Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Храна => Темата е започната от: patter - 20.10.2004 22:02

Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: patter - 20.10.2004 22:02
Здравейте,
наскоро опитах една рецепта за храна:

яйце (цяло), спанак, скаридки (соленоводни), грис (царевичен) ...

Пропорции на око, но яйцето трябва да е повече от 50% от сместа. Това се пасира и сварява на водна баня докато стане на "парцали". След това - в хладилника.

Тази манджа се харесва на основната част от рибките ми (албиносови ансцитруси) имам и малко живородки, които също не и се "чумерят" много.

 Ето го и въпросът ми - какво мислите за комбинацията и според вас дали могат да се появят някякви проблеми ако рибките си хапват честичко от тази храна (3 - 4 дена седмично)?
Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: Vlado - 20.10.2004 22:07
Добра комбинация от белтъци и въглехидрати. Оригиналната рецепта на Акселрод е: 1 яйце, 50 мл мляко, 2 капки витамин А, щипка сол, 2-3 кристалчета захар. Може да се добяват много неща - дафнии, грис, овесено брашно, червен пипер, коприва и т.н. По-нататък по горната процедура - водна баня и бъркане. Задължително се промива със  вода. Добре е да се съхранява без да се замразява, но не повече от 2-3 дена. Рибите трябва малко да привикнат, но после я ядат много добре и им се отразява чудесно.
Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: Longanlon - 21.10.2004 08:56
само малко ми обяснете как точно става на 'парцали' това нещо?
Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: patter - 21.10.2004 09:54
@Longanlon - Като пасираш яйцето и добавките може да добавиш и съвсем малко вода (супена лъжица). По време на варенето на водна баня има един момент, в който сместа заприличва на пресечено прясно мляко - това значи на парцали. Казано на кратко - "като Го видите ще Го познаете"


@Vlado - Благодаря за отговора ти. Това за задължителното промиване не го правя. Предполагам че целта му е да останат само по-едрите парченца с цел да не се замърсява водата. Съхраняването - за мен тези 2-3 дена са малко (получава се доста храна и няма как да я хапнат). Съхранявам я в малко бурканче с капаче в хладилника. Около една седмица (това ми е максималния изпитан срок на съхранение) не се виждат или надушват промени, но може да има нещо друго, което на мен му убягва.
Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: Longanlon - 21.10.2004 10:38
а, сега разбрах - то яйцето сурово и се пресича.

аз си мислех за сварено щото с жълтък съм хранил малки живородки.
Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: Longanlon - 21.10.2004 10:41
а захарта за какво се слага?
Заглавие: Яйце + добавки
Публикувано от: Vlado - 21.10.2004 21:45
Трябва да се промие и изтича свързващ белтък. Много е важно, не се губи нищо.
За захарта незнам, честно казано - но такава е оригиналната рецепта на Акселрод. Щом е казал човекът, значи има някакъв смисъл.