• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 19:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Направи си сам система за СО2

Започната от Longanlon, 15.04.2004 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 12 Гости преглежда(т) тази тема.

discus

Имам пред вид че точно пластмасовите бутилки ще издържат на по-голямо налягане, ако искаш го кажи ,че могат да се разширяват. При избора какъв да е съда това е водещото.

desimil

ако питаш за това дали да е непрозрачно
знам, че на затъмнено ферментативните процеси протичат по-добре, най малкото, че пряка слънчева светлина си мисля че ще ти убие бактерийките.
... ма не съм много сигурен, защото со2 тепътва ще сглобявам такова и засега чета повърхностно темата колкото да имам обща представа

smirnof

Благодаря!
То и аз тепърва ще сглобявам.
Но не остава време за нищо!!!
:D  :D  :D  :D  :D

federal

Здравейте
направих и аз самоделна система
Въпроса е следнния ,вече работи 12 часа ,растенията "кипнаха" виждат се натрупани балончета по листата ,камъчето изпуска доста повече от 3 ,4 мехурчета в секунда ,но рибите започнаха да "дишат" кислород от повърхността на водата.Постоянно там седят.Какво е нужно по нататъка -така да оставя всичко да работи или да спра?
Може ли да си уморя рибките така?

abaro

Ако не е късно вече извади камъчето от аквариума. После внимателно прочети всицко за въглеродния двуокис в аквариума и ако сметнеш че си разбрал нещо пак питай. Това ти го пиша сериозно, без никаква ирония. Почти.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

federal

Не мога да ви разбера ,защо всички пишете все едно сте професори по Акваристика.Някак си ми се струва ,че каквото и човек да ви попита ,понеже го знаете отговаряте подигравателно.Питам ,нали за това е форума?!
Не ми е ясно ,сода за какво сипвате във водата ,за понижаване на CO2 ли ,или за PH ?

puhcho

Содата(бикарбонат) е за повишаване на pH-то. ;-)

botan

Сода бикарбонат се слага в сместа от мая и захар за да забави ферментацията => може да се произвежда СО2, но по-бавно зая по- прецизно регулиране.

Flober

Проблема при тази система е ,че не можеш да дозираш точно подаването на СО2 във аквариума. Вероятно вече знаеш че нетрябва да запушваш маркучето дето подаваш газ ( ще избие тапата ) . Аз проблема съм го решил като пускам през ноща аератор свързан с часовников механизъм . Ако проблема ти е през цялото време ( рибките са на повърхността ) можеш да пуснеш помпата за постоянно , но това обезмисля отчасти системата за СО2 .

chandler

federal, щом рибите ти са на повърхността и търсят кислород, значи подаваш прекалено много ЦО2. номерът е да налучкаш оптималния обем на бутилката със сместа, така че ЦО2 да не е прекалено много, но и да не е малко. това става с пробване. кажи колко ти е голям аквариума и каква бутилка ползваш за маята със захар.
chandler

Hg

идеята е супер:)
направих си го в моя 20 литров аквариум но не с 2 л бутилка а с 500 мл.
пак работи и изпуска по едно мехурче на всеки 8 секунди ??
има ли вероятност така да стане някакъв гаф ???

http://prize.zzl.org/vote.php?id=1362

Flober

Всичко е леко относително-зависи доколко се разтваря СОто.

пп.Само да добавя-освен СО2 във водата трябва да имаш и микро и макро елементи,трябва и добро осветление, и най вече мноого растения които консумират всичко това.....

Stas

Флобер правилно е отбелязъл.
А по принцип мехурче на 8 секунди е малко. Поне по мехурче на 2-3 секунди трябва да имаш.

Hg

а що се отнася за микро и макроелементите....
водата не е чешмяна а е от герана така че мисля че си има всичко :)
а как по лесно да разтворя co2 ??

Raven

Най вероятно проблемът с рибките е от промяната на рН а не от пренасищане с СО2.
За да пренаситиш водата ввъгледвуокис в количества отровни за рибите ще ти трябва промишлена система,но за да ги избиеш със снижаване на рН е необходимо доста по малко.
Обикновенно такъв е проблемът при пускане на СО2,но за да си сигурен трябвада замериш рН.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

2770

Публикации: 8
Прегледи: 12752

15084

Публикации: 0
Прегледи: 8983

8495

Публикации: 16
Прегледи: 12813

6612

Публикации: 39