Здравейте,
Няколко съфорумници поискаха малко повече информация за астаксантин и използването му за това ето какво успях да скалъпя набързо:
Астаксантин - lat. Astaxanthin
Химична формула: C40H52O4
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg12.imageshack.us%2Fimg12%2F4043%2Fastaxanthin.jpg&hash=02063b5f28e936ea82fdea122da73016501e60a4)
Аstaxanthin е червен пигмент възникващи по естествен начин в много видове живи организми.
Макар че думата astaxanthin може би не е често срещана в ежедневната ни реч самият пигмент е открит в много човешки храни, и доста вероятно присъства в диетата на всеки един от нас. Повечето ракообразни, включително скариди, лангуста, раци и омари, са оцветени червено заради натрупания astaxanthin. От друга страна оцветяването на рибите често се дължи на astaxanthin; розовата плът на здравословна дива сьомга е очевиден пример за това.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg12.imageshack.us%2Fimg12%2F8153%2Fsalcolor.jpg&hash=a8398a19d78cce86180170a51bd9f76a6993cd21)
В търговски рибни и ракообразни ферми, astaxanthin се добавя към храни, за да се навакса липсата на естествени хранителни източници на пигмента. Аstaxanthin не само набавя пигментация при тези животни отглеждани във ферми, но също така е установено, че е от съществено значение за правилния им растеж и оцеляване.
Astaxanthin е един от групата естествени пигменти, известни като Каротеноиди. В природата каротеноиди са произведени главно от микроскопични растения и техните роднини - микроалгите. Животните не могат да синтезират Каротеноиди от нищото, като по този начин в крайна сметка те трябва да получат тези пигменти от растения и водорасли, които поддържат техните хранителни вериги. Търговското производство на astaxanthin от микроалги наречени "Haematococcus pluvialis" е нарастващ в световен мащаб бизнес, най-вече поради бързото растене на този микроорганизъм и високато му съдържание на astaxanthin. 1кг. сушени микроалги може да съдържат до 30гр. astaxanthin.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg12.imageshack.us%2Fimg12%2F6449%2Figbalge1b.jpg&hash=3024522d6ae29851cf46457d7021f0d4cfbb5900)
Други търговски предприятия за природен astaxanthin използват ферментация на розовo oцветените дрожди "Xanthophyllomyces dendrorhous" или добиват пигмента от вторичните продукти на ракообразни организми като например Антарктическия крил (Euphausia superba). В допълнение към производството от естествени източници, astaxanthin може да се синтезира и по химичен път.
Пазарната цена на синтетичния astaxanthin е около $2000 на килограм, а тази на натуралния надхвърля $7000 на килограм. (Справка: интернет). Добре, че нямаме аквариуми с китове. *CRAZY* Поради изключително силните си анти-оксидантни свойства обаче в търговската мрежа astaxanthin не се предлага в чист вид, а в смески с различно % съдържание - от 0,5% до мисля че 10%. Тези от 0,5 до 5% се изпозват за добавки в живоновъдството, а по-високите стойности се предлагат като добавки за хора.
Astaxanthin е от 100 до 500 пъто по-силен анти-оксидант от Витамин Е и 10 пъто по-силен от Бета-каротена.
За разлика от други каратеноиди astaxanthin, веднъж консумиран не се првръща във витамин А(ретинол), което го прави безвреден дори и в големи дози.
Добре де ще питате, ама за какво ми е да го знам всичко това, и каква връзка има туй чудо с мойте рибки?
За знанието - то си е за обща култура, не е задължително да го учите на изуст. Рибките няма да Ви изпитват най-вероятно.
А сега относно връзката с рибките ни:
Доказано е, че когато astaxanthin се добавя към храната окраската на рибките се засилва драстично и тя става много по-ярка.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg13.imageshack.us%2Fimg13%2F9355%2Flabidochromiscaeruleus.jpg&hash=e2a10402d526abe6717963f6ce9997e02c747773), (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg12.imageshack.us%2Fimg12%2F8830%2Fsuperredmelondiscus.jpg&hash=0616dcc87ae95f96a5734e688343be8d6511b805)
Освен това нови научни изследвания в животинския сектор показват, че индивиди консумирали astaxanthin в продължителен период засилват потентността си с цели 13.5%. Представете си рибка с средно по 200 хайверни зрънца, която хвърля хайвер да речем 12 пъти в годината.
Поради свойствата си на силен анти-оксидант astaxanthin има и благоприятно влияние върху имуната, кардио-васкуларната и нервната система, намалява риска от подуване и най-накрая - нещо МНОГО важно за наште аквариумни любимци - намаляава стреса.
Добре е да знаем, че като силен оксидант astaxanthin е чувствителен на температура, светлина и влажност. В зависимост от качеството на крайния продукт трайността може да варира от 45 дни до 2г. от датата на производство. Най-добре се сахранява във фризера, затворен във водонепропускаеми торбички. Когато е смесен в храни, той се разтваря и срока на годност се променя в зависимост от ханата.
Добре е да знаем, че на пазара се предлагат 2 различни вида astaxanthin според разтворимостта си.
1. Този който се разтваря във Вода
2. Този който се разтваря във масла (не знам как се казва на Български :-[ ) (Англ. Oil soulable).
По подразбиране за аквариумни цели се използва този който НЕ се разтваря във вода (освен ако не искаме аквариума не да заприлича на червена боя за яйца *CRAZY*)
Сега накратко няколко Q&A:
Задължително ли е да давам на рибките си туй чудо? - Не, преди 15 години като бях малък рибките пак си живееха и без добавки.
Какво ще стане, ако не им давам Astaxanthin или подобна добавка? - Нищо няма да стане, но ако им даваш обаче ще са много по-добре оцветени и жизнерадостни. (И аз ако не ям кюфтета цял живот нищо няма да ми стане, ама друго си е една тройка с ганитура).
Имам жълти рибки, но започнаха да оранжевеят след като ги храних дълго време с храна която садържа astaxanthin? - Давай им по по малко от тази храна и замести с друга в която няма astaxanthin. :karamse:
Ами това е за сега.
Дано Ви е било интересно. *DRINK*
поздрави от Варна
*thanks *DRINK*
Един допълнителен въпрос :-).
Как се съхранява Астаксантина в сух вид? Влажност, температура - има ли особени изисквания?
Цитат на: abaro - 09.05.2009 10:29
Един допълнителен въпрос :-).
Как се съхранява Астаксантина в сух вид? Влажност, температура - има ли особени изисквания?
Добавих го към поста.
*THUMBS UP*
Много полезно благодаря *privet*
Пак заповядай :-)
ЦитатОсвен това нови научни изследвания в животинския сектор показват, че индивиди консумирали astaxanthin в продължителен период засилват потентността си с цели 13.5%
Да не е някакъв клонинг на виаграта това? Щото одъртяваме и омекваме.. бавно и сигурно :) *DRINK*
Иначе, 10-ка за статията! *THUMBS UP*