• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 17:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Как да разпозная златните ?

Започната от BgMafia, 09.05.2007 14:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MAGARETOOO

златните рибки се разпонават чак след година като станат полово зрели мъжките имат точици по хрилиете и имат мисля че по вдлъбнат аналетн отвор а за разваждане трябват 1 женска на 2-3 мъжки поправете ме ако сам написал нещо грешно  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.tropheus.com.pl%2Fimages%2Fbanners%2Fkm40050.jpg&hash=88616f16b78a73cda36d3b581fa7c8432da577e8

torsade

*offtopic Чувствам се длъжен да подкрепя  Aquarius в създалия се спор  8-)
Охлювът не ни е враг!

Aquarius

Цитат на: torsade - 10.05.2007 16:29
  *offtopic Чувствам се длъжен да подкрепя  Aquarius в създалия се спор  8-)

Благодаря, но тук не би трябвало да има никакъв спор. Аз просто казах, това, което съм правил и което съм виждал. Не ме ядосва факта, че някой оспорва това мое становище, всеки е в правото си да отстоява собственото си мнение, но нека то бъде обосновано, защото изразът "99% нищо вярно" сам по себе си нищо не значи!

Съжелявам, че едно мое изказване за пореден път предизвика недоразумения в този форум, не съм целял това!

Gad_Man

Току що видях, че в новозапуснатият ми 60 литров аквариум където са само двете ми златни риби дъното е посипано със хайвер много здраво прелепен по камъните и пясъка, все пак успях да отделя малко в един буркан, но хайверът май няма да се излюпи защото е млечно бял :-( Коремът на голямата ми златна риба е значително намалял а по-малката постояно я преследва и я бута там доло под опашката, това ме кара да си мисля, че са мъжка и женска, но хаиверът не трябва ли да е прозрачен и ако трябва защо не е?Възможно ли е голямата рибка сама да го е хвърлила и за това да не е оплоден и да е побелял :-|

rookie_gyn

Извенете ме за острия тон, в предишния ми пост. Добре айде да се обоснова:
1. Съгласен съм за това, че се отглеждат в големи бетонни или други подходящи съдове, но не съм съгласен за следното:
- златните рибки могат да се развият и на осмия месец, това зависи изцяло от размера на съда в който са гледани. Пр.: ако рибки излюпени януари, някъде към края на април бъдат пуснати във външни вани, с обем около 1000 л, в който има не повече от 300 рибки, към края на лятото се отбират най - едрите екземпляри, които се оставят в същите съдове, но вече на този обем от 1000 л оставяш неповече от 100 риби. Отглеждаш ги до края на октомври, като тези рибки които са останали ще достигнат 2 пъти по-голям размер. Естествено в този период температурата на водата ще спада, но тъй като това ще става постепенно няма да се отрази негативно на животинките. Когато водата във басейна падне под 17 градуса е време да се приберат в аквариумите. На същата температура, която постепенно се покачва, което пък от воя страна води до повишване метаболизма, приемане на повече храна и стимулира размножаването, като не по-късно от месец след внасянето на рибките в аквариуми те започват да се подгонват и се появяват ясно изразени полови белези и не закъснява първото хвърляне на хайвер, което в повечето случай е неуспешно, поради това че все още не са се сработили рибките. Значи дотук станаха 11 месеца нали. Но веднъж започнали да работят го правят постоянно, през 10 дни женските започват да ръсят/буквално/  хайвер. За което без значение е дали имат мъжки при тях или не. Ако това стане- то значи, че имате перфектно работещи женски, което напоследък е доста трудно.
Количеството отделен хайвер зависи изцяло от размера на рибката от 500 до 5000. А количеството оплоден зависи от активността на мъжките /т.е. от тяхното либидо/. Значи спокойно от едно трио трябва да излизат около 1 500 рибки - големи отгледани.Това е в хипотезата, че не ги изцеждаш на ръка.
Когато рибките се изцеждат на ръка - количеството на оплодения и излюпен хайвер е  по-голямо. 
А да се използват големи 100 л аквариуми за три рибки си е загуба на съдове.
Друго когато една женска отделя хайвер, а друга я гоно не означава, че тя е мъжка. При отделянето на хайвер, във водата се отделят хормони и това стимулира и останалите риби. Но в повечето случаи втората рибка гони първата /ако втората е женска/ за да си хапва.
Има и още тънкости, но ги оставям да си поблъскате главите върху тях.

didak

нов съм в акваристиката - гледам златни от 2,5 години /и съответно рибите - 3 бр. са на 2,5 години/ в 80 л. аквариум. имам смятам нормални условия в аквариума - едър грунд, растения с големи листа, филтриране и аерация ...
на една от рибките и се изду корема преди около месец. ако приемем че е пълна с хайвер /в което съм почти сигурен/, а не е болна, как следва до постъя по-нантатък - не държа да ги развъждам. по-скоро на този етап са притеснявам да не стане фал с рибката - доста време е с подут корем. не съм забелязал някоя от другите две да я гони. според мнението на специалисти поне едната от другите две със сигурност е мъжка.
съвета който съм получил досега е да "изцедя" рибката сам. това ли е най-полезното от гледна точка на здравето й, и това на останалите рибки? какво би станало ако не се намесвам?

zambo

Щом другите не я гонят се съмнявам , че имаш мъжки .
Еден мъжкар би я стимулирал да хвърли хайвера и да ти реши проблемите, но сам да я "изцедиш" ми се струва рисковано ако не си го правил досега .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

rookie_gyn

Женските златни и сами могат да се изцеждат, просто трябва хайвера им да е добре развит. Веднъж започнала женска сама си хвърля хайвер на определен период. Започни да им даваш тубифекс малко повече и ще си проличи.

didak

тубифекс не мога да намеря. какво друга да направя за да я стимулирам? повече храна ли да им давам, температура...

bastuna

Златните за стимулация на мръстене/хвърл.хайвер/ се захранват със ситно натрошени орехи поради високото съдържание на витамин Е и цинк им деиства като афродизиак научих това от познат руснак акварист а и от личен опит както и темп. от 19-20градуса това лято от 30 златни /комети и шибункин/ имам над 100 малки във външен басейн а хайвер хвърляха и оплождаха през 15-20дни.Аз лично използвам инд.кашу -по малко цапа.
ЛИСТОВКА-ПАМЯТКА СНАЙПЕРУ
Снайпер - это специально отобранный, обученный и подготовленный к самостоятельным инициативным действиям воин, меткий стрелок, умеющий искусно действовать в боевой обстановке. Задача снайпера - уничтожение важных и опасных целей

MeTogu

Така момчета навихте ме.През почивните дни ще запретна ръкави и ще изцедя рибите поотделно женската и после мъжката и ще смеся получилото се да се уплоди.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

didak

какво ще стане ако няма мъжка в аквариума? женската ще хвърли ли хайвера?