На 2 пъти си купувам артемия , първият път беше в едно пликче около 2 лъжици ( супени ) без сол вътре , само яйца за 3.50 , пробвах я пробвах я няколко пъти с лампи без лампи с висока и ниска и средна температура ама нещя . За това си купих от онези в кутийките дето са си готови със сол , и тях вече 3 пъти ги пробвам ама не и не , мера пх преди да пусна яйцата - около 8 след това от тея работи дето ги има при яйцата ( явно не е само сол) пх става над 10 =-O , пробвах със сода и без сода със сол и без допълнителна сол ама не и не . Навит съм ако някой от пз иска да му дам 2 пекатчета без пари само за да разбера дали някой друг може да ги излюпи тея . Годността е до 2010 година , произведени са преди 3 месеца . Ако ли не , кожете колко лъжици и каква сол да сложа на 500 мл вода и колко лъжици яйца и колко точно сода , че пак да пробвам със онази по-старата артемия дето я имам. *dontknow*
Дай на Коко да ти я излюпи.Той ти е градски.
Никога до сега не съм люпил, даже не съм и чел как се люпи. :-[ :duvar:
ееее, на мене в теб ми беше надеждата . То и в момента бълбукат 3 лъжици в 1 литър , точно както пише на кутийката , пък утре пак ще пиша . Ако искаш да се пробваш ще ти дам може пък и късмет да извадиш :-D
Ако ти се разкарва до Пловдив, може да се пробваме. При познат артемия се люпи всеки ден, тъй че процеса е познат.
Сипваш пакетчето в буркан/бутилка или какъвто съд имаш удобен за употреба (да не е пълен до горе). Водата трябва да е солена - ако в самото пакетче няма сол слагаш (имам някакви спомени за една пълна супена лъжица с връхче за 1 литър вода) Обикновено на пакетчето/кутийката ако е фирмено пише колко сол се слага или поне ако си има сол в колко вода се изсипва.
Пускаш помпичка с камъче за въздух да върти водата. Няма нужда от осветление или други такива. Само ако е зимно време е хубаво да е на топло - примерно се оставя да плува в аквариума.
Ако искаш да провериш дали има излюпена артемия махаш камъчето или спираш помпата и изчакваш въртележката вътре да се успокои - на светлина се вижда ако има щъкащи червеникаво-жълти точки . Част от яйцата изплуват , а другите потъват . В средата на съда остава солената вода с артемията. Изтегля се с маркуче (както се сифонира аквариума) и се прецежда през нещо - плат/филтърна хартия или друг материал като се внимава да не се изсмучат яйца - яйцата само загрозяват ако се пускат с артемията за храна иначе не пречат.
По принцип ако се люпи по много артемия може част от нея да се даде на момента , а друга в малко сладка вода да се разстели на нещо и да се сложи във фризер да замръзне. После чупиш малко, размразяваш и пускаш - артемията не е жива, но си напълно годна за хапване и рибките лакомо я хапват.
Като изтегляш излюпената артемия след това връщаш водата пак в съда за люпене и продължаваш да въртиш водата с помпичката да продължи люпенето на неизлюпената още артемия.
В момента съм пуснал малко да се люпи на терасата за галактиките в един буркан
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1bQdAS.jpg&hash=8b4490f17000d133905cdb207e9670193d422b84) (http://www.postimage.org/image.php?v=aV1bQdAS)
И аз имам някакви съмнения че нещо ме хлъзнаха в магазина понеже ми "избираха" кутийката и с доста избелял етикет ми я дадоха - пък дето се казва това са повечко пари - не е едно пакетче ...
За сега повече от 24 часа се върти и още не виждам излюпена , а до сега винаги съм имал някакъв процент излюпване още на първите 24 часа ....
Количеството артемия не зависи от количеството вода - само количеството сол е важно - на една кутийка пише 35 г сол на 1 литър вода
Мерси много , но аз процеса съм го чел 100 пъти и съм го рпавил доста пъти ... важно ми беше точно кокло лъжици сол да сложа на 1 литър вода и кокло сода ( но от нея пх става 10-11 ) . Мойта е на даянапет и пише в 1 литър 3-5 лъжици артемия или 40 грама .. та това е половината кутийка , аз имам 40 гупички а не 400 . Ако някой има точно такава като мойта на даянапет да каже имал ли е проблеми .
