• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.07.2025 12:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нуждая се от помощ!

Започната от mery_games, 19.04.2007 00:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mery_games

Първо ще дам малко инфо за аквариума си:
Обем на аквариума:...20l........

Височина:.....30см......

Грунд
Дебелина на дъното:.......3см....
Размер на камъчетата:...от 2 до 3мм........

Осветление:....ръчно изработена лампа 15w.......

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...има + активен въглен и гъба........
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума:.......преди около 2 месеца....

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
..........Нов интериор и нов грунд.

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:.....sera costapur

Вода
Сменям по 1/3 литра на всеки 7 дена
При смяната: Водата е престояла и температурата съответства на тази в аквариума.
Температурата на водата в аквариума е .25.градуса.

Храна
Видове храна:...Sera vipan
Колко често храните рибките си:....всяка вечер по малко, един ден гладуват
За колко време рибките изяждат порциите си:...до 2-3 мин

Растения: имам едно изкуствено и две живи:валиснерия и Cryptocoryne affinis Hookerf

Риби:
Полово зрели(видове, брой):.мъжка и женска бета, 2 тернеции,едно сомче , трихогастер, златна рибка
Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):....колиза

А сега към проблема:
От 2-3 дена забелязвам, че златната ми рибка започна да избелява от едната страна, върху избелялото се виждат няколко червени точици (все едно е протъркано). Енергична е, храни се нормално, не съм забелязала да се търка в някакви предмети. От време на време просто си лежи на дъното или плува  до повърхността. В началото като я взех беше много щура. Опашката и е леко раздърпана от едната страна, но приемам че може и да е от друга риба. Преди 3 дена ми омря другата златна рибка :( Преди това имах ихтио и ги лекувах първо със Sera costapur (направих целия курс, но нямаше ефект) а после с нистатин. Уж се излекува, но започна да слабее, опашката и се нацепи цялата и всички перки почерняха по краищата. Започна да обраща корема, едвам дишаше и се спомина:((
А сега за нещястие и тази маи е болна:(( Прочела съм всички възможни теми във форума за болестите, но не я оприличавам на никоя. Моля ВИ, ако някои има нещо на идея да ми пише спешно.
Утре ще сменям 1/3 от водата и ще почистя гъбата във помпата. Последно я чистих преди 10 дена и невярвам причината да е в това.
Направих и 2 снимки, на които не се вижда много избелялото и червените точки, но това е което можах: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.snimka.bg%2Fprofile.php%3Fview_album%26amp%3Balbum_id%3D124829&hash=cb9df69ab38689b852848fb9b4838cb9137ba533
: 19.04.2007г 00:12ч
Май не съм качила снимките както трябва :(( уж следвах инструкциите, но ще опитам пак:
http://www.snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=124829

mery_games

Днес ходих до магазина от който си купих рибките. Обяснис на продавача
състоянието на рибката и той предполага че имам язва. Предложи ми sera bactopur 10lv :( Попитах го за някакъв по евтин начин на лечение и тои ми каза, че ако не ползвам Sera рибката ми е обречена:(( Нещо не ми вдахва кораж тоя продавач. Май се опитва да ми пробута стоката си. Нямам друг избор, магазина в моя град е само един.
Сега смених 1/3 от водата, рибката плува повече по повърхността от колкото по дъното. Забелязвам, че и от другата страна е започнала да избелява и на едно място има леко черно петно.Червените петна са се овеличили...HELP

breeze

Здравей!
Първо, в този обем - 20 литра, няма да успееш да гледаш толкова (и такива като вид) рибки. 20 литра е малък дори за една златна (каквото и да ти казват хора с 3-литрови "колби" гледащи златна). Не искам да те разочаровам, но тези риби в 20 литра са просто обречени, дори да спасиш веднъж-дваж някоя от смърт, проблемите просто ще следват един след друг и няма да имаш минутка радост от аквариума си без да те тормозят такива проблеми. Това е истината, не се сърди, че така директно ти го казвам.
Прочети тази статия: http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3642.0
Пак казвам, знам че очакваш отговори от сорта "направи това и това, и рибките ти ще са здрави и щастливи" но при тази каша в 20 литров съд, просто ще трябва да направиш компромиси.
Засади си повече растения (тоест живи!), откажи се от поне половината риби, а тези които ще оставиш проучи дали изискванията им към водата (температура, твърдост) са сходни и подходящи за твоите условия, както и дали се понасят една с друга (златните обикновено търпят доста атаки от други риби заради "воалите" си).
Изобщо, промени си концепцията цялостно. Не може да наблъскаш толкова рибки в толкова тесен съд практически без растения, и да очакваш да им се радваш дълго. След много време, сили, нерви и разходи ще се убедиш в същото или направо може да вдигнеш ръце и да се откажеш от хобито. Горната статия ти показва, че може да имаш много радост от твоя малък аквариум, стига да подходиш правилно от самото начало.
Поздрави!

mery_games

Благодаря ти за отговора. Тази статия съм я чела преди 2 месеца.Осигорила съм на рибоците всички необходими условия за да живеят, но явно това не е достатъчно:( Сама стигнах до извода, че рибките са ми много, но като не мога просто да ги изхвърля в кенафа....Сега ги гледам и се чудя коя да обреча:( Замислям се за по-голям аквариум, но за момента нямам достатъчно средства. Започвам да се примирявам, че златната е обречена.

