Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Храна => Темата е започната от: abaro - 03.10.2004 12:49

Заглавие: Относно рецептата за бяла риба
Публикувано от: abaro - 03.10.2004 12:49
По скоро към Боби:
По рецептата за бяла риба с чесън имам два въпроса защото смятам да я приготвям.
1. Бялата риба точно сладководна бяла риба (сулка, Stizostedion lucioperca) ли трябва да е или може и друг вид? А примерно хек?
2. Рибата и чесъна преди да се пасират и замразят трябва ли да се сварят или трябва да са сурови?
Заглавие: Re: Относно р
Публикувано от: Boby_ - 04.10.2004 11:53
Цитат на: "abaro"По скоро към Боби:
По рецептата за бяла риба с чесън имам два въпроса защото смятам да я приготвям.
1. Бялата риба точно сладководна бяла риба (сулка, Stizostedion lucioperca) ли трябва да е или може и друг вид? А примерно хек?
2. Рибата и чесъна преди да се пасират и замразят трябва ли да се сварят или трябва да са сурови?

1. Рибата трябва да е някаква риба с бяло месо, т. е. да съдържа по-малко мазнини. Ако ползваш скумрия, няма да го бъде - ще получиш яки мазни петна в аквариума. Аз съм използвал сладководна бяла риба и хек - резултатът е добър.
2. Зависи за какви рибки ще даваш - ако са малки, е добре да пасираш. Ако са големи, можеш да скълцаш на дребно рибата, да счукаш чесъна, да ги смесиш добре и да ги оставиш на стайна температура няколко часа. След това замразяваш и готово. Всички продукти трябва да са сурови, разбира се.

Успех с рецептата!  :wink:
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: Longanlon - 04.10.2004 15:48
ам, боби, а като смачкаш чесъна и го омешаш с месото без да пасираш не е ли възможно някоя риба да попадне на по-голямо парче от него и нещо да й стане?
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: Boby_ - 04.10.2004 15:55
Цитат на: "Longanlon"ам, боби, а като смачкаш чесъна и го омешаш с месото без да пасираш не е ли възможно някоя риба да попадне на по-голямо парче от него и нещо да й стане?

Не мисля, че нещо може да и стане. Но ако някой има притеснения, може да пасира чесъна на кашица, а да накълца само рибата - така или иначе ако рибата е пасирана, става супер дребна и големите риби не я ядат.
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: abaro - 04.10.2004 21:32
От мен благодаря! Ще сготвя и ще видим клиентите дали ще харесат готвача :lol:
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: веско - 05.10.2004 13:42
АЗ КЪМ ЧЕСЪНА ПРИБАВЯМ И МАЛКО СПАНАК :D
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: MAKAPOB - 09.10.2004 16:56
колко чесън слагате
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: VassetZ - 10.10.2004 12:55
Да верно, я кажете някакви пропорции за чесъна, както и дали лефера става за тая рецепта :oops:  8)
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: aqua - 10.10.2004 22:29
Вместо бяла риба може да се използва месо от костур, който има по-качествено месо от бялата риба и освен това се лови страшно лесно.
Това, което Веско пише за спанака е много подходящо за риби, които обичат растителна добавка. Най-прост пример са молинезиите - те обожават да хапват растителни добавки. Същото се отнася до разни барбуси и пр.
Моят опит с чесъна е скромен и знам само, че на 100 гр. месо например се добавя 1/2 скилида чесън.
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: abaro - 10.10.2004 23:41
Цитат на: "VassetZ"Да верно, я кажете някакви пропорции за чесъна, както и дали лефера става за тая рецепта :oops:  8)
Аз съм пробвал - става!
На скара с черен лимон вътре и с резенчета отгоре. На него не му се слага чесън а бира :lol:
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: VassetZ - 11.10.2004 01:08
ХЕХЕ 8) и какво от това ?
Питам сериозно ве :|
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: abaro - 11.10.2004 01:45
Според мен лефера съвсем не става за такава храна защото той е мазна риба. Както по горе беше посочено стават "сухи" риби - с по-малко мазнина като напр. хек (мерлуза). Него поне го има във всеки магазин.
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: miTko - 11.10.2004 13:02
Цитат на: "abaro"Според мен лефера съвсем не става за такава храна защото той е мазна риба. Както по горе беше посочено стават "сухи" риби - с по-малко мазнина като напр. хек (мерлуза). Него поне го има във всеки магазин.
Да, това е правилният отговор. Понятието "бяла риба" е май доста локумджийско...
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: VassetZ - 11.10.2004 15:29
Да де, аз затоа питам :wink:  шото ми се струваше бяла риба тоя лефер... :lol:
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: MAKAPOB - 15.10.2004 23:19
Желателна ли е някаква обработка на местото преди да се пасира
Заглавие: Относно рибата с чесън
Публикувано от: abaro - 15.10.2004 23:57
Цитат на: "MAKAPOB"Желателна ли е някаква обработка на местото преди да се пасира
Виж по горе отговора на Боби

А аз след като сготвих мога да кажа че ако искате да видите макропод по-бърз от данио - те това е начина. Филенцето не може да потъне на повече от 5 см. Направо ври  :!:  :!:  :!: