• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 17:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лудвигия

Започната от Лора, 19.02.2008 19:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лора

Здравейте на всички които имат понятие от аквариумните растения(аз понятие си нямам и от саксиени)
Пиша из форума какви ли не глупости,някои смислени други пък не и ето че сега,стоейки пред аквариума(човек без работа...)се запитах,как да рзмножа лудвигията си (Ludwigia repens,Ludwigia palustris).Забелязвам,че по стъблото има (как да го кажа...)култуци.А четох че се размножава чрез издънки,по пътя на логиката,които трябва да излизат от коренището(незнам дали съм на прав път).Искам да попитам,ако оставя тези култуци да порастнат още малко и ако ги отчупя и след това ги бодна в грунда,дали ще размножа растението или най много да предизвикам загниване и то да умре.
П.П Не намерих кой знае каква информация и затова питам.А наистина неразбирам от растения(ако нестават за салата.....)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

malomir

Късай и боди в грунда смело

Лора

Благодаря за отговора.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

}|{opukc

19.02.2008 21:53 #3 Last Edit: 19.02.2008 21:55 by }|{opukc
Не е задължително да късаш само издънките, режеш стръка на 2/3 и буташ в грунда смело. Отрязяния стрък пуска нови издънки....и т.н.

Лора

Цитат на: }|{opukc - 19.02.2008 21:53
режеш стръка на 2/3 и буташ в грунда смело. Отрязяния стрък пуска нови издънки....и т.н.
Това дали важи и за Бакопата

Bass_Maker

Да и за Бакопата важи :)
You cannot kill what you did not create...

NO CARRIER

За да растат бързо, и бакопата и лудвигията искат силна светлина.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ata_nas

Бакопата не е от най-бързите, дори бих казал, че е от бавнорастящите.

}|{opukc

20.02.2008 09:28 #8 Last Edit: 20.02.2008 09:31 by }|{opukc
При мен пък е точно обратното - светлината ми е добра и бакопата и роталата/ *DRINK*Атанас знае/растът като луди, за разлика от лудвигията.

ogyy

Почни да ториш, и упражненията дет ги мислиш растението щи ги спести.

Лора

20.02.2008 11:00 #10 Last Edit: 20.02.2008 14:51 by klaralara06
Цитат на: NO CARRIER - 20.02.2008 01:37
За да растат бързо, и бакопата и лудвигията искат силна светлина.
Ами като осветление е следното:
2х18w(аквастар+гролукс) 120л аквариум дори си мсля и една 8w (обикновенна луминисцетна)да добавя към тях.Като смятах осветлението го смятах за 100лх0,03w/l.Ама мъжът ми ме прецака с още 20л.Като тор ще ползвам на таблетки на SERA и една тайванска течна (Aqua-plant iron plus),но понеже го стартирахме на 14.02 засега се въздържам от торене.

streetspluntep

klaralara06
Според мен осветлението ти е малко (Казвам според Мен!)
Моя аквариум малкият е 35литра и е със 2х18w и растенията си растат добре.
Мисля си , че трябва да засилиш примерно с още 1х18 или 2х18.....така осветлението ще стане 0,5-0.6 вата на литър което за мен е нормално осветление, но това е естествено ако искаш по-бърз растеж на растенията.

Лора

Засега растенията си вървят добре.Cъдя по Ludwigia repens,която като беше в 27л с 8w осветление,направо беше пребледняла(загуби си червения цвят)Докато сега е много красива и много червена.Ще видим по нататък дали ще има нужда и от торене защото засега незабелязвам липси.Но осветлението мисля да го оставя така само времето ще покаже дали да се засили или не.

NO CARRIER

Лудвигията расте много по-бързо от бакопата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kamos

Осветлението не е малко за растенията които посочва /имам в предвид за бавен аквариум, с пожелание за минимум поддръжка/
Лора аз също ползвам Айрон плюс тора, но внимавай с него. Слагай само ако растенията покажат, че имат нужда.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (4)

54679

Публикации: 0
Прегледи: 2129

1679

Публикации: 3
Прегледи: 4159

43778

Публикации: 0
Прегледи: 2147

11333

Публикации: 2