• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 22:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ако ви трябва помощ за компютрите - казвайте, част 2

Започната от Longanlon, 08.01.2007 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

С това се занимавам. Ако беше толкова лесно, веднага щях да ти кажа какво да направиш. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Emil

Аз лично съм го пробвал и работи така съм вързал двете pc-та в къщи.
Нека поясна, че това е само прекарване на интернет само на internet explowera на втория компютър. За да си го пуснете и на ICQ, mIRC, BitCommet, Skype и Download Acceleration мисля, че няма да ви е проблем по същия начин става в менюто на програмките пак се пише IP-то на първия комютър от който взимаме интернет.

Автор: Mengeleev
ЛАН интернет за два домашни компютъра чрез инсталиране на прокси сървър
http://store3.data.bg/pchelp/Sharing_Internet/CCProxy/CCProxy.htm

Използва се програмата CCProxy, която прави прокси сървър на компютъра, който получава интернета и го рутира към съществуваща локална мрежа. Лошото е, че тази програма може да осигури връзка на максимум три компютъра от локалната мрежа.

Условно ще наричам компютъра, който получава интернет "първи комп", а компютъра, към който се рутира трафика "втори комп". Първо трябва да се вържат двата компа в локална мрежа, така че да се виждат и да могат да комуникират, а в същото време първия комп трябва да може да получава интернет. На първия комп трябва да има две ЛАН карти. Първата ЛАН карта, по която идва интернета не й пипаш настройките. Нея я вижда доставчика и нейният МАК адрес му излиза на него и по него той те следи. За да могат двете ЛАН карти да работят едновременно трябва да имат различни IP адреси, т.е. трябва домашната ти локална мрежа да има IP адреси, които да са различни от IP на мрежата, по която по същество получаваш интернет. Проверяваш ЛАН картата, по която ти идва интернета какви са й настройките. Те могат да са примерно такива:

IP address:                               192.168.10.30
Subnet mask:                            255.255.255.0
Default gateway:                       192.168.10.10
Preferred DNS server:              192.168.0.111

Най-вероятно твоят интернет доставчик, както повечето доставчици ти е дал някакво вътрешно-мрежово IP. Това означава, че първата ЛАН карта на първия комп, по която ти идва интернета вече е член на някаква локална мрежа. Ето защо на втората ЛАН карта на първия комп трябва да сложиш настройки, които да са различни, например:

IP address:                               172.16.1.1
Subnet mask:                            255.255.0.0

Другите параметри може да не ги въвеждаш, но е важно IP адресите на двете карти на първия комп да са различни. По този начин двете локални мрежи, а именно тази по която получаваш интернет и твоята домашна мрежа ще са отделени една от друга. На ЛАН картата на втория комп в такъв случай слагаш настройки:

IP address:                               172.16.1.2
Subnet mask:                            255.255.0.0
Default gateway:                       172.16.1.1

За Default gateway на ЛАН картата на втория комп слагаш IP адреса на втората ЛАН карта на първия копм.

Двата компа трябва да са членове на една workgroup. Когато оправиш и това те вече трябва да се виждат. Те трябва да са свързани с кроснат кабел (crossover cable). Такъв кабел се използва само за връзка между два компютъра. Характерното за него е, че първо и второ краче от едната букса отиват на 3 и 6 позиция на другата букса. Ако нямаш такъв кабел или не си сигурен, че е кроснат можеш да отидеш в който и да е компютърен магазин (по "Раковски" ги има много) и да им кажеш да ти направят, те ще знаят как да го свържат. За да могат двата компа да си обменят информация трябва да бъде разрешен също така и File and Printer Sharing.

По въпроса за firewall-а, той ти е необходим за твоя собствена сигурност, но дори и без него доставчика няма да може да види, че имаш второ PC вързано, защото реално втория комп използва същата ЛАН карта, която ползва и първия комп, т.е. целият ти трафик излиза през само една ЛАН карта и съответно само един МАК адрес. Ако имаш инсталиран firewall трябва да го настроиш така, че да разрешава комуникация между компютрите на локалната мрежа. Аз лично ползвам ZoneAlarm и съм доволен. Ако имаш нужда от помощ и по неговите настройки пиши ми пак.

След като това дотук е направено си инсталираш CCProxy, в което няма нищо особено и си слагаш и крака за него. Неприятното на цялата история е, че за да има втория комп интернет трябва първият комп да е винаги включен.

Включваш програмата и отиваш в Options. Ще ти се появи този екран:

Записваш си стойностите на тези 5 порта, които съм ти очертал. Вляво слагаш отметка на Auto Startup, за да може програмата да се зарежда заедно с Windows-а. Долу вдясно избираш IP адреса на първата ЛАН карта на първия комп, тази настройка, която доставчика ти е сложил и също така слагаш отметката вдясно (при мен цифрите са 172.16.16.151, при теб сигурно са други).

