Някой знае ли някакви рецепти за храни които мога да си ги направя в къщи?В магазин Дискус в Пловдив видях,че хранят рибите с домашно приготвена храна от телешко сърце.Някакви други такива идеи? :-)
Месото - телешко сърце и дроб -
1.вариш
2.пасираш
3.слагаш в пликчета , размачкваш го като кора за баница да стане тънко 3-5 мм дебелина и замразяваш .
Треволяците - салата , чушки /задължително НЕлюти /, спанак , зеле , ......
1. попарваш с вряла вода 2-3 мин , стъпки 2 и 3 са същите
Прочети и това
http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=item.txt&vid=4
какви риби гледаш че искаш сам да им "готвиш"
Тази вечер ще си пълня аквариума наново.Още не съм решил.
: 04.09.2007г 15:03ч
Телешкия дроб и сърцето заедно ли?Или поотделно.Ако съм разбрал правилно храната се прави заедно от двете!
по - добре поотделно , но и заедно не е проблем
От дискус си правят сами храна, щото имат хиляди риби и им излиза по-евтино така, а не купуват евтина храна щото не е сигурно качеството й.
Да си правиш сам храна като че има смисъл само ако си маниак в гледането на дискуси - за това всеки си има рецепти :)
Благодаря ви много за имформацията :-)
Цитат на: Birhan - 04.09.2007 21:06
Благодаря ви много за имформацията :-)
Ако ще пълнищ аквариума с дискуси, ето добър вариант. Аз храня с такава.
ХРАНА ЗА ДИСКУСИ
Продукти за 1кг.
250 - 300гр. телешко сърце /, може да се добави и малко подварен черен телешки дроб /, аз не слагам.
300гр. филе /хек, мерлуза/, може да се добавят миди, сепии, калмари, октоподи и др. морски мекотели – колкото са повече толкова по – добре.
250гр. рулца от раци.
1 - 2 печени червени чушки / може да се сложи и малко спанак /
2-3 скилидки чесън
30 – 50 гр. храна за риби на люспи / червена ако гледате червени /+ витамини с Beta-Carotin + рибено масло.
2 – 3 пакетчета желатин на Dr. Oetker
2 – 3 щипки натриев глутамат/ Е 621 /, слага се за да подсили и стабилизира вкуса на местните продукти.
2 хапчета трихомонацид / профилактична доза /, може сместа да се раздели на две части, като дозата трихомонацид се разделя и се слага само в едната половина. Всичко около 15 - 20лв.
Начин на приготвяне:
Смилат се сърцето, филетата и раците, като сърцето предварително е почистено от излишните мазнини, ципи и кръвоносни съдове / така изчистено се намалява съдържанието му в % около 15 – 20 в общия продукт /, след което се объркват и се слатат да се изцедят в тензух за около 1час / в замразеното рибно филе има много излишна влага /. Чушките и скилидките чесън се пасират до гладка каша.
Всички продукти заедно с трихомонацида, стрит на прах или разтворен в съвсем малко студена вода заедно с натриевия глутамат се объркват до еднородна смес /кайма/ и се пасират, след което се жeлират яко и наново се минават през месомелачката.
Готовата кайма се замразява на порции във фризера.