Най-добри наблюдения имам от люпенето на артемия в шише от боза.Слагат се около 30 грама сол на приблизително литър вода и скагаш (колкото ти трябва артемия) и се аерира на топло (аз лично си слагам шишето в аквариума да е на топло) и от 24 до 36 часа се е излюпило.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx1CWBUi.jpg&hash=440042a206896cbba26edb6da2aff55420c2b993) (http://www.postimage.org/image.php?v=gx1CWBUi)
30 грама трябва да е 1 супена лъжица нали ? А такива точно измервания като пх правил ли си или нема проблем
Аз ползвам мерителна лажичка от по 10 грама и слагам 3.В случая супената май е 15.
Не съм чувал да се слага сода ....
Общо взето содата трябва да дига ПХ-то над 7, докато разни киселини (лимонена, винена и т.н. да го свалят под 7 ... Все пак бакпулвер е точно смес от сода и лимонтозу (лимонена киселина) и във вода прави бурна реакция с отделянето на въглероден диоксид (CO2).
Чувал съм за разтвор за CO2 с мая като се забърква да се пуска малко сода (със или без все си има реакция и не мога да преценя как е по-добре), но за артемия никога не съм слага сода.
Единствената разлика е че винаги до сега съм ползвал готварска сол ( йодирана ) за люпенето докато специално за тази артемия ( на Prodac ) я забърках като мерих с електронно кухненско кантарче морска сол за половин литър вода (17 грама) морска сол. Ако нищо не стане до 4 дена ще пусна нова артемия с готварска сол на око както си знам.
Едит: Интересен инкубатор със Сепаратор ...
http://www.youtube.com/v/ouu8HDpXMxg (http://www.youtube.com/v/ouu8HDpXMxg)
Аз лично не слагам сода но познавам русенци които слагат.Слагам само морска сол и я бия в 1 литър вода.
Содата е нужна за мека вода, защото артемията все пак е бракична гадина. А като я пуснеш в софийската вода не може да се излюпи. За Пазарджик според мен не е необходима сода - там водата не е много мека.
Аз люпя на 2 равни супени лъжици едра (морска) сол на 1л вода. АБСОЛЮТНО съм убеден (след достатъчно опити) че осветяването през първите часове помага за по-бързо излюпване. Даже помага всичката артемия да се излюпи едновременно, а не разнесено във 24 часа. Аз осветявам бутилките отблизо и по този начин затоплям водата.
Според мен материала които ползваш е некачествен, или бъркаш нещо генерално. Не може от толкова опити да не се получи поне частичен резултат.
Успех!
А.
Колега не си прав, че в Софийската мека вода не може да се излюпи. Люпил съм много пъти, като съм добавял само обикновенна готварска сол - никакъв проблем, а ако на някой му се вижда сложно има едни пакетчета на СЕРА където микса е готов и само трябва да изсипеш във вода и да аерираш - пак съм пробвал в Софийска вода и няма проблем ;-)
Еми :-D ето вече 24 часа се въртят без да се излюпи нищо , пх е паднало доста - към 8 е .
Цитат на: vancho - 04.06.2009 09:22
Еми :-D ето вече 24 часа се въртят без да се излюпи нищо , пх е паднало доста - към 8 е .
Абе кви пе-хата, кви 5 лева?!?
Просто си вземи свястна артемия! Например това:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11536.0.html (http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11536.0.html)
Пък специално на Коко постнах фото ето тук:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,2092.15.html (http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,2092.15.html)
Слагам на една бутилка три чаени лъжици едра нейодирана сол.
В най-лошия случай, при по-ниски температури се люпи по-късно.
Вариант на неизлюпване НЯМА!
*DRINK*
Слагам една супена лъжица поморийска артемия в буркан 700мл една супена лъжица едра морска сол нейодирана- може и със ситна йодирана но люпиемоста е по малка---на върха на кафена лъжичка малко сода бикарбонат!Водата е от някой от аквата --температура 26-28гр!!!На светло поставям като запушвам буркана с винтова капачка с дупчица колкото да мине маркучето за аерация с едно камъче за въздух накрая!Водата да не е догоре защото кипи и ще изхвъли яйцата навън--те са леки!!!Пускам помпичката за въздух и най късно до 24ч буркана е целия оранжев на цвят от излюпените солнични рачета!Прецеждам през тензух като промивам и със сладка вода когато не е предназначена артемията за живородки!!!Така въртя артемия 30г и никога не съм имал проблем с излюпването!Сигурно са ти дали стара с изтекъл срок но и така да е просто яйцата стават по твърди---поне при българската е така и иска повече въртене- въртял съм и повече от 5 годишна стига да е правилно съхранявана на сухо и проветриво място да не мухляса нищо и няма---доуточнявам българска натурална--вносната може и да я третират с нещо не зная!!!!!