• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 22:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Канистър Atman EF-1 резервни части

Започната от besom, 11.09.2007 22:17

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kratun

Цитат на: NO CARRIER - 21.09.2007 01:00
Не помня къде го четох или кой го писа. Това за вазелина и пластмасата. За презервативи със сигурност пише, че не бива. Гумата и тя е каучук, та макар и вулканизиран.
То нещата са така - или с презерватив, или с вазелин. Средно положение - йок!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

besom

ми и при мен няма никакви последици - макар че е адски рано да бъдат наблюдавани такива. Теча спря-факт. Пуснал съм запитване до Дискус дали предлагат консумативи. Ако има ще го сменя. Ако няма незнам - маи пак вазелин. Глицерина нещо не ми вдъхва доверие - поне риболовния ми опит говори че водата много бързо го отмива. Верно е че въпросния 0 пръстен не контактува с водата директно. До него има около 1 пръст въздушна възглавница. Изпусне ли обаче - въздуха изчезва и канистърчето почва да сълзи. Кратуне то май при всички марки уплътнението е каучук. Разликата е в профила и диаметъра. `Тва дето нямат User manual мноо гадно. Хареса ми обаче как пое вината с достойнство  :-P

theater

Абе и с олио да намажете уплътнението пак е ОК. Какво толкова го умувате.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

}|{opukc

Аз имах проблем с протичането на кран на Атман АТ 3337 преди време, но не съм мазал с нищо. Просто отидох в първата железария и закупих нови гумени уплътнения и от двата диаметъра, и вместо оригиналните турски/китайски/ сложих БЪЛГАРСКИ. Не е протекъл вече 1,5г. Друга далаверка е при почистване на филтъра да не се развиват крановете, а махане на цялата глава със завити и спряни кранове. Не знам обаче от къде може да се намери големия О пръстен за между главата и кофата. Знам, че резернви кранове се доставят, но излиза прекалено скъпо - 20-25 евро крана, което не е на сметка, при положение че цената на филтрите варира от 100 - 150лв.

kratun

Цитат на: theater - 21.09.2007 11:06
Абе и с олио да намажете уплътнението пак е ОК. Какво толкова го умувате.  :-D
Олиото е много агресивно към гумата и на практика я разтваря. След известно време от нея ще останат само дребни парченца.
В предишните постове имах предвид технически вазелин. Сега виждам, че Besom е ползвал такъв за ръце. Не знам в какво точно се състои разликата между двата. Дано да не стане проблем!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

besom

ммм да значи технически вазелин и чист(дерматичен) вазелин
вазелина е вторичен петролен продукт - техническия просто не е пречистен. Всичко що произлиза от петрол е агресивно към уплътнения и пластмаси както спомена NO CARRIER.
Алтернативата - поне според техническите характеристики е силиконовата смазка и чистата силиконова грес. Греста е за предпочитане поради високата си консистенция. И двете не са агресивни към гума и пласмаса. Най-важното - не са токсични.

Joro Vn

Не съм чул или видял повредена пластмаса или каучук от употреба на козметичен вазелин. Доста съм го използвал като по- достъпен алтернативен вариант на силиконовите смазки. Ама щом твърдите, така да бъде. Най- добре е да се използва силиконова смазка. Или специалните фирмени продукти, които май също са на такава основа:

Цитатвъв всеки случаи обаче сигурно има някаква смазка специално за тея нужди 
Ми трябва да има такова животно, както има и препарати за почистване на остатъците от силикон. ;-)
    Със сигурност обаче не използвайте за смазка минерални масла или греси, ако не е сигурно, че каучукът е маслоустойчив. В промишлеността обикновено е такъв, но в акваристиката- не бих казал. Положението с пластмасите е подобно. Същото важи и за олиото. Че е агресивно, но и то е нещото, което гранясва. Първите ми уроци с него бяха около 5-ти клас, когато смазахме с олио затворът и други части на една "манлихер"-а, трофей от войните. Още след две седмици последиците бяха плачевни, за стрелба с нея изобщо да не говорим. Та от тогава съм казал- само за вътрешна консумация.
     Темата стана доста подробна, но не се спомена какво се получава с лубриканти. Ако някой има опит, да сподели. Тук съм много бос! :-)

abaro

Ами то "лубрикант" означава смазка. Вие вече от няколко дни ги нищите смазките. Аз пък се надявах да чуя че някой е внесъл резервни части за китайските филтри. Все ми се струва че на тях най им трябват.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NO CARRIER

Лубриканти казват на течните смазки. *JOKINGLY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

besom

Не точно - лубрикантите са водоразстворими или по точно вода и пара преминава капилярно.

*offtopic  Не се сърди но няма нещо което да разствори стар силикон. Нямам претенции да съм капацитет. Преди време обаче ми се наложи да чиста 3000м2 стъклена зграда от въже - между стъклата имаше профили които са лепени със силикон. Монтажниците си бяхя оставили пръстите навсякъде. Ми човек к`во да ти кажа то бяха фирми за почистване то бяха дистибутори .... Нищо не разстваря силикона - чегъртали сме го с ножчета и чак след това го обработваш с препарат - и пак не го вади на 100%. Докато е пресен може и да го отстрани - незнам, но изсъхне ли забрави.
-------------------------------------------------
п.с чиситл съм пресен силикон със ацетон    

Similar topics (5)

11962

Публикации: 11
Прегледи: 4740

8505

Публикации: 3
Прегледи: 6465

48101

Започната от bukito

Публикации: 8