• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 20:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Колко грее осветителната система?

Започната от ВЕЛИНСКИ, 08.03.2005 07:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

аквариума е много хубав като изработка,но понеже не можеш да сложиш много растения - за да не седи празен може да го декорираш с корени и камъни и някой друг анубиас - ще седи много добре и няма да има проблем с рибите.
и определено задната стена не трябва да е прозрачна и да се виждат тапетите и кабелите. :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

ВЕЛИНСКИ

Мерси за добрите думи :) На мен не ми изглежда много добре в момента поради оскъдната растителност. За съжаление досега заради липсата на осветление ми умряха 2 големи ехинодоруса и 10 стръка егерия. Сега с трите лампи мисля да не допусна повече смърт сред растенията  :oops: Имам и доста кафяви водорасли и на няколко места брадица, но мисля, че светлината ще ги ликвидира бързо.

Задната страна ще бъде от "изгорен" тъмнокафяв корк (продават го на листове за изолация) - той е почти черен, но си личи че е корк и стои супер отзад. Вчера взех един лист, но още не съм го нарязал. Другата седмица ще сложа и новите растения и ще го снимам пак за да се види напредъка :)

Относно корените - пробвах преди няколко месеца с един киснат и преварен, но въпреки това ми оцвети водата в кафяво и ми свали PH до 6 - сиреч отделяше киселини. Имате ли идея откъде мога да си намеря/купя красив естествен корен, който да не прави мизерии?

ВЕЛИНСКИ

Ревизирам си мнението за електронния баласт - ПЕЧЕ МНОГО след 12 часа работа! Направо не можеш да си задържиш пръстите върху него - явно той прави жегата вътре в капака. А товара му е под номинала - в момента захранва 3x30W вместо 3x36W. Ужким електронните били по-студени от магнитните  :(

nikolav, и твоя ли пече така?

tishovsx

Ми много зависи какъв е баласта ( електронен ), както казвах моя е турски "КРК" и съм го монтирал отвън , отзад на капака и съсвсем малко грее, това дето генерира топлина са двете ми пури по 18W, даже и те не греят много, просто са леко топли !
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

NikolaV

Ми, Велински, честно казано не знам. Аз моя съм го отделил в една херметична (евентуално) камера с дупки отзад. Закрепен е за горната част на капака. На пипане отгоре (през 7 мм ламинат) е малко по-топло отколкото ако пипна ламината над лампите - т.е. грее по-силно от тях...
Иначе браво за капака - много хубаво е станал. Аз също мислех за 18 мм ПДЧ, но ме притесни тежестта. Не, че ще счупи аквариума де, но евентуално при махане и тн.

ВЕЛИНСКИ

Ми цялото му тегло барабар с електриката е около 7-8 килограма - сам го вдигам и го слагам без проблем. Жената сама няма да може, но не й е работа да пипа там принципно :) Иначе отварящият се капак си е тежичък заради ПДЧ-то, но с малко тренировки се свиква.

Като дойдат жегите ще го дебна дросела как ще се държи - може и аз да му пробия малко отвори зад него за да се вентилира по-добре.

77

аз съм с немски ел баласти и въобще не греят :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Да, тези на Vossloh Schwabe наистина са уникални електронни баласти. Изработени са страхотно и наистина не греят.

ВЕЛИНСКИ

Нашите баласти с nikolav са австрийски - Tridonic

Може би грее защото е троен - доколкото разбрах от вносителя скоро ще ги спират точно заради по-високото топлоотдаване в сравнение с двойните. По тази причина никой не произвежда четворни баласти, а ще е много по-удобно да вържеш 4 пури към един баласт вместо към два.

Но иначе Tridonic-а започва да грее по-яко след 10-тия час работа - дотогава е между 30-40 градуса на пипане. Но вчера вечерта беше към 60 по моя преценка след като беше светил 12 часа.

Сашо

Филипс произвежда четворни баласти.
Иначе греенето е неминуемо, въпросът е устройството да е направено така, че да може да разсейва отделяната топлина, без да се прегрява. По принцип трябва да се предполага, че температури на корпуса до 60 градуса на корпуса не са опасни за електрониката вътре (pn преходите на транзисторите пробиват при 110-120 обикновено), останалите електронни елементи също издържат подобни температури без особени проблеми.
Един практически съвет - 60 градуса е температурата, която нормален човек може да понесе при допир с ръка около десетина секунди без да му се прииска непреодолимо да си я отдръпне. Така че можете ли да държите ръката си върху дросела повече от десет секунди, значи опасност няма.
Магнитните дросели греят доста повече, от качествено проектирани и изработени електронни, но тъй като са изцяло от метал, разсейват отделяната топлина равномерно с цялата си повърхност и затова субективно изглежда, че греят по-малко.

Стамен

Капака ти е супер, но ми се струва, че плоскостите от ПДЧ няма  да издържат на влагата и ще се раздуят. Под капака винаги има влага така, че помисли за вентилация докато не е станало късно. За капак по-добре е да се ползва водоустойчив фазер. Дебелинато му е 6 мм. и е доста по-лек от ПДЧ.

ВЕЛИНСКИ

Надявам се да не се раздуят - първо аквариумът ми е покрит отгоре плътно със стъкла, второ когато светят лампите вътре е 60 градуса и място за влага няма и трето поръчах плоскостите с 2 мм лайстни, които са пластмасови и по-добре изолират голите страници.

Ще видим на практика какви ще са резултатите ;)

discusfish

Аз пък съм с 6X36W , понеже трудно се прави капак с толкова много съм ги окачил на тавана и стана много добре но всичко ми е с дросели и грее яко.За щастие лампите мога да ги регулирам на какво разстояние да са до аквариума и съм ги вдигнал на 1-2 пръста , другото което се надявам да ме спаси лятото е че имам климатик :) иначе грее яко от дроселите ...

ВЕЛИНСКИ

Мога да дам първи тестове :D

При 21 градуса стайна температура и темп. на аквариума при загасено осветление 23.5, след 9 часа светене темп стига 24.5-24.8 градуса.

Което означава, че лятото и аз ще съм на климатик за да не се вдига температурата на водата над 25.

Нямам идея дали един вентилатор, изкарващ горещия въздух навън от капака, ще помогне, но предполагам че да. Все още не ми се ще да режа отвор в капака.

discusfish

Слагай климатик и пускай на 20 градуса да духа , аз съм в помещение 16кв/м и сам с осмица НЕО работи перфектно от година го имам ...:) моята лампа трудно си държиш ръката на нея :( направо пече но  с вентилатори не ми се занимава ....

Similar topics (5)

21349

Публикации: 11
Прегледи: 5529

2278

Публикации: 49
Прегледи: 19008

14368

Публикации: 4
Прегледи: 6805

19871

Публикации: 5
Прегледи: 5093

2242

Публикации: 8
Прегледи: 5783