• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

За "насипната" храна от пазара

Започната от Roll, 29.05.2007 00:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Roll

Виждам, че всички от форума препоръчват фирмените храни. На пазара обаче има 1 или 2 сергий изцяло заредени с "не фирмени" храни със завидно разнообразие. Там пакети по 1-2 литра струват 3-5 лв. (нищожна цена сравнена с фирмените). От 15 години храня рибките си с тези храни (разбира се комбинирам с жива и прясна растителна). Обикновенно купувам по един пакет от 2-3 вида и я смесвам стига ми за година, две ... три (профитата сигурно вече се кръстят и викат "боже опази"). Въпросът ми към заклетите фенове на фирмените храни е мога ли да очаквам пропорционално подобрение на благополучието на рибките ми ако храня с фирмена храна или това е по-скоро въпрос на чест :) Другия ми въпрос е към хората с повечко аквариуми Вие с какво храните? Едва ли ще е много рентабилно да храниш с храна от 5лв. кутийката ако имаш няколко хиляди рибки. В същото време всеки търговец е заинтересован рибите му да са здрави и красиви тоест няма да храни с някакви боклуци. Значи трябва да има някаква златна среда?

P.S.
От 15 години успявам да запазя рибките си живи, но едва в последно време навлизам в Hard Core акваристиката (никога не е късно) така, че не ми се смейте много :)

NO CARRIER

Купувах насипна храна в малки пликченца и то най-разнообразна. Първо започна да ми гние по дъното на аквариума, после взеха да мрат риби коя се сети, а на края водата се клепеше всеки път когато сипвах чернодробната.
С кутийка от 6-7лв. маркова храна 20тина риби карат повече от година. Да му БИИИП и икономиите дето ще направя. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Big_gonzo

Здравейте! Отговарям не само като вносител на "фирмена храна", а и като човек, който 22 години се занимава с акваристика.
Уточнението, което сте направили, че "комбинирате с жива и прясна растителна " е много важно.
Аз бих ви казал, че в този случай с каквото и друго да храните, рибите ви ще растат и ще се чувстват добре. Въпреки всички потенциални рискове, храненето с жива храна е най-близко до естественото, следователно най-добро. Сухите храни са измислени за хора, които нямат възможност и желание да събират или купуват живи храни.
Цената на една храна се определя не толкова от марката, колкото от съдържанието и самата технология на производство. Въпросните "не фирмени храни" съдържат единствено брашна (костно и растителни) - цената на суровината е нищожна. Рибите не гладуват, но и далеч не получават всичко необходимо за нормален растеж и развитие. Много погрешна практика е и храненето на тропически риби с така наречените ,,чернодробни храни". Те са  предназначени за пъстърва или други студеноводни риби. В тези храни балансът на хранителните вещества е съобразен с обмяната на веществата в организма на студеноводните риби. Тропическите риби усвояват много малка част от тях и останалото се изхвърля във водата и я замърсява.
С какво хранят производителите, които имат по няколко хиляди риби – отново въпрос на личен избор. Само мога да кажа, че повечето фирми, произвеждащи и предлагащи храни, имат специални разфасовки, цени и фирмена политика за производители (поне при Dajana Pet e така, мисля, че и при Sera има преференции). Като илюстрация ще кажа, че 15 литра/3 кг основна храна ,,Тропика" на Dajana Pet струва 59 лева (3.93/литъра). Безбожно скъпо, нали! :-)


killiman

И допълнение към колегата.  :-)

Човек, за когото това е професия, не може и не трябва да прави компромиси относно качеството на храната, с която храни рибите си. Качеството на храната играе основня роля и в качеството на произвежданите рибки, така че отговорът идва от самосебе си.

Longanlon

Така е, но ако развъждаш немаркови гупи, хелери и молинезии, които е по-трудно да ги спреш да се размножават отколкото да ги накараш, и които растат с часове, да се харчиш за по-качествена храна не е рентабилно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Roll

Щях да попитам кой я купува тази насипната ако всички сте категорични ЗА фирмената, но отговора е ясен :) Такива като мен ... и може би търговци които я разфасоват и пак я продават на такива като мен. Както и да е моята свършва и следващия пазар ще си взема една фирмена да я пробвам може пък рибите да са доволни :)

Vlado

Всъщност е важно да се знае кой е произвел храната и дали изобщо е храна. Да не говорим за голямото разнообразие при марковите храни. Насипните люспи са турски или китайски боклуци, които имат за цел само да имитират храна на реномирани производители. Дори си спомням, че на пакетите от амбалажна хартия на турските "витаминозни храни" пишеше ТетрААмин. Всъщност всичките тези боклуци се продават, защото са евтини и се търсят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Aquarius

Аз също не рискувам с насипни храни. Единствено си позволявам забежки от нормите с тубифекс, но само аз си знам, какво миене и щателно почистване правя преди да им го дам, толкова, че от една доза близо 1/3 изхвърлям, но важното е да се опитам максимално да ги предпазя от зарази и то само, защото тук замразена жива храна не мога да купя. Макар да гледам предимно златни и трихогастери, който са доста лакоми риби купувам храни на Сера, Продак и Тропикал, а скоро вероятно и на Тетра и с около 3лв за тези храни + 2лв за тубифекс (4 седмици по ена доза по 50ст), та 5лв на месец общо. Е не мисля, че се набутвам кой знае колко, а и гледам рибки особенно златните, които са със средна цена 7-10лв на рибка, а някой и по-скъпи, и не бих си позволил да правя компромиси с качеството, за да спестя 2-3лв на месец и да загубя риби за над 200лв.

Flober

От скоро храня със SUPERVIT BASIC на Тропикал неоните само дето не излизат от водата за допълнително,така че за мен по-добре качество отколкото количество в храната и доволни риби (естествено)

Roll

Аз си взех TetraMin Granules, TetraPro Color и още някакви растителни таблетки на Tetra. Общо към 25лв. сега чакам рибите ми да започнат да пеят и танцуват ей така  *lock

Flober

Е пусни им и музика де,поне за ритъм  :-D. Сега сериозно,писах по-горе защото според мен разлика има и никога няма да се върна на боклука който им давах преди.

Aquarius

Един пресен пример, колкото и невероятно да звучи, спрямо краткото време, за коетео става дума. От 2 дни давам на златните нова храна, като добавка към другите маркови храни, става въпрос за:

1. TetraFin Gold Japan
2. Tetra Gold Medal

И тази вечер, малко повече от 48 часа след първото хранене и общо след 4тото хранене с тези храни. Мъжките усилено ухажват една женска, която е в аквариума вече повече от месец и половина и до сега не проявяваха никакъв интерес към нея, а тя си беше полово зряла и преди това.

Не знам дали е от храната или е просто съвпадение.

Roll

Да не им даваш Tetra Blue Viagra  *ROFL*
Едва ли за 2 дни може да даде такива отражения според мен. Може би съвпадение.

Aquarius

Цитат на: Roll - 16.06.2007 12:19
Може би съвпадение.

Напълно възможно!  ;-)

Важното е, че ефектът, от каквото и да е предизвикан той, продължава!

Similar topics (5)

5427

Започната от nuance


Публикации: 16
Прегледи: 10973

54751

Публикации: 3
Прегледи: 2964

35430

Публикации: 12
Прегледи: 11250

20366

Започната от m_milena


Публикации: 1
Прегледи: 2929

34326

Публикации: 6
Прегледи: 4544