• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.06.2025 19:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Използването на рибешките екскременти като тор

Започната от insectabg, 17.02.2007 13:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

insectabg

Имам предвид следното, непотребните за рибите неща отиват на дъното, там те се използват от растенията.ОК, но при чистенето на аквариума(на дъното) се събират много "акота",мисълта ми е следната, след утаяването им в съда за мръсната вода,да се филтрува материала и да се изсуши, като по късно утайката може да се използва като тор,сипваш по малко около растенията,или си правиш течен разтвор(течен тор).Не съм на вътре в нещата, смисъл, просто ми хрумна,но ако дадете някави отговори, пак и да ме на псувате за тъпият въпрос, няма проблем.       

botan

да става това го пишеше във "Вестник за градината"  ;)
ако има желаещи мога да препиша статията!

Longanlon

За саксийни растения вероятно става, макар да не виждам смисъл да се занимаваш, при условие, че торовете не са никак скъпи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

преди години си играех да филтрирам просифонените утайки през филтърна хартия и след като ги изсушех ги влагах в глинени топчета които си пека .

според мен действа много добре като коренова подхранка ,но си е трудоемко ,пък и ми свърши филтърната хартия.
но сега има много по добри комплексни препарати.
водата от аквариума събирам в кофа на балкона и с нея си поливам цветята,през лятото в тази вода разтварям малко Кристалон.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

insectabg

Да това за торовете по магазините,ОК,но смятам, че нямам достатъчно опит да използвам изкуствени торове(под изкуствени имам предвид,торове който се дозират и тем подобни), затова исках да използвам естесвени фекалии.Мерси за отговорите. 

DJBamby

В една саксия с подходяща пръст и размери хич няма да повлияе твоя тор от рибешки фекалии. Но, пробвай ще изгубиш време и нерви. Слагах тор от този на Евгени, добавях и желязо, калиев нитрат и други на една теменужка и неможах да я накарам да порасне повече отколкото тази в съседната саксия. Ама нали знаеш в магазина за цветя продават, пръст от гората с някои добавки та растението си има достатъчно храна и усвоява това, което му е нужно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

insectabg

Нещо съм останал неразбран,щото аз исках да ползвам фекалиите като тор за аквариума ми, т.е изчиствам си аквариума,и в същото време наторявам аквариумните си растения с необходимите неща,вместо те да си ги събират от дъното,аз си поддържам аквариума чист,и на тях им подавам направо до стеблата им малко хим. елементи.

miass

Аз също имах подобни мисли, но не си играя чак толкова - просто  с водата, която източвам  от аквариума си поливам цветята и трябва да ти кажа, че им действа много добре.

botan

Абе незнам дали от това ама миналата година като си поливах каменните с аквариумна вода заприличаха на гъз сега си ги поливам с чиста водица и си растат добре за щастие! :-)
като изключим че май изгубих 1-2 цвята  :'(

zmeq

Само едно не ми е ясно. Първо вадиш лайната, после - обратно  *CRAZY*

miass

Цитат на: botan - 22.02.2007 22:29
Абе незнам дали от това ама миналата година като си поливах каменните с аквариумна вода заприличаха на гъз сега си ги поливам с чиста водица и си растат добре за щастие! :-)
като изключим че май изгубих 1-2 цвята  :'(

Ако е имало някаква химия във водата се отразява зле на цветята, но ако всичко е естествено растат като луди-китайската ми роза цъфтя безброй пъти

bengan

Цитат на: zmeq - 22.02.2007 23:45
Само едно не ми е ясно. Първо вадиш лайната, после - обратно  *CRAZY*
Мъдро. ;-)

zmeq

bengan

Цитат на: zmeq - 24.04.2007 20:41
Ами не е ли така  :-[
Точно така си е но се въздържам от коментари да не обидим някого.

insectabg

Незнам дали човека който може да се обиди, съм аз, ама не ме трогнаха отрицателно думите, бих казал, че това което каза змея е на място. Мисълта ми беше че при сушенето     
концентрацията на веществата ще се увиличи, тъй като обема на матерала ще се намали(при сушенето де) верно играчка е ама, като сипнеш после сухата зган до корените на растенията би трябвало да има по голяма полза от колкото те да си ги смучат, от незнам си къде. Играчката е голяма, резултат може и да няма, по лесно ти излиза да отидеш да си вземеш на готово от магазина,ама инат хората като мен продължават да си пишат по тази тема.

Similar topics (5)

14384

Започната от Лора

Публикации: 11
Прегледи: 4526

8133

Публикации: 7
Прегледи: 5471

3624

Публикации: 3
Прегледи: 3183

59077