Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Храна => Темата е започната от: DMitar - 23.08.2010 10:21

Заглавие: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: DMitar - 23.08.2010 10:21
Хрумна ми дали към класическите рецепти за домашно приготвена храна - филе от риба, кайма, чесън, сърце...да не се добавя и по малко от следните: сушена дафния, сушен тубифекс, сушени скариди, чернодробна. Примерно 5-10% от състава.

Тъй като не са популярни храни ако се дават директно, но от друга страна са естествени продукти, които са обработени. Идеята е, че така ще се разнообрази.

Относно ролцата от раци - това не е ли вредно за хората, пък да не говорим за рибите? Там май няма нищо общо с раците  :karamse:!?
Заглавие: Re: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: ico - 23.08.2010 10:50
Щом си решил, може всичко да сложиш. Но как храни които "не са популярни ако се дават директно" и се избягват по някакви причини, след като се сложат в някаква кайма, ще станат хубави? Все едно да сложиш гнусна наденица в боба и после вече ще е хубава мръвка.  ;-)  Ла*ната са си ла*на, независимо от съда и заливката в които са поднесени.  *CRAZY*
Заглавие: Re: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: NO CARRIER - 23.08.2010 13:48
Ролцата от раци са филе от бяла риба, боя, консервант и овкусител.
Заглавие: Re: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: DMitar - 23.08.2010 17:15
ico, може и да си прав, аз си го разглеждам като пица за риби. По отделно дафнията не е хранителна, полезна, в микса пак не е хранителна и полезна, но в нито 1 от двете ситуации не е врезна за рибите. Просто е добавка. Той и черния пипер не е полезен и пърженото не е, но като се направи микс и е умерено спрямо полезната храна е ок. Все едно ти цял живот с деликатеси да се храниш, ами май няма да си по-добре от колкото 80% деликатеси и 20% други.

Боя, консервант и овкусител не е ли лошо за крехкия организъм на рибките?
Заглавие: Re: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: ico - 23.08.2010 17:56
Нещо логиката ти бяга. Няма никакво значение дали ще дадеш някоя храна отделно или премесена с друга. Това се опитвам, да ти кажа. Не ти се меся, с какво ще храниш рибите си. Ако разбрах правилно темата ти, искаш мнение и аз дадох своето. Тия оправдания за вредните храни дето не са толкова вредни някога си, няма как да са истина. Всичко е въпрос на собствен избор. Не знам за теб, но аз ограничавам колкото мога разните ненужни и вредни съставки в менюто си, пък и в това на детето си и в менюто на рибите. Какви консерванти, оцветители и овкусители има въс филето от хек, чесъна и някакъв листен зеленчук или тревисто?
Заглавие: Re: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: DMitar - 23.08.2010 21:02
Сухата дафния, сухия тубифекс, сухите скариди не са вредни нито чернодробната е вредна. Вредно е да използав за храна само тях. Има огромна разлика. Ако те представляват 10% от менюто е въпросът въобще има ли смесъл или не, дали ще сложиш тези или хляб в смеската с кайма, може и да няма никакво значение...примерно, но може пък и да е по-добре рибите да похапват от време на време дафния, скариди, тубифекс даже и да е сух.. *DRINK*

За ролцата от раци са тия оцветители и т.н. не в рибата...
Заглавие: Re: Към рецептите за домашна храна
Публикувано от: Асен Евгениев - 23.08.2010 21:03
Може да смениш сърцата, каквото и месо да сложиш, не вярвам да стане по-лоша кайма. 8-)