• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 20:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Мога ли да гледам бети ???

Започната от ilsa, 29.08.2007 14:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ilsa

Четох доста ама така и не разбрах дали бетите могат да съжителстват с други риби. Аз има 4- гупи 3- неона 2-трихогастера 3- даниота 2- розови даниота 1- златен анциструс 1-тернеция. Знам че гупите сигурно ще дадът фира те и сега малко им хапват от опашките ама незнам кой точно им ги яде??? Та ще мога ли да си взема бети ще се наложи ли да махна някоя рибка и кои точно??
70л 86х30х26

spetsa

Ами то и без това в аквариума ти е достатъчно пълен.Аз предполагам че трихогастерите ядът от опашките на гупите.

ilsa

той че е пълен пълен е ама се пак бетите много ми харесват и ако трябва ще им освободя място макар че не ми се иска. А пък и о6те 2-3 риби няма да му доиде в много.
70л 86х30х26

winnerkn

Цитат на: ilsa - 29.08.2007 17:28А пък и о6те 2-3 риби няма да му доиде в много.
Ако искаш да слагаш бети трябва да се разделиш с доста рибки. В момента ти е много пренаселено. Трихогастерите стават големи, анцитруса също. Ако сложиш и бетите ще стане прекалено пренаселено. Не че сега не е. *NO*

val

незнам дали ще ти помогна много
но при моите бети имам и две тернеции
и едната постоянно ги гонеше
в началото.....но сега нещата са по-добре
явно свикват или незнам

zambo

Цитат на: ilsa - 29.08.2007 14:16
Четох доста ама така и не разбрах дали бетите могат да съжителстват с други риби. Аз има 4- гупи 3- неона 2-трихогастера 3- даниота 2- розови даниота 1- златен анциструс 1-тернеция. Знам че гупите сигурно ще дадът фира те и сега малко им хапват от опашките ама незнам кой точно им ги яде??? Та ще мога ли да си взема бети ще се наложи ли да махна някоя рибка и кои точно??

25 литров аквариум е много ,ама много малък за трихогастери . И на анциструса ще му стане тясно . Другите ти рибки са пасажни и по 2-3 бройки от вид мисля , че са малко . Според мен трябва сериозно да си помислиш кои да оставиш и кои да махнеш , личен избор .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

jommy

Подари гупите и трихогастерите на някой взе ми си още 2 неона. Анциструсчето си го остави докато поотрастне подари го след това и си вземи пак 1-2 малки да си чистят. 25л найстина е мънинко. Но за малки рибоци според мен няма проблем с аквариумчето. Ако имаш и добро филтърче. Сменяй си всяка седмица част от водата, чисти филтъра по често(като сменяш част от водата в източената аквариумна вода изплаквай гъбата на филтъра). Вземи някакви растения бързо растящи и по непретенциозни.  По описанията за направа на нано аквариуми по западните форуми препоръчват по 3л за неон например 5 неона - 15литра.

Гупите са готини рибоци, но ако мога така да се изразя ограничават видовете риби за съжителство. Повечето рибки от рода на барбуси, трихогастери, бети ще похапват опашките на гупите -  един познат дори имаше проблем с комбинацията червен неон гупи - червените неони като порастнаха почнаха да си похапват опашките на гупите.

ilsa

значи имам филтър и то даже много добре ми чисти от 3 седмици не съм сменял водата а само доливам и пак е перфектно чиста. А иначе за рибите съм говорил с много добър стар акварис и ми каза че на литър по риба няма никъв проблем аз за това мисля че повече от 20 риби да не взимам.  А по въпроса за трихогастерите като пораснат ще ги разкарам ама това са ми 1бите риби и ми е малко жал да ги махам.  а анциструсчето е много готино златно и даже ще зема да си купя още 1 те са малки за сега ако пораснат много. Може и по голям аквариум да си взема  ;). Ама нищо не разбрах за бетите хищни ли са и освен на гупите опашките друго могат ли да ми направят???
70л 86х30х26