theater

Ако си сигурна, че не можеш да направиш нищо за златната си рибка и нямаш видими проблеми по другите риби, просто я изхвърли в кенефа. Няма смисъл да излагаш на опасност здрави риби, продължавайки агонията на една от тях.
140л - харацини
http://starividri.org

mery_games

По другите рибки не забелязвам никакви признаци на болест. Златната чат-пат се отпуска и пак започва да плува. Седи до повърхността.
Не може ли да я отделя и да я подържа малко в калиев перманганат???

kratun

Цитат на: mery_games - 19.04.2007 14:25
По другите рибки не забелязвам никакви признаци на болест. Златната чат-пат се отпуска и пак започва да плува. Седи до повърхността.
Не може ли да я отделя и да я подържа малко в калиев перманганат???
Когато се зарибяват язовири се използват рибки с тегло около 40-80 грама. Малко преди да се пуснат във водоема им се слага калиев перманганат в транспортния резервоар. По този начин в последните 30-50 километра до язовира перманганата се разтваря във водата и обезпаразитява рибоците. Като имам предвид, че златните рибки са шаранови, не би трябвало да има проблем. Ще поровя малко за някаква оптимална концентрация и ако намеря ще я напиша.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

mery_games

Ще ти бъда много благодарна, ако дадеш повече инфо. Аз някаде бях чела за такива подобни бани, но незнам дали ще ми помогнат и на мен. Паботата е там, че нямам карантинен аквариум и ще трябва да мъча рибката в буркан. Водата ще и истине, а и нямам друга помпа за кислород.

kratun

Цитат на: mery_games - 19.04.2007 14:45
Ще ти бъда много благодарна, ако дадеш повече инфо. Аз някаде бях чела за такива подобни бани, но незнам дали ще ми помогнат и на мен. Паботата е там, че нямам карантинен аквариум и ще трябва да мъча рибката в буркан. Водата ще и истине, а и нямам друга помпа за кислород.
Съжалявам, но не откривам никакви данни за концентрацията. Когато извършвахме тази манипулация на нашия водоем, единия ми съдружник отговаряше за нея, защото е ветеринарен лекар. За съжаление него го няма в страната и не мога да го попитам точно колко перманганат сме използвали, но се консултирах с друг лекар. Д-р Хараланов каза следното: "При профилактика се използва 1 мл/ 1 л концентрация, т.е. съотношение 1 на 1000, което води до получаване на бледорозов разтвор и се прави експозиция (киснене) 20-30 минути. За лечение може да се завиши леко дозата например 1,5 до 2 на хиляда за същото време."
Ако искаш можеш да пробваш. Аз съм сигурен, че този експеримент няма да умори рибата ти. А ако искаш изчакай коментарите и на другите от форума.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Longanlon

Мery_games, като гледам, осигурила си необходимите добри условия за рибките си - може да ти е малък аквариума, но не виждам някакви проблеми. Вероятно просто е нямала късмет златната, или просто си е била кекава - случват се такива работи.

Лечението на риби е неблагодарна работа - лекарствата са повечето скъпи, а и неспециалист трудно може да диагностицира болестта, че и да я лекува успешно. Знам, че е кофти, но много по-добре е да хвърлиш рибката, за да не зарази останалите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

mery_games

Заключете темата. Рибката току що замина в кенефа. Излязох за 2 часа и като се върнах цялата рибка беше почерняла и по белите петна се беше образувал бял мъх. Реших, че няма смисъл да я мъча повече и я изсхвърлих :((( *SORRY*

Живко

Не смятам за вярно твърдението ти, че си осигурила на рибките си всичко необходимо.
Не си им осигурила най-важното. Достатъчно вода в която да се плицкат.
В аквариумите ни има бактерии причинители на всякакви болести, но имуната системана рибата не позволява годините да полазят нашите риби.
С пренаселването на аквариума се постигат две нещат. Бум на бактерии и отслабване на имунната система на обитателите му. Няма да изброявам причините. Има куп статии.
За това и не може да се определи болеста, защото не една, а сигурно са пет, развили се наведнъж.
В случая е по-добре да се отдели болната риба и да се прави каквото ще и се прави, а аквариума да не се тормози с лекарства, защото ще настъпи истинска катастрофа. Както се е получило при теб.
Пренаселен аквариум - лекуваш от ихтио- скапваш азотния цикъл. умират ти риби. Вместо да стабилизираш аквариум - сменяш грунд - скапваш окончателно азотния цикъл - купуваш нови риби. По-зле не може да е.
Пострадали риби като твоята според мен трябва или да се ефтанизират/дали има такава дума?/ или да се лекуват с широкоспектърън антибиотик.
: 19.04.2007г 18:06ч
И пак ще кажа на всички които пишат във форум БОЛЕСТИ.
Нека има конкретни съвети, а не предположения. Тук темите са сериозни и лаф-мохабета само ще затруднява търсачката. Съответно и хората с проблеми.
Накратко-трия всичко излишно веднага.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

24306

Публикации: 2
Прегледи: 3926

5225

Публикации: 1
Прегледи: 3766

50126

Публикации: 13
Прегледи: 9536