• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.07.2025 15:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

трябва ли да предпазя пурите с нещо на 10 см са от водата

Започната от vito, 11.03.2008 02:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vito

закачил съм ги на готови тела на 10 см от водата са трябва ли да ги предпазя с нещо и какво? *HELP*

NO CARRIER

От влагата ще се окислят контактните пластини на фасунгите. Ако имаш бълбукатор от пръските по тръбите може да се отложи варовик, макар че е височко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stas

Според мен нямаш проблем.
Е, най-многото след 1 година да смениш фасонките, но те струват стотинки.

borislav

Другия вариант е да сложиш влагозащитени фасунги,струват към 1,5лв.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

miTko

Стъклен капак! Ползата от него надхвърля вредата, поне според мен.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Stas

Влагозашитените фасонки задържат влагата вътре. По-добре според мен да не са влагозащитени. Ползата от капака е ясна, както и че намалява изпаренията. Но пък наистина свети по-слабо през него.

lz3cv

Може да не съм прав и да ме наритате, ама да споделя и аз едно мнение - ако лампите са много близо до водата, пръските от булбукатора са достатъчно много и лампите се мият непрекъснато. Т.е. няма да се отложи варовик. Това решение съм го виждал в един от фабричните капаци в магазина на ДИСКУС. Разрешиха ми да отворя и да погледна - лампите бяха на не повече от 4-5 сантиметра от водата и не бяха защитени с нищо. От тях направо си капеше вода. Не трябва да забравяме и конденза. Той също допринася за измиването на лампите.
В моя аквариум лампите не са съвсем близо до водата, но не са и много далеч. По тях както и по рефлектора ( огледало на капака под лампите ) също има достатъчно конденз и капе вода. Покривно стъкло нямам. Досега трета година не е имало проблеми. Само сменям старите отслабнали лампи от време на време с нови.

Joro Vn

Цитатако лампите са много близо до водата, пръските от булбукатора са достатъчно много и лампите се мият непрекъснато. Т.е. няма да се отложи варовик.
Чак наритване би било прекалено, но наистина не си прав. Ако водата е твърда и директно се пръска стъклото на лампата, няма как да не се отлагат карбонати. Дори и от конденз пак има отлагане, но е доста по-бавно във времето. При луминисцентната пура на фона на белия луминофор може би не се забелязва, но си го има. Сложи за опит една лампа с нажежаема жичка и прозрачен балон, и виж резултата. Може би при нея отлагането ще бъде по- бързо и по-голямо, защото стъклото се нагрява до по-висока температура. Изобщо при нагряването и последващо изпаряване на част от водата, това, което е било в нея, остава по стъклото. Вечер, когато лампите са изключени и после следва включване /нагряване/, отлагането в този момент е може би най- голямо. Този момент скъсява и живота на лампата.
     Като извод- по-лесно се чисти покривно стъкло, отколкото лампа.

NO CARRIER

Има един тънък момент. Едно са изпарения, друго са пръски, предизвикани от спукани балончета от бълбукатора! Ако са само изпарения, наистина отлагането на варовик е пъти по-малко. Ако са пръски - става страшно, дори на покривното стъкло.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

lz3cv

Съгласен съм. Наистина при мен няма балончета защото имам достатъчно растения и не се налага аериране. Т.е. вадя си заключения въз основа на конденза. Което малко ме е подвело и аз прилагам резултата от конденза за другия случай - с балончетата. Тогава наистина ще има значително повече отлагания в/у стъклото на лампата.
*DRINK*

pisna-mi

Цитат на: miTko - 11.03.2008 09:31
Стъклен капак! Ползата от него надхвърля вредата, поне според мен.

Аз мисля, че няма нужда от стъклен капак. Все пак, колкото и малко да е, има загуба на някои дължини на светлината.
Аз карам повече от година без стъклен капак, лампите са ми 3 и са разположени на не повече от 5 см. от водната повърхност.
Нямам аератор, защото имам много растения, пръски няма, но конденз разбира се в достатъчно плашешти количества на пръв поглед. Проблем несъм имал до сега, и не мисля, че може да се случи нещо сериозно.

Според мен няма от какво да се притесняваш. Дори и да има малко пръски, не е фатално... от време на време ще бършеш пурите с влажно парцалче.
Ако имаш аератор, и на него ще му е малко трудно да пръска навсякъде по лампите. Мисля, че само края на лампата, която е най-близо до балончетата ще натрупва отлагания, другаде проблем няма да има.

Като заключение, мисля, че без стъклен капак ще е по-добре, колкото и близо да са ти лампите :)
Размер:120 L. (70x50x35)
Отопление: 1x YINSHENG 200W, термостат
Осветление: 2x Sylvania Gro-Lux 18W, 1x Vito Daylight 14W
Филтрация: Вътрешен филтър JIALU, дебит 800 л./ч.
Грунд: Пресят речен пясък (2-4 мм.). Дебелина 3 см.
Растения и риби... :)

vedari

не смятам че ще има проблем . при мен на единя аквариум пурите са на 4 см от водата и нямам ядове до този момент

Similar topics (5)

1759

Публикации: 80
Прегледи: 33218

543

Публикации: 14
Прегледи: 8545

10028

Публикации: 9
Прегледи: 5674

3264

Започната от 6aro