• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Калмар с чушка и коприва.

Започната от Сашо, 24.01.2005 23:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Веднага си признавам, че идеята не е нито нова, нито моя и вероятно много от вас вече са я ползвали и все пак...

Продукти: един средно голям калмар, 2 червени чушки, щипка сушена коприва или няколко листа прясна, една чаена лъжичка слънчогледово олио, 1 ампула витамин C.

Смисълът от цялата работа: калмарът е апетитна и полезна храна за рибите и заедно с него може да им се "пробута" чушката, която освен витамините и микроелементите съдържа естествени багрила, които са много ценна добавка, особено за млади рибки, които са в процес на оцветяване. Копривата няма защо да ви я хваля - дори и само високото съдържание на желязо в нея е достатъчно за да се дава тя като добавка в храната на рибките.

Приготвяне: Ако калмарът не е почистен от хрущялите, пипалата и вътрешностите, то това трябва да се направи старателно и получената "торбичка" добре да се измие. Чушките се почистват от семките и също се измиват. Аз ползвах печена и след това замразена чушка, на която махнах ципата. Двата продукта се накълцват ситно и се пасират, най-добре в пасатор, добавя се олиото, стритите на прах копривени листа и витаминът. Ако копривата е прясна, то листата и трябва да се попарят във вряща вода за 20-30 сек. и да се добавят в сместа за пасиране. Ако получената смес ви се стори прекалено водниста, което може да се случи при ползване на пресен пипер и коприва, то тя се разстила на тънък пласт в чиния и се поставя за 2-3 мин. в микровълнова печка, като отделената след запичането течност се изхвърля. В този случай е желателно витаминът C да се добави след термообработката, защото високата температура го разрушава.

Резултат: моите възрастни риби не приеха с особен ентусиазъм новата храна, но малките гупи, я ядат настървено, а тя е най-необходима именно за тях.