winnerkn

Цитат на: ilsa - 29.08.2007 22:38А иначе за рибите съм говорил с много добър стар акварис и ми каза че на литър по риба няма никъв проблем аз за това мисля че повече от 20 риби да не взимам.
До колкото знам правилото е на всеки сантиметър рибка по 1 литър вода, а не на всяка рибка по 1 литър вода. Представяш ли си в твоя аквариум да сложиш 25 риби?! Все едно в 1 трабанче да вкараш 15 човека  *JOKINGLY*

spetsa

Ами по тази логика литър на риба дай да сложа в моя 120 литров аквариум 120 големи скаларии ??? На сутринта ще са станали на супа.Този стар акварист е гледал гупи и хелери най-вероятно.Рибите ти са много всички казват да махнеш някоя риба а ти пак питаш дали да сложиш др риби.Сложи си.Те една по една ще почнат да умират :) А това за смяната на водата може още две години само да доливаш и да е чиста :)Успех

Живко

Голямо напъване ей.
Решила е Илса да послуша старият акварист и толкова. Всички сме го правили този номер в началото. Какво толкова. Трябва ли целият форум, един след друг да и обяснява от къде извира топлата вода. Ще погледа аквариума си така. ще и останат малко рибки, щот няма начин да оцелеят и после... като нас. По 5 риби в 100л.
Аз съм изключение де. Все още аквариума ми бъка от риба.

Та за бетата.
Не са хищни риби. Само ги дразнят шарените перки на останалите съквартиранти. Може би им завиждат или пък ги възприемат като конкуренция. Не знам. В 25 л. ти аквариум лесно ще пощипват гупите по опашките.
Никой не се е родил научен.

Mortikon

Няма да коментирам големината на аквариума Ви. Относно бетите. Преди 1 ден си взех бета и неоните ми се скъсаха да ми я гонят и хапят. Сега съм и много ядосан и ми иде да ги хвана и да ги стисна! Както и да е ,в момента бетата е в безопасност(в родилника). Ще я пусна отново в аквариума щом се оттърва от неоните(ще ги върна в магазина). Сега бетата ми даже не иска да се храни(толкова е стресирана)!Имайте това впредвид! Иначе бетите могат да се отглейдат в общи аквариуми, ама температурата да не пада под 22 градуса.Успех!

nihi79

Цитат на: Mortikon - 21.04.2009 01:32
Няма да коментирам големината на аквариума Ви. Относно бетите. Преди 1 ден си взех бета и неоните ми се скъсаха да ми я гонят и хапят. Сега съм и много ядосан и ми иде да ги хвана и да ги стисна! Както и да е ,в момента бетата е в безопасност(в родилника). Ще я пусна отново в аквариума щом се оттърва от неоните(ще ги върна в магазина). Сега бетата ми даже не иска да се храни(толкова е стресирана)!Имайте това впредвид! Иначе бетите могат да се отглейдат в общи аквариуми, ама температурата да не пада под 22 градуса.Успех!
колега статията е от 2007г.
67л.-данио,неони,клиновидна расбора,анциструс
33л.-двойка Fundulopanchax fallax Fifinda Yellow.
33л.- 1мъжки и 3 женски Aphyosemion striatum
30л.-Fundulopanchax gardneri
15л.-  за сега Red Cherry shrimp ~30бр.

HaIr4o

*offtopic *offtopic да попитам,за да не пускам нова тема: бетите като златните ли са по отночение на растенията?всмисъл и те ли са такива булдозери и да ядят растенията? пичете на лс да не спамим *spam
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

zambo

Цитат на: HaIr4o - 27.04.2009 22:25
*offtopic *offtopic да попитам,за да не пускам нова тема: бетите като златните ли са по отночение на растенията?всмисъл и те ли са такива булдозери и да ядят растенията? пичете на лс да не спамим *spam
Нищо общо нямат двата вида риби .Бетите няма да ти повредят никое растение .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae