• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 14:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Направи си сам система за СО2

Започната от Longanlon, 15.04.2004 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 18 Гости преглежда(т) тази тема.

dido

Кратуне какъв ти е проблема с бутилката от соса-сола не разбирам? Що трябва да си усложняваш живота.

Иначе Митко ви е казал - ровете в старите теми там всичко е описано - колко захар, сол и пипер се слага, зависимост от температура и прочее.

kratun

Аз нямам никакъв проблем с нито една бутилка, особено ако не става въпрос за Кока кола.  *DRINK*
Идеята ми е да проверя, следните неща:
1. Дали изобщо ще се развие процесът;
2. Ако се развие, дали високото налягане, което смятам да създам в пожарогасителя, ще му повлияе;
3. Ако всичко стане благоприятно, ще има възможност за регулиране на СО2 в аквариума, без опастност от омазване на стените с мая и джибри.

Моят аквариум беше стартиран със Сера старт. Имам цялата необходима техника за СО2 с бутилка, просто реших да си направя един експеримент. Ако е излишно за форума, ще изпращам само ЛС на тези, които го поискат.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

islander

Не смятам, че повече информация по въпроса е ненужна - точно обратното.
И аз съм си мислел по този въпрос. Има голяма вероятност според мен, с повишаване на налягането в бутилката да се развие обратен процес. Т.е. да намалява развитието на микроорганизмите и от там да намалява синтезът на СО2.
Но най-добре е да се изпробва. Давай напред и кажи как е след опита!

ata_nas

Ако не публикуваш резултата на форума, на мен пращай л.с.

kratun

Първи резултат, без почти да е от значение, защото е твърде рано:
Реакцията започна около 25-30 минути след забъркване на кашата. Ако оставя напълно отворен крана, системата изхвърля едри балони почти като непрекъснат поток. Обвих резбата на крана със силиконова лента, защото резбата е едра, макар и конусовидна. Първата ми пречка е трудното регулиране на мехурите, защото кранчето, което използвам е с много непрецизно регулиране (казах в предния пост, че е само на принципа "отворено-затворено"), но въпреки това го регулирах до 3-4 мехура в секунда. Освен пожарогасителя, използвам реактор на Ферпласт, но той може да бъде заменен с нещо друго. Назад в темата има множество предложения. За мен най-важно ще бъде, дали процесът ще продължи, или налягането в бутилката ще го спре на някакво ниво.

Streetspluntep, маята е обикновена хлебна, ама от най-обикновената. И мойта беше много старичка.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

dido

Като информация - дрождите са аеробни и предпочитата неутрално pH (добре е да има буфер някакъв). Инхибитори са им сол или мазнини, хапват захари.

Все пак като имаш бутилка от СО2-пожарогасител що не и сложиш един редуцир вентил + иглен клапан и ей ти на нормална СО2 система ?

miTko

С увеличаване на налягането, регулирането на газа ще става все по-трудно с прост кран.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kratun

Цитат на: dido - 15.09.2007 19:21
Като информация - дрождите са аеробни и предпочитата неутрално pH (добре е да има буфер някакъв). Инхибитори са им сол или мазнини, хапват захари.

Все пак като имаш бутилка от СО2-пожарогасител що не и сложиш един редуцир вентил + иглен клапан и ей ти на нормална СО2 система ?
Имам и редуцил винтил, имам и иглен клапан. Имам възможност да сглобя цялата система веднага, просто исках да направя експеримент.
До този момент няма промяна в броя на мехурчетата за единица време, а съм сигурен, че налягането се е увеличило многократно. Процесът продължава...

besom

*bg*

Колко издържа бутилка от Фанта 1,250л. ?
~ 15 atm.
- как разбрах - монтирах винтил от колело на капачката и надух с компресор.
Колко налягане вдига маята ?
- max 2 atm. за 5 дни ферментация при 28C.
Каква става с дрождите ?
- при около 1.5 atm процеса значително намалява , при 2 atm според мен е 0 (поне видимо не се вдигат балончета). Когато налягането се понижи - процеса се възобновява.

(Използвал съм рецептата на Лонги със желатина - дозата е 1/2 заради по-малкото шише)

Монтирах иглен клапан Aignep 8860 посредством нипел директно на капачката (резбата е М5). Клапана , нипелчето и щуцера са на цена 15 лв. Клапанчето държи стабилно 25 балончета в минута - това му е минимума.
Незнам какво се случва с маята. Пуснал съм чудото в мазето и чакам да видя колко ще изкара. 

