• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Храна по време на отпуската

Започната от Joro V, 20.12.2013 21:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro V

Здравейте! По празниците няма да съм си вкъщи - вероятно за около 2 седмици. Имам два малки аквариума - единият с десетина тридневни плати.
Отначало си мислех за автоматични хранилки, но цената ме отказа.
Хупих си храна ТetraMin Holiday gel, на която пише, че издържа 14 дни. Звучи страхотно, но съм малко резервиран. Коментарите, които намерих се люшкат между пълно одобрение и тотално отричане. А за малките плати изобщо не знам дали би свършила работа.
Някой пробвал ли я е? Отзиви?

Joro V

И резултата..
Наложи ми се да се прибера след 4 дни вместо след 14.. Бях сложил храната 1 ден по-рано - значи е престояла 5 дни в аквариумите. Резултатът е, че всичи риби бяха живи и здрави (дори тридневните плати!) храната нямаше наченки на разпадане, а водата беше кристална!
Честно казано, не очаквах толкова добро представяне.
В по-големия аквариум платите я нападнаха веднага щом я пуснах - след 4 дни беше малко понамаляла, но беше в отлично състояние.
При малките плати се беше покрила с нещо като плесен или мъх - предполагам, че защото не са яли толкова активно. Със сигурност тази плесен не е опасна, притеснява ме само дали няма да им пречи да достигат до самата храна в един момент. Поне за първите 4-5 дни изглежда не е проблем.
Иначе храната изглежда като пастет, само дето е по-твърда и мирише като пастет, не съм я опитвал :) но явно на рибите им харесва.
дано да съм бил полезен :)

sVGNsali

Темата за храна по време на отпуска беше много полезна, лично за мен!
Браво за споделянето.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Понеже, в последно време доста често пътувах и имапе периоди от по повече от 14 дни отсъствие от дома та се наложи да ползвам автоматичните хранилки.  ПОлзвах три различни вида на три различни фирми. И при трите, люспите се овлажняваха и слепваха гадно. За толкова опити и поби, установих че гранулите са  най-доброто за зареждане на автоматичните хранилки. Има още един вид хранилка която къде от куртоазия, къде от снобизъм у мен /по думите на наш колега/ ще пробвам като модел и изпълнение. Определено, нормалните ни риби в аквариумите издържат без храна до две седмици-14 дена. Това е в стабилен и уравновесен аквариум в който не сме се опитали да пресъздадем пренаселеноста на китайският народ. И понеже съм с доста на брой аквариуми, ми бе невъзможно да сложа на всеки хранилка, избирах някой който оставаше  без хранилка. Единствено скаридарниците обгрижвах винаги пред заминаване с храна, че там все още не ми се правят експерименти. За уточнение..Всички хранилки които съм ползвал са с един танк който на определено време прави пълен оборот над аквариума и изсипва количество храна дозирано според нагласения отвор на хранилката. Следващата като модел хранилка която ще пробвам е с 29  отделни малки танка които в определено време се завърта плоскоста и определения  танк се накланя и изсипва дозата в аквариума. Останалите са под капак и се надявам да няма обважняване.

a__andreew

Честита коледа колеги, аз смесвам гранулите с люспите и така ги оставям в контейнера. При мен все пак рибите са повече и все не стига, но така се оправям.

Caxapa

Последно и аз бях направил  такава смес/май бяхме обсъждали този метод по телефона/ и като че ли бе по-добре но все така от изпарения или какво люспите ставаха на нищо след три седмици. Причината  може и да е в препълване на танка-контейнера с храна а те имат и системка за проветрение Та в този ред на мисли като разсъждавам, следващия път когато ще отсъствам над две седмици ще им заредя  храна за седмица-две и после още две седмици глад няма да им навреди или умори. Риба от глад  не съм виждал но от преяждане, доста често. Наздраве за празниците Андрей!  *DRINK* Другото за раците ще изкоментираме на ЛС или по тел.

Similar topics (5)

36845

Публикации: 5
Прегледи: 5786

20533

Публикации: 1
Прегледи: 4370

5872

Публикации: 7
Прегледи: 4522

56800

Публикации: 2
Прегледи: 3082

18826

Започната от f1sh_m3n


Публикации: 13
Прегледи: 8906