Наименовах тази тема най-общо така, за да може повече потребители да споделят своето мнение.
А иначе по-конкретно търся отговор на въпроса, какви точно замразени скариди да прибавя към диетата на дискусите?
Само да добавя, че рецептата, която аз използвам, включва смляно телешко сърце + варен черен дроб (пилешки основно) + овесена каша. Но на рецептата ми (не претендирам за авторство) и липсва очевидно морския привкус - т.е. не прибавям нито рибно филе, нито скариди..
Дайте :idea: :idea: :idea:
даи рецептата
моита е 3кг телешко сарце 0.5кг скариди0.3кг спанак консерва витамини 6-супени лажици(vita chem) с още малко витами С 0.5 кг моркви всичко през пасатора с желатин за 5кг желе после в хладилника да се желират след това на кубчета и в фризера
Това с желатина е добра идея.. може да го пробвам някой ден.
А сега за рецептата, която аз използвам:
- около килограм телешко сърце;
- половин килограм пилешки дробчета (не слагам свински черен дроб, защото е много мазен);
- малко количество овесена каша;
- напролет слагам зелена салата (маруля);
Смилам телешкото сърце възможно най-финно. След това сварявам пилешките дробчета и след като изстинат смилам и тях. Накрая смесвам всички съставки като овесената каша служи за 'спойка'. Правя порции и в камерата.
:?: Stanko, какви точно витамини използваш ти и от къде да ги намеря?
Ще съм ти много благодарен на бърз отговор, защото ми доставиха новото сърце и трябва да приготвям храната.
Аз да ви питам само от къде се снабдявате със сърца ... аз от колко време дебна кварталната месарница и се не мога да уцеля :(
имам познат месар и като му дам поръчката той има грижата от там нататък - пита си неговите доставчици и т.н.
а аз си получавам сърцето в повечето случаи дори готово смляно..
това е то да имаш връзки :twisted:
Случайно попаднах на тоя линк. Може на дискусолозите да им е интересен:
http://www.discushatchery.com/food.html
Телешко сърце в София, "почти всеки ден" (по уверения на продавачката), има в магазина за месо на спирката на трамвая на Театър София (посока към Подуене), демек на кръстовището на Янко Сакъзов и Евлоги Георгиев (канала).
За почитателите на съботния пазар - работят и в събота :)
Телешко сърце има почти винаги и на щанда за месо във Фантастико
Postojam bezbroj recepti za zamrznati hrani, ama jas se opredeliv za ovoj:
Potrebni sostojki:
-1 kg govedsko srce;
-300gr fileti od oslic;
-300gr spanac ili spirulina (jas koristam spanac);
-3 supeni lazici crvena tolcena piperka (normalno blaga);
-1 cesne luk (ne cela glavica tuku edno delce od nea)... Mislam deka toa bese se.
Srceto se cisto od masnotiite i od zilite so ostar noz ili skalper i se nosi na melanje vo mesara (pozelno e se sto ce melete da go somelete po 2 pati), oslicot ako vi go somelat odnesete go i nego (mene ne mi go melea-ribata ce im ja zasmrdela masinata pa si go melev sam), spanacot sitno isseckajte go i isplaknete go ili skuvajte go (so kuvanjeto mislam deka gubese nesto od vitaminite).
Potoa site sostojki se stavaat vo eden sad i se meseaat dodeka ne se soedinat (ova malku zvuci kako da e recept od hrana i vino ), se dodava crvenata piperka i lukot koj treba prethodno da se zdrobi kolku sto moze povece, pak se mesa i hranata se sitni na pomali parcinja (najdobro e vo oblik na salama) i se zamrnuva.
Otkako ce se zamrzne pocnete so hranenje na diskusite...pardon ribite.
Храна за дискуси
Рецепт бр.2
Вецерва им направив храна по овј рецепт
-700 гр. телеско срце (односно деве мали телески срца од пе 350 грама), откако ги извадив маснотиите и жилите останаа по слободна проценка некаде околу 550-600 грама чисто говедско срце.
-150 грама филети од ослич
-100 грама шкампи
-Неколку лажици Спирулина
-Две лажици црвена пиперка
-пола банана
-Едно чешне лук
Срцето, осличот, бананата и шкампите ги сомлев и во нив ги додадов другите сосотојки.
Recepti by Dane.
