Може ле да се изпече, свари, почисти и даде някаква риба за храна на аквариумни рибки?
Имам живородки, скаларии, трихогастери, рамирези, коридораси, скоро и дискуси.
Ако може как трябва да се приготви, може ли да се накълца и да се сложи във хладилника/фризера както се слага и дава телешко сърце да дискуси?
Филе от бяла риба става,както и от повечето морски риби с филета.Сварява се и се дава на парченца.Но щом ще си правиш кайми и за дискусите наблягаш на рибните филета и даваш на всички риби.Много ще им се услади.
Топлинната обработка не мисля, че е нужна. По-скоро вреди на хранителния състав и променя храната като цяло. Има много рецепти из форума, но може и просто чисто филе от хек да вземеш, докато е замръзнало го настъргваш и после замразяваш на тънко. Но рибите ти са различни размери и ще ти трябват поне два калибъра на раздробяване.
Не ползвай скумрия, шаран и разни такива мазнотии, избери риба без дребни костици със сухо и чисто филе. Хека е от идеалните варианти, евтин е, лесно се чисти от кожата и гръбнака, месото не е мазно.
Благодаря, ако има някой нещо да допълни по темата може и линк да пусне. Поразгледах във форума, но не успях да открия точно с риба разни речепти... :popcorn:
http://aquariumbg.com/forum/hrana/domashna-hrana-za-diskusi/ (http://aquariumbg.com/forum/hrana/domashna-hrana-za-diskusi/)
Аз също съм на мнението на колегата Ico,за топлинната обработка,че не нужна и променя хранит. състав!!! ;-) :-)
Аз винаги леко си заварявам белите меса преди да ги давам на рибите.Въпрос на принципи е.
Говоря за рибните филета--бяло месо от хек,пангас--скарида и др. от този род без мазнини!!!Стават малко по твърди и се стричват на конци-поради това,че са сухи(без скаридата тя става по твърдичка само;-)При някои др.меса може!!!
Ако е до принципи, никога не бих дал вече месо от топлокръвни животни на рибите си, но много хора го правят по неясни за мен причини. ;-)
Я някой дискусчия да каже защо точно телешки сърца се слагат в каймата?
Цитат на: akapulko - 20.08.2010 22:23
Я някой дискусчия да каже защо точно телешки сърца се слагат в каймата?
Не съм дискусчия, но храня с подобна кайма.
Заради мазнините основно се препоръчва телешко сърце.
Тъй като трудно се намира, ползвам и пилешки, пуешки и даже свински, но след щателно почистване на мазнините и ципите. Няма нужда от термична обработка, а резултата е уууаааууу!!!
*DRINK*
Заради липсата на мазнини или заради наличието на точно определени такива? Ако е заради
по-малкото мазнини не е ли по-добри да се използват пуешки например, пуйките са със сухо
месо. И защо точно сърца, те са по-твърди и жилави от рибицата например, или така е
по-добре за консистенцията на каймата?/ не става въпрос за цената/.
А кое липсва в месото от риба, има го в месото от топлокръвни и наистина е нужно на рибите? Предполага се, че почти всички риби са се развили и еволюирали без тези хранителни вещества. Те не са им нужни съответно и храносмилателните им системи не са пригодени, да обработват мазнините от мръвките на топлокръвни животни. Пък мазнините не са само във видимите натрупвания и няма как да ги отстраним изцяло. Грижим се за добрата среда на чревните паразити в задръстените с наситени мазнини рибешки черва...
И аз имах някакви съмнения, че рибите в природата не нагъват телешко, ама
щом колегите казват... :-)
Колеги темата е доста обширна, точно сега нямам това време.
Рибите в природата нагъват основно люспи, пелети и гранули.
Чат пат замразени и сушени гадинки.
Няма спор, живата храна е най-естествена и пълноценна.
Като не можем да им я набавим, прибягваме до заместители.
Въпроса е да се развиват и растат правилно с пълноценна храна.
Е след живата храна, най-добрата според мен е домашната каймица.
Който не вярва, да опита!
*DRINK*
ПП Адаш, мини да ти дам малко за проба, ама после ще се наложи да говиш! ;-)
Аз съм за домашната кайма но от хек с чесън и малко зелении според сезона... *THUMBS UP* Каймата е най-лесното и бързо нещо, което може да се забърка, но малко гриндал за семе няма да ти откажа. ;-)
И все пак рибите в природата ядът риби и ракообразни(сигурно и люспи и гранули *CRAZY*) по-често от колкото биволи.
Имаш го де, само се обади! ;-)
Хек слагам винаги, чесън също, а и 5-6 вида зелении.
В крайна сметка миокарда остава на 30%, а спокойно носи до 70% на дозата.
*DRINK*