

Цитат на: eventer - 23.03.2008 19:57
Изчакай, иначе артемията ще хапне малките.

Мерси, ще изчакам седмица/две да видя колко ще дръпнат, и тогава ще пробвам да захраня :)

Nanka

Да ви споделя как без да искам се сдобих с малки даниота. Купих си 6 данио от магазина (4м и 2ж) и понеже доста време прекараха в найлоновата торбичка от магазина реших да ги свикна на условията в аквариума като ги сложих в един малък неизползван аквариум, като доливах периодично вода от големия. Тази процедура ми отне около 2-3 часа. След като прецених, че вече са свикнали с водата и температурата на новия им дом ги прехвърлих в него. Тогава се заех да изпразня малкото аквариумче и тъкмо щях да изливам водата в мивката и забелязах, че по дъното има хайвер(първоначално така прецених, а в последствие се и убедих, че е така). Забелязвайки белите зрънца по дъното реших да пробвам дали ще се излюпи, нагласих нивото на аквариума около 15 см, сложих му гъба с аератор от работещ аквариум, нагревател, че и термометър (който само на мен казва колко точно е температурата защото лъже само с 5 градуса  *CRAZY*) и оставих на времето да покаже дали ще си имам малки рибенца. На втория ден след тази случка, като се прибрах от работа  =-O , какво да видя по стените на аквариумчето буквално бъкаше от личинки. Не бях очаквал, че ще са толкова много, просто не бях обърнал внимание колко хайвер има. След като преудолях първоначалните вълнения  O:-) се заех с преброяване. На втората или третата минута с почти изтекли очи и преливайки от щастие криво-ляво преброих 121 личинки само на предното стъкло и сметнах, че е мисия невъзможна да преброя всички още повече и точно, но и това дето преброих ми е повече от достатъчно като се има в предвид, че целта ми не беше размножаване. Тази вечер след около 2-3 денонощия след излупването на личинките те вече плуват, даже и си получиха първата доза Сера микрон.
Дайте ми съвет как да процедирам по-нататък, че да могат да отцелеят по-голяма част от рибенцата. Като са толкова много(предполагам 200-300, не ми издържаха очите и нервите да се опитам да ги преброя всички) дали ще им е тясно в сегашния им дом (~12 литра вода) и ако е така как да ги преместя в по-голям и кога. Ако продължавам да ги храня с микрона дали повечето ще отцелеят или да търся някаква друга алтернатива(яйчен жълтък примерно).
С този си пост исках да ви кажа и покажа, че на едно нещо колкото по-малко му се стараеш толкова са по-добри резултатите и за да не си мислите, че ви лъжа, най-вече за бройката прилагам снимка на която се вижда значителна част от бебешоците(качеството на снимката и не е добро, но се виждат доста добре)
А и още нещо да питам кога мога да изчистя дъното от мизерията(аквариумчето даже не беше почистено като го използвах) без опасност да засмуча някоя рибка с маркучето.
Предварително благодаря на тези които ще се отзоват и ще ми дадът съвет и пожелавам на всички любители (и не само любители) рибовъди да ме надминат с бройката на новоизлюпените. Успехи  :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2nKx10.jpg&hash=259096874f5532e0884abdd70503cca35e1baeb8
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

stef4o1193

Трябва да сифонираш даното щото гледам бая мрасотия се е по събрало.

nina

Веднага можеш да изчистиш дъното на аквариума. И да засмучеш някоя рибка не е проблем после да я върнеш отново, след като мърсотията се утаи на дъното на съда, в който отливаш водата. Аз ги хващам с цедка за кафе. За да оцелеят бебетата е необходимо всекидневно сифониране на отпадъците по дъното и смяна на поне 10% от водата с чиста. В момента гледам толкова малки цихлиди и за да се улесня с почистването, сложих в аквариума 10 бебета анциструси. Идеално почистват останалата храна. Ако можеш да си намериш ще са ти от полза. Успех! :-)

yri

Цитат на: NO CARRIER - 09.03.2005 19:03
.... Довечера смятам да сложа 6 зебрички вътре, да ги храня няколко дни само със замразен хек и да им вдигна температурата на около 28-29°С ....

Простете моето невежество но какво е хек
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

NO CARRIER

Риба. Продава се най-често като замразено филе по рибните магазини.
Merluccius productus
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vali7447

Здравей Nanka ако имаш артемия захрани ги с нея за да имаш по голям брой отцелели,може и с яйчен жълтък но внимавай защото много цапа водата,но с артемията растат много бързо успех и дано да ги отгледаш всичките живи и здрави  *DRINK*
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

Nanka

Благодаря на всички за отговорите. Дъното го сифонирам с едно много тънко маркуче. Голяма играчка е но, май си заслужава, защото после има не повече от едно-две рибета в съда дето събирам водата, които с помоща на една лъжица после връщам в аквариума. Мизерията дето е на снимката вече я няма, но когато снимах още не смеех да сифонирам защото не бяха проплували всичките рибенцата и ме беше страх да не засмуча голяма част от тях, но като проплуваха нещата лека-полека си дойдоха по местата. За сега мисля, че успях да ги захраня със Сера микрон и докато понаедреят ще е така. В Търново не можах да намеря артемия, и в момента съм малко в движение и не мога да поръчам и с куриер така, че се надявам да микрона да ми помогне. Ако нещата продължават както до сега ми се струва, че това, че храня с микрон няма да е фатално защтото загубите ще са под 5-10% което при тази бройка би ме направило горд собственик на едно "малко" стадо от около 200-250  *YAHOO* даниота.
В момента ме притеснява това как да ги прехвърля в по-голям аквариум. Ако може да ми дадете някакви идеи ще съм много благодарен.
И още нещо колко големи трябва да станат, че да мога да ги прехвърля в големия аквариум в който има 12 огнени барбуса с големина 3-4 см.
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

Similar topics (5)

59990

Публикации: 1
Прегледи: 3025

15567

Публикации: 19
Прегледи: 16775

57253

Публикации: 3
Прегледи: 4279

59975

Публикации: 1