• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 18:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

опазване на поколението

Започната от nufrii, 06.12.2007 02:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nufrii

Проблема е следния ,имам 10-ина африкански цихлиди които от време на време имат поколение (по една две малки) когато рибетата са малки се крият в цепнатините на камъните и оцеляват ,като поодраснат и станат по 10-15мм стават смели и започват да плуват из аквариума ,тогава биват изядени.
Пробвал съм да хвана майката когато малките са и в устата ,но щом пусна кепа в аквариума всички риби се крият ,малките също не успявам да хвана поради същите причини .Наскоро четох в една книга за приспособление с което може би мога да хвана малките -дълга прозрачна тръба извита в долния карай като лула ,запушва се в горния край с палец ,поставям я пред скривалището на малкото и когато то се покаже отпускам и то бива засмукано от вакуума в тръбата.Обаче друг проблем ,никъде не продават подобни неща ,а не ми идва наум откъде мога да купя подобна прозрачна тръба ?(мисля огъването няма да е проблем)

torsade

Къртовска работа може да се получи,но според мен това е най-добрия начин. Трябва да хванеш майката и да й извадиш малките.
   Изваждането на дечицата става в съдче с вода, като с едната ръка държиш рибата, а с другата и отваряш устата. Може да ползваш инструмент - аз ползвам клечка за зъби. Хубаво е да я поразклатиш малко.
   Трудното, както си забелязал, е улавянето на рибката. Когато аз го правя, вземам един леген до акварума и махам в него всички камъни, които ми пречат. После след улова ги връщам на мястото им.
   А самите извадени дребосъчета може да сложиш в някаква клетка от мрежа в аквариума - продават се готови, и да ги храниш със стрита храна за големи цихлиди. Ако извадиш хайвер или дребосъците са съвсем малки, ти трябва инкубатор. Има в раздел Цихлиди една тема за инкубатор... Но по-добре е да избягаш от необходимостта от икубатор, като изчакаш примерно 13-14 дни преди да извадиш рибките.
Охлювът не ни е враг!

Живко

Аз ловя риба нощем, на малко фенерче *YAHOO*
Никой не се е родил научен.

nufrii

Мойте са много нахитрели ,пробвал съм и това  :'(

AnSelmo

когато имам ново поколение отделям женската в един 60л аквариума малките ги изтеглям с шлауха/12мм/ с който си сменям водата
до сега не съм имал проблеми *THUMBS UP*

Similar topics (1)

8087

Публикации: 12
Прегледи: 6484