So receptite sto gi napisa Onaziss imav odlicni rezultati. Samo da napomeman-Teleskoto srce gledajte da bide od mlado tele, a ne od vol.
Zaboraviv da kazam-od suvite hrani definitno kako najdoba kaj mene se pokaza "tetra diskus" (ova ne e reklama). Eden od osnovnite uslovi za da imate zdravi i veseli diskusi e da hi hranite so raznovidna hrana. Od ziva hrana im davam Eisenia foetida-odgledani vo kofa, prethodno isciteni vo toaletna hartija.
Аз ти казах че ще науча македонски покрай вас :lol: .
Какво е ослич - да не е магарешко?
Лукът какъв е зелен или на глави?
Шкампи какво е - ние имаме камби - приличат на червени чушки но са с форма на тиква.
Аз наскоро направих тази рецепта http://www.vitawater.ru/aqua/korm/perez.shtml
Всички риби много я харесаха. Даже Pangio kuhli излиза на светло като пусна от нея в аквариума.
Oslic-vid morska riba.
Lukot treba da e suv (ne svez), se vadat 3-4 cesninja od glavicata luk.
Skampi-vid morski rakcinja kolku sto znam.
Цитат на: "abaro"Аз ти казах че ще науча македонски покрай вас :lol: .
Какво е ослич - да не е магарешко?
Лукът какъв е зелен или на глави?
Шкампи какво е - ние имаме камби - приличат на червени чушки но са с форма на тиква.
Аз наскоро направих тази рецепта http://www.vitawater.ru/aqua/korm/perez.shtml
Всички риби много я харесаха. Даже Pangio kuhli излиза на светло като пусна от нея в аквариума.
За ослича човека е казал вид риба, лукът е всъщност чесън, другото наистина са чушки.
Skampi би трябвало да е скариди или морски рачиня, което ще рече раци някакви.
Тя тази "македонската" рецепта много прилича на онази 100 годишна акваристка рецепта: фире от замразена морска риба + чесън. Останалите добавки са за вкус и подобряване хранителните стойности, а червеният сладък пипер е за вдигане на астите.
Аз Дискуси не гледам, но ми се струва, че по добра от марковата за целта няма...може и да греша, но не бих рискувал :?
Цитат на: "tishovsx"Аз Дискуси не гледам, но ми се струва, че по добра от марковата за целта няма...може и да греша, но не бих рискувал :?
тишо грешиш :D
Цитат на: "aqua"Тя тази "македонската" рецепта много прилича на онази 100 годишна акваристка рецепта: фире от замразена морска риба + чесън. Останалите добавки са за вкус и подобряване хранителните стойности, а червеният сладък пипер е за вдигане на астите.
Ne znam kako stois so matematika, ama diskusite ne se cuvaat ni 70 godini vo akvariumi, a za 100-nema da komentiram :lol: :lol: :lol: .
@Dane
Ами добре съм с математиката, даже я и преподавам на някои хора.
А рецептата не е сгодна само за дискуси, а и за други риби. Който има цихлиди трябва доста често да я прилага и това се знае, като "Отче наш". Ако се погледне в историята от кога се развъждат риПки в аквариумите, то със сигурност и тази рецепта е от тогава. Тя е била и в основата на първите храни на Tetra. Това последното само за статистиката. :wink:
Да са ти живи и здрави рибките!
Затрит е неважещ линк
Цитат на: "Ilianidis"Ето и от мен един линк http://www.discus.ru/club/uslovia/10.html за сръвнение и допълнение.М/у другото рецептата е на един руски майстор в развъждането на дискуси.[/url]
Е чак майстор, наистина му се отдава на човека но същата рецепта можеш да я намериш на хиляди места.
Стават ли тези рецепти за скаларии ?
Цитат на: posejdon - 10.06.2007 13:48
НЯМА МАКЕДОНСКИ БЕ, ТАКА ЩЕ НАУЧИШ ПОСРЪБЧЕН КОМЕНТЕРНОВСКИ БЪЛГАРСКИ
Това в каква връзка го каза :-|
Цитат на: posejdon - 10.06.2007 13:48
НЯМА МАКЕДОНСКИ БЕ, ТАКА ЩЕ НАУЧИШ ПОСРЪБЧЕН КОМЕНТЕРНОВСКИ БЪЛГАРСКИ
Ако обичаш, престани да пишеш с главни букви. Ако не ти е ясно защо - възприема се като ВИКАНЕ.