*offtopic - новата мода в моделизма е водни ракети - правят се от същите шишета, които децата надуват до към 6 atm. Инфо по въпроса има много.

dido

Еми писах ти - дрождите са аеробни. Аеробните органзми дишат О2 и отделят СО2, последното е отрова за тях. В такава бутилка под налягане ги лишаваш от газ за дишане и ги тровиш с отходен продукт на дишането. Освен това повишеното налягане на газта "повишава" наличността и усвоямостта му за организмите и допълнително задълбочава проблема, казано с прости думи. Това е.

besom

Ми много мая прецаках да ти кажа и разбрах че при половин супена лъжица сода на дрождите не им дреме много много. Сместа ми мирише много по-малко и кара пак толкова. Незнам дали си пълнил такъв реактор но докато го друсаш да се разствори се вдига много и гъста пяна !!!. Аз промених последователноста на смесване и желето ми е без никаква - съответно няма и риск част от нея да попадне в аквариума.  Т.е. разстварям си всичката захар + сода + 80% вода от желаното количество във топла вода (доста топла защото процеса на разстваряне отнема топлина) междувременно съм накиснал желатина във 4-5 лъжици гореща (много гореща) вода. Когато захарта е готова желатина вече е набъбнал достатъчно и го смесвам със останалите 20% пак много топла вода бъркайки интензивно до пълно разстваряне. После внимателно го обръщам в бутилката и не пипам повече. Като изстине в хладилника ...... . Защо го пиша това - ми това ми беше първия провлем с който се сблъсках - пяната отиде във аквариума. Еми разреших го - вече имам високо ниво в бутилката без опастност от преливане. Втория беше непостоянното налягяне. Мисля че и с него ще се преборя (както писах по-горе бутилката е в мазето). Третия все още ми е неизвестен а именно колко ще изкара маята. Мисля че содата не е добър вариант има ли нещо достъпно което да я замести ?.

*offtopic

Абсолютно съм на ясно че това не е перпетум-мобиле и както всяко нещо си има срок на употреба !. Също съм абсолютно наясно че акваристиката е скъпо хоби. И когато въпроса е дали да вкарам ~ 200 за подобна апаратура аз мисля че е по разумно да ги вкарам в растения и животни. Освен това маята не е в състояние да ме приспи !!! - съгласен съм е ще се наложи да почистя после. Друго нещо обаче е втечнен СО2.

dido

Бе не те ли заболяха кокалчетата от писане бе човек :-)

Содата е пХ буфер, пази разтвора от подкиселяване.
Неравномерността на подаване на мехури не моеш я пребори.
Колонията дрожди загива от самоотравяне в осбствения продукт - алкохол, както и от изчерпването на захарите (храна).

Истината е в системата с втечнен СО2,бутилка демек.

kratun

Ако не съм постигнал друго, то темата си остана на мястото.
За всички, които се интересуват. От 15-ти.09 около 13,00 часа, до този момент 19-ти.09. около 01,30 часа, системата работи без видими проблеми. Поддържа се постоянен резерв от СО2 и при всяко отваряне на кранчето - мехурите са обилни, издухват водата от преброителя. Регулирам притока на СО2 сравнително лесно след изстиването (беше напълнен с много топла вода) на пожарогасителя. Растенията кипят, а водата в Силистра е достатъчно твърда. Вчера спрях напълно системата през нощта (в първия си пост Лонги казва, че промяната в ph води до повече проблеми при рибите, отколкото наличието на СО2 през нощта) и сутринта я пуснах отново. Вече ме понаболяват кокалчетата и спирам. Засега .... *DRINK*

besom

Да бе Дидо буфер е - за това си позволих да увелича количеството. Въпроса беше има ли заместител на достъпна цена и лесно откриваем.
За подаването на мехури - ми още са си 25-26 в минута (току-що броени), дрождите си балбукат и експеримента си тече. Когато гадинките се гътнат ще напиша. Разбирам че и при Кратун нещата вървят с пълна пара - въпреки издевателствата върху дрождите. А колкото до втечнения СО2 от бутилка - професионално е спор няма. Много хора обаче са на мая, и при положение че бутилка с регулатор (иглен клапан) изкара 18-20 дни (а аз мисля че ще ги навърти - ако не и повече) срещу 20лв. мах. нещата са оправдани.

dido

Бе содата ли ти идва скъпа?

Similar topics (5)

15084

Публикации: 0
Прегледи: 8924

8495

Публикации: 16
Прегледи: 12393

6612

Публикации: 39
Прегледи: 51312