• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 16:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

UV самоделка

Започната от manolito, 31.07.2006 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igenov

Благодаря Dido, но може ли малко пояснения какво ще се получи, защото пурата, която ще ползвам е от руски кухненски аспиратор и там, където беше монтирана всичко е от пластмаса.

dido

Това  с респиратора е интересно, не знаех, че втикват ув пури в такива устройства.

УВ лъчението действа съсипващо на разни съединения с полимерни вериги - каквито са всички пластмаси, и силикона донякъде. Не съм се ровил за да разбера защо, но това е факт. За да издържат на УВ лъчение, хората произвеждат спец. пластмаси, и силикони май.

В домашни условия обикновените пластмаси вероятно те ще се разпаднат на прах за доста кратко време, а силикона скоро ще протече. Въобще - самоделката УВ лампа е проблем точно заради това, а и щото тия специални пластмаси и материали не е ясно откъде се намират.

MDMA

Аз съм си направил самоделката по твоята схема преди около 3 4 месеца,проблема е само че за да се смени пурата е нужно да се разлепи всичкия силикон
http://img170.imageshack.us/my.php?image=picture002qx3.jpg
още работи но незнам през какъв период се почиства пурата  :-)

igenov

Точно затова предлагам схема, при която двата извода преминават през корпуса и излизат с пурата само през един капак. Капакът е захванат чрез фланец към друг такъв, който е залепен към корпуса. Пурата е залепена към капака, но силикона е външно. Вътре е само силикона, изолиращ проводниците към вътрешните крачка на пурата и само той е изложен на лъчението. Дъното на корпуса и капака смятам да бъдат от дуралуминий. Освен това и корпуса може да е от дуралуминиева тръба. Проблем остава само силикона, който е вътре.

dido

Абе мене ако ме питаш, това дето го е направил МДМА е по-надеждно като цяло, особено откъм тоците. Дори веднъж годишно да сменяш на лампата, не е проблем - махаш силикона и лепиш наново.

Similar topics (5)

8493

Публикации: 19
Прегледи: 14260

29403

Публикации: 4
Прегледи: 5458

314

Публикации: 33
Прегледи: 17090

6195

Публикации: 6