• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.06.2025 00:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бъдещият ми скаридник

Започната от igenov, 10.01.2008 10:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igenov

10.01.2008 10:07 Last Edit: 10.01.2008 10:09 by igenov
Преди няколко дни нагласих този аквариум с намерение да развъждам в него скариди. Полезен обем 32 литра. Филтрация - аераторна гъба. Отопление - електронен нагревател Атман, 50 вата. Освен това исках да експериментирам с почва под грунда. Грунда е с дебелина около 2 см, а под него има около 4 см обикновена почва от къртичини. За сега всичко е наред, но ще видя какво ще стане. Идеята съм взел от руски автор, но там грунда е ситен пясък. Давайте мнения и съвети.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq40Yfh0.jpg&hash=d8a213a4d0f6f1ec26893f3147d71e6032d84207

Живко

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,3588.0.html

И аз така започнах.
Топчета доста под грунда. Похлупак от ситен пясък. При теб липсва и това е лошо.
В началото тръгна добре. После ми стана ясно, че прекалено много СО2 не е добре за скаридите. Намалих го. Растежа на растенията се забави и....
Купища водорасли. Ама купища. Особено като станаха скаридите без чет.
При теб е по-твърда водата. Може и да понесе повече СО2.
Ако пък не подаваш СО2 и няма да е супер бърз аквариум, няма смисъл да хакаш в грунда калищаци.
Вече е свършено де. За архивите ще е добре, да се знае какво е станало по-нататък.

Иначе добре е аранжиран. Само ми се струва, че някои растения ще са прекалено големи за този съд.
Друга забележка е, че си засадил прекалено големи части от растения. Мисля по-добре е почти само върхове да се садят за старт. Старите листа ще почнат да гният. Ще се появят купища "въздушни" корени.
Никой не се е родил научен.

igenov

Живко, благодаря за мнението и съветите. Това за растенията не го съобразих, но ще ги подрежа като тръгнат. СО2 няма да подавам. Това е идеята на автора ( Слава Юдаков), че растенията се снабдяват с СО2 чрез корените от гниенето в почвата и със всички останали микро и макро елементи. Освен това казва, че въобще не е необходимо никакво торене и осветлението може да е по-слабо. Той смята, че проблемите с почвата се получават, когато слоят не е достатъчно дебел и затова препоръчва да е 3-4 см. В статията пише, че всичко това го прави и Даяна Валстав. Притесняваме, че грунда не е от пясък, но ще видя какво ще стане. Поне аквариума е малък и лесно ще изхвърля всичко.

zambo

Като за начало мога да помогна със скаридите . Аз неподавам СО2 . Светя с ват на литър .Торя много малко , когато се сетя .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

igenov

Благодаря Анатоли! Още малко да се стабилизира (или скапе) и ще ти се обадя.

zambo

Цитат на: igenov - 10.01.2008 12:06
Благодаря Анатоли! Още малко да се стабилизира (или скапе) и ще ти се обадя.
Няма от какво да се скапе , най - много да "брадяса" , но малките невидими твари ще го лъснат .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

besom

10.01.2008 12:52 #6 Last Edit: 11.01.2008 00:10 by besom
гъбата не е добро решение - много бързо изчезва :)))))). Сложи вътрешен филтър с малък дебит. Аз съм се спрял на SunSun HJ-111B - просто беше най малкия възможен.  Често ги наблюдавам как висят по филтъра и се опитват да влезнат в процепа - голям купон. Процепите на кофата са много малки и практически немогат да се докопат до дунапрена. Причината да го нападат са полепналите алгии. Проблема с водния ток го решаваш с лулата.

п.с. за този ти гарантирам че е безопасен за бебетата.
: 10-01-2008, 12:49:09
Към Модераторите и Администраторите

????? какви са тея звезди.

-------------------------------------------------------------------

:-[ ииии баси аз докато захапя

ми да  *privet*

jimbeam0706

А аз на мойте деца ,домчето им е следното
черен грунд 2 мм с дебелина около 3 см,аквариума ми е 24 л
осветлението ми е 0,6 вата/л,с;ожил съм и един корен да има къде да се крият,но май много не го харесват ,след като им сложих 2 рапана със счупени краища отзад и се шмугват и май си играят на гоненица или криеница.И аз незнам
растения:  Alternanthera sessilis и Ceratophyllum submersum
Появиха се малко водорасълчета,ама вземах 2 неритинки и се справят много добре,даже отлично
Няма невъзможни неща

Similar topics (1)

47254

Публикации: 4
Прегледи: 2600