Виж т.14 от Правилата (http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6258.0).
Пробвах нещо, което може да се допълни към каймата за дискуси или да използвате самостоятелно.Малко пипкава работа,но определено си струва.Ето рецептата: Събирате едри градински охлюви след дъжд в една голяма туба,оставяте ги да се задушат и умрат сами /нямах намерение да се гавря с гадинките и ги варя живи/ ,промивате добре след като са умряли,сварявате ги докато се пресече слузта/около час/,вадите вднага охлюва от черупката заедно с карантията,замразявате в камерата и при нужда с ренде си стържете от замразеното парче.Явно е много вкусна.Не пробвайте несварени замразени,отделя се слуз и не им се услажда много.Все още не съм установил дали влияе на окраската на рибите.Успех!
Колкото и да чистя сърцата от мастните тъкани когато храня дискусите си с домашно приготвена храна по повърхността на водата се образува слой мазнина. Грозна работа. А не слагам много. Телешко сърце, суха храна за дискуси и филе от акула,желатин в сместта. Къде греша??
Аз си правя рецепта с 0,5 кг пилешки сърца 0,2 кг пилешки дропчета(сварени предварително) и 0,3 рибно филе от ХЕк малко сичко през пасатора малко желатин и посла в камерата
:-) :-)
Ето още нещо:
http://www.discushatchery.com/food.html (http://www.discushatchery.com/food.html)
http://www.discusfish.ru/korm.htm (http://www.discusfish.ru/korm.htm)
http://mdiscus.narod.ru/korm.html (http://mdiscus.narod.ru/korm.html)
Приятно готвене! :-D
Цитат на: ata_nas - 17.10.2007 12:56
Ето още нещо:
http://www.discushatchery.com/food.html (http://www.discushatchery.com/food.html)
http://www.discusfish.ru/korm.htm (http://www.discusfish.ru/korm.htm)
http://mdiscus.narod.ru/korm.html (http://mdiscus.narod.ru/korm.html)
Приятно готвене! :-D
Според мен наи-добрата храна за дискуси е Тетра дискус (червената гранула),но има и други добри замразени храни
Ако храниш само със суха храна никога няма да направиш големи риби, най добре е комбинация от всички, домашно приготвени, живи и замразени ларви и сухи.
Не храня само със гранула давам и замразени храни също така и домашно приготвена храна
Цитат на: 6ebeka - 16.02.2012 12:57
Не храня само със гранула давам и замразени храни също така и домашно приготвена храна
по същия начин храня и аз,като гранула използвам на jbl,но предварително я кисна,че иначе я лапат и плюят,а после и не поврарят
Я ми кажете колко точно желатин слагате на килограм кайма. Аз никога не мога да го нацеля.
50гр. на килограм кайма ;-)
Цитат на: Дискус - 29.02.2012 12:09
Я ми кажете колко точно желатин слагате на килограм кайма. Аз никога не мога да го нацеля.
Аз слагам две пакетчета и съм доволен ,а ти кажи нещо за боровинките колко и на какаво количество замразени или сок??
Купувам диви замразени боровинки от Метро. На килограм кайма сложих около 300-350 гр. Сините риби, сан мера и куриперите стават уникални от храната, но много разваля цвета на червените.
Цитат на: Дискус - 29.02.2012 13:29
Купувам диви замразени боровинки от Метро. На килограм кайма сложих около 300-350 гр. Сините риби, сан мера и куриперите стават уникални от храната, но много разваля цвета на червените.
*DRINK* *thanks какво имаш предвид разваля цвета?
Ами започват да стават нещо като червено/лилаво. Много странен цвят. На мене не ми харесват.
За мен е най добре 35 грама на килограм, пробвах и с по малко и с повече, така най ми допада.
Тъкмо правя салатката за вечеря която е червено цвекло,така ми боядисва ръцете докато го стържа на рендето,че ми доѝде следната идея да го вкарам като продукт към каѝмата.Някоѝ пробвал ли е да слага червено цвекло или сокът му.......?
Четох в някакъв руски сайт ,че цвеклото много оцветявало рибите, но никога не съм пробвал.