Сега вече трябва на втория комп да настроиш всички програми, които използват интернет, да използват прокси сървър. Това са Internet Explorer, Outlook Express, ICQ, ъпдейтър на антивирусна програма, даунлоуд мениджър, въобще всички, които излизат в интернет, трябва в настройките да им укажеш да използват прокси сървър. Аз ще ти обясня това за Internet Explorer, за другите програми нещата са аналогични.

В Internet Explorer отиваш в Tool-->Internet Options-->Connections-->LAN Settings. Слагаш отметка на Use a proxy server for your LAN...

...и натискаш Advanced.

В дясната колона нанасяш портовете от фигура 1, а в лявата колона въвеждащ IP адреса на първата ЛАН карта на първия комп. С това настройките на Internet Explorer са готови. За другите програми мисля, че можеш да се оправиш и сам. Общото при тях е, че там където са настройките за прокси сървър, за адрес на прокси сървъра въвеждаш IP адреса на първата ЛАН карта на първия комп и след това въвеждаш съответния порт, 808 или 1080.

Това е, успех!

миа

добре ако мушна интернета в лап-топа и реша че не ми стиска да продължа нататък мога ли спокойно да го извадя и да го сложа пак на тоя компютър и той да си работи нормално?

Emil

@ NO CARRIER, правилно ти е казал. Не може, щом ще му го мушкаш на лаптопа, не се занимавай :-P .(хай-тек секс , бах ма'а му)

Викни някой приятел, който разбира, още една лан-карта и разбира се кроснат кабел.

общата идея е: единия комп е с 2 карти едната е вързана за интернет( без да му го мушкаш, той и така си е доста намушкан), а другата е за споделяне към 2-рата машина. Другото е написано в горния ми пост.

миа

доообре имам един познат та той разбира от компютри и ще го помоля  за помощ.

NikolaV

Миа, вземи си един рутер и не се занимавай с глупости!

miTko

Цитат на: NikolaV - 20.12.2007 08:28
Миа, вземи си един рутер и не се занимавай с глупости!
Най-добре, но сега ще трябва да и обясниш какво е рутер. ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Мда... Май си прав :)
Во кратце, с рутера ще може да си включиш и лаптопа и компютъра към интернет. От едната страна включваш кабела от интернет доставчика, а от другата двата компютъра. Разклонител за интернета един вид :)
Не е кой знае каква инвестиция.
Ето това примерно:
http://stemo.bg/jsp/bg.do?a=cHJvZHVjdC1EX0xJTkstNTAxLTUxMS0wMDA2MzAwOTY5MDAz

anonto

И аз съм в къщи така - един настолен и лаптоп. Интернета съм го разделил с безжичен рутер и това е идеалното решение. Не е необходимо да мушкаш никакви кабели в лаптопа и си имаш на него интернет, където и да си в апартамента.
А ако имаш проблем със свързването, във форума все ще се намери някои да ти обясни подробно как става така че да си го направиш сама.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

миа

мхм това ми се струва добро решение.обаче май става и с безжичен интернет.въпросния лап-топ е американски и е ползван малко на безжичен интернет.може да е малко по-скъпичко-незнам.въобще в България има ли такъв интернет?всъщност то си е нормален интернет обаче с някакво устройство.

breeze

Миа, рутер няма да ти свърши работа, ако доставчика ти е сложил защита по TTL. Това е едно число във всяко пакетче данни, което автоматично се намалява с единица при минаване през рутер, така че доставчикът ти може да разбере дали ползваш интернет през рутер или не, и да забрани възможността да ползваш стандартен рутер.

миа

значи вероятно е и да не стане това с рутера :-(.ооох станах пример за поговорката--Внимавай какво си пожелаваш!--

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

breeze

Разбира се, че не е проблем  :-D аз затова добавих думичката "стандартен" (отнася се най-вече за firmware). Но... остава сега Миа да го разбере, научи, приложи и... може да стане колежка на Коко  :-)
По-добре ако някой се сеща, да посочи някакъв софт за windows (на мен не ми е известен), който да прави въпросната манипулация с TTL-a, и тогава всичко, което е необходимо е втора мрежова карта в компютъра, и един crossed UTP мрежов кабел между него и лаптопа....

Similar topics (5)

53065

Започната от 77

Публикации: 10
Прегледи: 4613

2591

Публикации: 11
Прегледи: 5813

25670

Започната от risteto

Публикации: 5
Прегледи: 3199