• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ролята на трансформаторите при направа на дънен нагревател

Започната от GrandePippo, 03.10.2007 02:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GrandePippo

Разбира се, че не ми е нужно да имам дънно отопление за гледане на растения. Мога да си ги гледам спокойно и без дънен нагревател както е било досега.
Ако тръгнем по тоя път и системите за диоксид можем да не ползваме, и да не торим може даже....
Не искам да ставам адвокат на дънното отопление-ползите от него са ясни.

Искам да разберете ясно проблема ми-тъй като ми се стори мнооого сложна работа за мене самия, си поръчах да ми бъде инсталирано дънно отопление в аквариума. Като не разбирам, си викам-нека друг, който повече разбира да ми свърши работата. И получавам аквариума си с наредени кабели на дъното.

После решавам да поразпитам, Niky ми прати една статия, други съфорумници дадоха акъл и се оказва че това дето са ми инсталирали е майтап работа.
Нямам трансформатор, а трябва да имам, нямам терморегулатор, я трябва да имам, не съм сигурен в параметрите и на самите кабели.

Още утре ще си размърдам задника, ще прочета в енциклопедията кво аджаба е волт, ват, ом, съпротивление и кво още беше и ще меря тука и ще чета на Niky напътствията и така.

Благодаря на всички, ще дам update  кво са показали измерванията.

blagoy

*offtopic
Електрическо напрежение:
бележи се с "U"*; дименсия - Волт [V]
Eлектрически ток:
бележи се с "I"*; дименсия - Ампер [А]
Съпротивление:
бележи се с "R"; дименсия - Oм [Ω]
Електрическа мощност:
бележи се с "Р"; дименсия - Ват [W]
Kолегата Joro Vn ти е дал нужните формули
*забележка: така се бележат когато са постоянни, ако са променливи(u, i)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

pampurko

Този терморегулатор :
http://www.dobrikit.dir.bg/page13.htm
+ още едно реле с необходимата мощност и си готов!
Лично аз мисля че вероятността да пробие кабела е много малка-няма да работи на висока температура,няма и механично въздействие.

Joro Vn

Струва ми се, че тази сумарна мощност ще е недостатъчна за 500- литров аквариум. Зависи и в колко топло помещение ще бъде, но май ще си на ръба. За да не стане плетеница от кабели в аквариума ти, ако решиш да повишиш мощността, като че ли най- добре е да помислиш за друг тип отопление. Ако все пак държиш на кабели, потърси и други. Мога да ти подскажа вариант с кабели, които се използват в промишлеността, стига да ти се трошат пари. Иначе с тях може да се получи много компактно отопление. Представляват два паралелни проводника на растояние няколко милиметра един от друг. И двата са "вградени" в полупроводникава полимерна шина /матрица/, която е източника на топлинно излъчване. Следва, разбира се, няколко слоя външна изолация. Тези кабели се препоръчват и при взривоопасни среди. Могат също и да си саморегулират в известен температурен диапазон отделяната топлинна мощност.

Similar topics (5)

53403

Публикации: 2
Прегледи: 2904

37804

Публикации: 6
Прегледи: 7508

10055

Публикации: 12
Прегледи: 10764

5341

Публикации: 28