Тези дни пак ще готвя за дискусите и може да опитам с една порцийка(ако не забравя де ;-), добра идея!
Между другото има ли някакъв начин тубифекса един вид да се "дезинфекцира" преди да се храни с него ?
Честно казано не мисля, освен лиофилизирания(който не е така хранителен според мен и му се мръщят повече). Може да го обработваш с метиленово синьо преди хранене, но най важно е поне седмица да е престоял да изхвърли мръсотията си(все си остава де).
Имаше някакъв вариант и с киснене в кисело мляко...не помня точно колко време,но като цяло си е най рисковата храна.
колеги, има толкова много храни за дискуси, вие тубифекс... много се рискува с него да знаете, а не си струва
Относно тубифекса:
Наистина, добре е да е престоял под течаща вода известно време.
Най-доброто третиране е с бледорозов разтвор на калиев перманганат.
Слагаш дозата в буркан от компот под капеща чешма и допълваш
с преварително направения разтвор. След това оставяш тубифекса под
капещата чешма до пълното избистряне на водата. След това можеш
да храниш смело. Калиев перманганат се продава на прах
във всяка аптека. Струва 1 лев и нещо. С едно пакетче карам вече 2 години,
защото се слага по много малко. За разтвора - щипка перманганат, малко топла вода
за да се разтвори по-добре и допълваш със студена вода, за да не свариш тубифекса.
След 3 години занимания с дискуси, нямам заболяла или загубена риба.
Храня с тубифекс 2 пъти седмично през седмица.
Цитат на: Marrin - 01.03.2012 10:45
Относно тубифекса:
Наистина, добре е да е престоял под течаща вода известно време.
Най-доброто третиране е с бледорозов разтвор на калиев перманганат.
Слагаш дозата в буркан от компот под капеща чешма и допълваш
с преварително направения разтвор. След това оставяш тубифекса под
капещата чешма до пълното избистряне на водата. След това можеш
да храниш смело. Калиев перманганат се продава на прах
във всяка аптека. Струва 1 лев и нещо. С едно пакетче карам вече 2 години,
защото се слага по много малко. За разтвора - щипка перманганат, малко топла вода
за да се разтвори по-добре и допълваш със студена вода, за да не свариш тубифекса.
След 3 години занимания с дискуси, нямам заболяла или загубена риба.
Храня с тубифекс 2 пъти седмично през седмица.
Напълно съм съгласен, освен това много често проблеми от друг аспект често са приписвани на тубифекса! Разбира се с него трябва да се подхожда внимателно, това описание горе много ми хареса, аз го правя с Трипафлавин!
А снимката от профила страшно много ми хареса - поздравления! *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*
Благодаря за поздравите колега.
Макар че, снимката е много стара и сега аквата не изглежда така.
Бях я пуснал във форума, преди 2 години и имаше доста критики
относно многоцветието. Съобразих се с тях, естесвено не напълно,
но не ми остава време да кача новата визия.
Дискусите вече са на максимален размер и много ме радват.
Един въпрос към колегите, които се занимават с този вид
риби: Каква е средната продължителност на живота на
Дискусите в аквариум? Да допуснем, че условията в аквариума са отлични.
около 8-10 год.зависи как се гледа и в какви условия ;-)
Цитат на: Marrin - 01.03.2012 11:22
имаше доста критики относно многоцветието... съобразих се с тях. Дискусите вече са на максимален размер
Аз не бих се съобразил, щом ми харесва. Не им ли отесня аквариума на рибоците?
Аквариума наистина отесня и сега съм започнал война за по-голям.
Проблема е в липсата на място в къщи.
Аз съм фен на готовите аквариуми и си бях харесал един модел на Sun-Sun,
но нещо в последно време тази марка ми се губи на българският пазар.
Ако, някой има идея кой ги внася в България, ще бъда благодарен
за инфото.
Случайно и без да те плаша,но точно онзи ден си говорих с едно момче в пловдивски магазин.Бяха докарали риби на някакъв клиент на който му се е ,,откъснало ,, дъното на аквариум сън-сън,мисля че е бил 700л и нагоре.Между другото пича живеел на 7-ми етаж,смятайте надоло какво е станало...
аз вкъщи съм със Сън сън 300 литра и го имам от 1год.и нямам никакъв проблем а всеки ден ровя в него ;-)купувал съм го от човек във форума който и той го е ползвал 1год.
