• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.07.2025 17:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Скаридки и барбуси?

Започната от pechoto, 11.05.2007 09:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pechoto

Имам аквариум около 100 л,добре залесен.Гледам няколко вида барбуси.Бих искал да си взема и няколко скаридки,но ме е шубе че гадовете ще ги ликвидират.НО,забелязал съм че барбусите се придържат основно към повърхностния и средния слой на водата.Освен да се  перчат един на друг и да се млатят,друго на нищо не обръщат внимание.Мислите ли ,че може да пусня наколко скаридки да обитават свободното дъно?

assensi

100% барбусите ще слезнат и до долните слоеве за да си направят една закуска. Тези животни ядат всичко, което мърда и се събира в устата им ;-)

pechoto

..ок,това от опит го знам вече,НО...ако взема по големички скаридки??

flasher

всичко ще е наред .... докато барбусите не намерят скаридките
то не пречи да опиташ с 1-2 броя де :)

chandler

едва ли ще оцелее някоя скарида... а за размножаване да не говорим. малките са още по-лесна плячка. а за какво ще си вземаш скариди, ако не мислиш да ги размножаваш?!
chandler

pechoto

...е и аз рибки гледам,но не ги размножавам...

Predator

Скаридите е най-добре да се гледат в аквариум самостоятелно (това според "дебелите" книги  :-)) или най-много с някои риби със специализирани усти като анциструси, отосинклуси и пр.
Барбусите по принцип са доста агресивни даже и към други риби, а със скаридите положението ще бъде още по-лошо - даже и да не ги убият веднага ще им причинят такъв стрес с непрестанно гонене, че едва ли ще оживеят дълго!

Не забравяй и за параметрите на водата към промяната, на които скаридите са с пъти по чувствителни от рибите (а рибите цапат и то много повече от една скарида!).

Малко личен опит - преди време за проба, пуснах напълно пораснала "черешка" (2-3см.) в аквариума ми (100л. с гъста растителност) с малки (2см.) неонки и няколко наностомуса (едноивичести).
Резултата не беше много добър - непрекъснато гонене от страна на неоните и опити за "хапане" на скаридата, скаридата се криеше непрекъснато, а след три дни видях как въпросните неони я разнасяха на части из аквариума!

Така че, не се лъжете да си вземате скариди ако аквариума ви не е наистина много голям и гъсто залесен - само ще си дадете парите или ще се принудите (като мен) да си изселите рибите от аквариума  ;-).

chandler

Цитат на: pechoto - 11.05.2007 16:31
...е и аз рибки гледам,но не ги размножавам...
миии... вземай тогава. дай по 3 лв. за скарида и гледай как парите ти изтичат в канала.
chandler

rakim

Гледал съм скариди с неони,родостомуси,наностомуси никъв проблем  ;-)Е не могат да се размножават,малките биват изядени
540л Южна Америка

pechoto

...господа...бяхте пределно ясни.... *DRINK* *BRAVO*

Similar topics (5)

36539

Публикации: 1
Прегледи: 2467

36130

Публикации: 5
Прегледи: 6500

4666

Публикации: 32