• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 04:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с излюпване на артемия

Започната от EviL, 09.03.2005 09:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

EviL

Искам да си излюпя малко артемия ! Правя 5% раствор на натриев хлорид,на т25 . Но нищо не става ! :cry: Бихте ли ми казали къде бъркам. Има ли вазможност да не се люпи поради староста на артемията , на около 10г е.

NikolaV

Ами кво правя аз в момента.
Взех си от пазара едно пликче яйца за 2 лв. Не знам коло грама...
Рецептата:
В бутилка 1,5 л. сипвам 2 супени лъжици сол и една чаена лъжичка яйца. Пускам едно шлаухче от аератор до дъното и пускам въздуха да джурка (яко) гадовете. След горе-долу 2 дена вече се е излюпила.
Спирам въздуха за 10-15 минути за да се успокои манджата и насочвам една лампа към бутилката. Повечето се събират на осветената страна. След това с една 20-тина сантиметрова стъклена тръбичка втъкната в шлаухче в единия край измуквам колкото мога - събира се около 1 чаена лъжичка. Прецезждам го през филтър за шварц кафе. За да отмия солта (май не е нужно) го изплаквам с вода от чешмата и накрая давам сместа на бебетата. Стига ми за 2-3 хранения.

vlatko

Абе чета тука за артемия и понеже сам много бос в тази тема би ли ми казал какво представлява тя.Или ако може поне линк да ми дадете да про4ета защото чакам скоро време потекло а няма с какво да ги захраня.Или ако има друго с което се хранят току що излюпени рибки говоря за трихогастер обикновен син.
Предварително благодаря.

NikolaV

Цитат на: "vlatko"Абе чета тука за артемия и понеже сам много бос в тази тема би ли ми казал какво представлява тя.Или ако може поне линк да ми дадете да про4ета защото чакам скоро време потекло а няма с какво да ги захраня.Или ако има друго с което се хранят току що излюпени рибки говоря за трихогастер обикновен син.
Предварително благодаря.
Първо, ето за артемията:
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=37&vid=4
Аз също има поколение син трихогастер на около 2 седмици. Артемията не е подходяща за стартова храна. Трябва да са на поне 10-тина дни. При мен се наложи да почна на 8-мия. Започнаха да я папат.
За стартова храна използвай инфузория.
Взех си от пазара няколко бурканчета. Едно бурканче стига за 1-2 дена. Опитах да отгледам и сам, но не се получи.
Купуваш си един банан и евентуално го изяждаш. Кората от банана слагаш на парното за 2-3 дена да се изсуши напълно. След това я слагаш на дъното на една бутилка от минерална вода (6-10 л.) След 2-3 дена водата е станала мътна и смърди ан лайна. Тест лайното направо си мирише хубаво... Тогава сипваш вътре едно бурканче инфузория и до няколко дена трабва да имаш култура вътре. При мене не знам защо не се получи.
Самата инфузори всъщност са чехълчета. Ако си купиш от пазара (бурканчето е 50 ст.) не очаквай да видиш нещо да шава вътре. Уж се виждали некакви бели точици. Аз не можах да ги видя. Със сигурност има обаче. След хранене с инфузория в корема на бебетата се вижда една бяла точка - изядената инфузория.
Как се дава от храната... Сипваш от гадостта в една колба най-добре. Като се утаи мътилката в гърлото на епруветката остава само инфузория. Изтегляш я със спринцовка. Аз нямах епруветка и ползвах бутилка от някакъв ликьор - все едно от коняк Слънчев Бряг, но бяла. Както казах обаче нямаше какво да изтеглям... :-(

EviL

ами и аз така люпя и вадя артемията , ама маи тази е много стара , попринцип казват че множе да престоява много години ама...
а за инфузорията няма смисъл да я слагаш на парното , защото така я мориш! всичко друго е така както го казваш.

NikolaV

Цитат на: "EviL"ами и аз така люпя и вадя артемията , ама маи тази е много стара , попринцип казват че множе да престоява много години ама...
а за инфузорията няма смисъл да я слагаш на парното , защото така я мориш! всичко друго е така както го казваш.
Е, аз не инфузорията... Само кората от банана слагам на парното докато изсъхне... :-)

EviL

аха , моя грешка! :oops:

vlatko

Проблема е , че незнам в Бургас от къде мога да си взема такова нещо мамка му.Предното ми потекло от трихогастери всичко беше точно излюпи се хайвера и т.н. И един от зоомагазин ми каза сваряваш яйце и стриваш жълтък и слагаш по малко и ще ги отгледаш.И аз го направих ама оживяха само 3 рибки и те бяха толкоз рахитични и на 20-я ден и те са гътнаха.Та искам сега да го направя.

Живко

Цитат на: "EviL"Искам да си излюпя малко артемия ! Правя 5% раствор на натриев хлорид,на т25 . Но нищо не става ! :cry: Бихте ли ми казали къде бъркам. Има ли вазможност да не се люпи поради староста на артемията , на около 10г е.
преди два дена и половина заредих в литрово шише артемия която е на 5-6 години,останала ми е от времето,когато се занимавах по сериозно.днес беше почнала да се люпи утре ще кажа горе долу колко процента.
люпя я точно както е описал nikolav,но добавям и малка щипка сода бикарбонат(за по бързо излюпване).Т=24-28'С.

я да задам и един въпрос.хранил съм артемия с цел да порасне по-голяма(за възрастни риби),но не помня с какво. :oops: .дали някой ще ми припомни?
Никой не се е родил научен.

NikolaV

Цитат на: "Живко"... да задам и един въпрос.хранил съм артемия с цел да порасне по-голяма(за възрастни риби),но не помня с какво. :oops: .дали някой ще ми припомни?
Виж тук, ако ти се чете на руски:
http://www.vitawater.ru/other/artemia/artemia.htm

Живко

от артемията която заредих(тази старата) за около ден и половина са се излюпили около 30% от яйцата.не мога да определя точно,защото на повърхноста не изплува почти нищо.това е доста странно,може би защото е стара.би трябвало да се излюпи още,защото водата е с температура не повече от 23'С.предпочитам да се люпи бавно,защото ми трябва съвсем малко.

nikolav мерси са линка.
Никой не се е родил научен.

DSS

Разгледах руския сайт, но не се сещам какво е това "Liquizells" и "Mikrozell" :shock: . Разбрах, че е храна за подрастваща артемия, но каква ... :roll:
Може ли някой да ме светне?

EviL

Незнам защо но от моята не се излюпи нищо? немога да разбера какъв е проблема! 3 дена се вартя бсичките яица са на дъното като спра аерацията , и едно няма излюпено :cry:

DSS

И аз въм имал такава слоучка. Въртя се 2-3дена и нищо не се излюпи, а уж всичко беше наред с пропорциите. Резултатът беше фатален за малките скалрии. :(

dido

Абе да не са ви дали маково семе да люпите вместо артемия ?  :lol:

Similar topics (5)

49435

Публикации: 14
Прегледи: 5971

41215

Започната от ivomark


Публикации: 19
Прегледи: 10381

37003

Публикации: 26
Прегледи: 17403

34576

Започната от mir4o111


Публикации: 11
Прегледи: 6747

21883

Започната от DanielTanev


Публикации: 11
Прегледи: 7803