Rakim, да ти призная честно, за първи път чувам някой да се оплаква от Sun-Sun.
Не знам, колегата от Пловдив какво е правил, но за да се отлепи дъното,
означава поне 2 от крачетата на шкафа да са хлътнали, я в паркет, я в друга
мека подова настилка и аквата да се е усукала. Иначе, като гледам как е
направено дъното на моя 240 л./и отвътре и отвън дъното е лепено, лайсната в
която е вписано дъното отвън и тя е пълна цялата със силикон/ не вярвам
да изтърве. Или другият вариант е, просто да е бил дефектен самият аквариум,
макар че само потърпевшият колега, може да каже какво е станало, защото
той щеше да протече още при първоначалното пълнене. Ако разбереш
подробности пиши. Иначе, от постингите на клиенти в сайта на Sun-Sun,
всичко е перфектно, но да не забравяме, че мненията на клиентите минават
през ръчичките на администратора на сайта.
Както казах само чух за това не съм видял лично ;-) Всъщност едва ли карат стъкларията от Китай до тук....Магазина кара капаците само и при тяхни си стъклари поръчва аквариума,като изключим може би с предното заоблено стъкло аквариуми...така предполагам де не съм сигурен.
Целият аквариум идва от Китай, не само отделни компоненти.Вноса е с контейнери директно от там!
:-D :-D :-D
Интересна дискусия сте заформили. От храните за Дискуси и изведнъж на аквариуми Sun Sun. Предположението за вноса също беше интересно. Митко ви е казал с две думи как идват!!
пп. Колега мога да ти уредя аквариум на Sun Sun на много добра цена. Само кажи за колко литра си мислиш да е и някакви ориентировъчни размери. Макар че те повечето им аквариуми са правени за Дискуси. Височината си е голяма при повечето модели!! А аз се наемам да проверя какаво е останало.
Благодаря колега,
За модела аквариум, ще ти пиша ЛС.
Хората при които ще проверяваш за наличности,
продължават ли да внасят Sun-Sun или разпродават
стар внос?
...
:-D :-D :-D :-D
Колега Marrin ако решиш нещо пиши на ЛС!!
Но и най много и бързо растат рибите от тубифекса ;-).
Четох че дискусите си хапват с охота градински охлюви.Моля ,някой който е давал такава храна ,да сподели как се процедира.
След сваряване да ги смеля ли (като кайма) или да ги замразя и после с рендето да им настъргвам.
Цитат на: tonino - 01.03.2012 19:00
Ами аз съм ремонтирал аквариуми и на SUN SUN,RESUN,AQUAEL-и и още няколко китайки дето не смятам и да им запомням имената и ще ви кажа,че дъната на всички китайски аквариуми са еднакви,а на някои и задните стъкла - дялани са с тесла,но китайска :-D.За да не съм голословен може би скоро ще направя една фотосесийка на аквариуми които чакат за ремонт.Ще Ви е интересно предполагам.От вън всичко е скрито с лайсни,но при ремонт... *CRAZY*. *dontknow* само кога ще стане (че някои са от преди нова година,а с всеки внос се увеличават).
:-) *THUMBS UP*
Подкрепям Колегата.
От лятото до сега само през мен минаха 7 броя които ставаха за ремонт
Имаше и такива които ставаха само за боклука.Но не се свежда въпроса само за аквариума а и за шкафа също.Не на всички модели са читави.
Не знам колега за градинските охлюви но моите дискуси изядоха рогата на жълтите охлюви,явно им липсва нещо в каймата но какво не знам.Ако някой знае да помага.
http://www.discushatchery.com/food.html (http://www.discushatchery.com/food.html)
How to make a Beefheart mix formulation for Discus fish (http://www.youtube.com/watch?v=qBvexGF4iw0#)
браво много добре *BRAVO* *THUMBS UP*
Колеги някой чувал ли е за тая храна - Ahm Marin Discus Granulat? Храната е турска и много прилича на Тетра дискус. Цената и е на половина. Фирмата има сайт, на който се вижда че е цял завод с много модерно оборудване. Не съм я виждал да се продава в България.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fw5o2szv8f%2F157060977_tn70_0.jpg&hash=77de734d57d67a9b5a0328ca7796d4fa62d320a7) (http://postimage.org/)