Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Храна => Темата е започната от: nidkolio - 24.10.2007 20:41

Заглавие: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 24.10.2007 20:41
Здравейте,
Незнам защо тука не са споменати като храна. Според мен това в идеалната храна за новоизлюпени рибки (както и за живородки). Дори прочетох че повечето неони могат да се хранят през целият си живот с тях, както и други дребни риби. Ето малко информация за така наречените микрочервей (Panagrellus redivivus)

Микрочервеите са с дължина 0.5 до 2.0 милиметра и 0.05 милиметра диаметър. Продължителността на живота им е около 20-25 дни. За този период от време женските раждат между 10-40 малки всеки 1-2 дена. Малките достигат полова зрялост за около 3 дена. Броят им в колонията нараства три пъти през първия ден и 5-6 пъти през следващите 3 дена.
Това което прави микрочервеите идеална храна за новоизлюпени рибки е не само техния размер (по малки от новоизлюпена артемия), а и техните хранителни съставки: протеини 48%, липид 21%, гликоген(животинска скорбяла)7%, органична киселина 1%, нуклеинова киселина 1%.
Предимства на микрочервеите:
1.По малкия размер, който позволява да се захранват рибките по рано отколкото с артемия.
2.Поставените в аквариума червеи живеят до 24 часа, което помага малките рибки да разполагат с храна през целият ден без да се замърсява водата.
3.Абсолютно чиста култура. Внасянето на зараза в аквариума с малките рибки е практически невъзможно.
4.Лесни за отглеждане в домашни условия.
5.Веднъж като имаш такава култура, практически имаш неизчерпаем източник на жива храна на цената на един пакет овесени ядки на месец или два.

Ето няколко начина за отглеждането им.
Необходими неща:
1.Съд с капак. Най-добре е да е прозрачен. Може и буркан, кутийка от маргарин, кутии за запазване на храна в хладилник, кутии от сладолед.. и каквито още се сетите.
2.Овесени ядки/брашно/царевично брашно/хляб.. като цяло храна от зърнени култури.
3.Суха мая
4.Стартова култура

Овесените ядки (колкото да покрият 1см от дъното на съда) се сваряват и се изсипват в съда. Овесените ядки трябва да образуват каша която да не е суха но и да не е течна.  Ако е прекалено течна може да се добави брашно, ако е прекалено суха се добавя вода. След като сместа е изстинала до стайна температура се слага сухата мая (много малко.. 1/8 чаена лъжичка) която предварително се разтваря в хладка вода. Маята не е задължителна, просто дава добър старт на развиващата се култура. Върху получената смес се слага стартовата култура, която се разпръсква по цялата повърхност. Капакът на съда се пробива на няколко места за да може да влиза въздух. Добре е дупките да се запушат с памук за да може да влиза въздух без да влизат насекоми който да си снесат яйцата. Съда се затваря и се оставя.
След 3-4 дена по повърхността на кашата, под определен ъгъл се забелязват микро червеите. те проблясват от светлината като се движат. Когато цялата повърхност се покрие с тях, те почват да излизат по стените на съда и оттам могат да се събират за да се дават за храна.
След около 3-4 седмици сместа почва да потъмнява и да мирише лошо, което значи че е време да се стартира нова култура.
Добре е на 2-3 дена сместа да се разбърква. Това засилва културата.
Ако сместа е станала водниста, тази вода може да се премахне с гъба, хартия или да се добави парче хляб.

Малко снимки за да се придобие визуална представа:

http://bettabutterfly.altervista.org/Contenitore%20microworms.jpg (http://bettabutterfly.altervista.org/Contenitore%20microworms.jpg)
примерен съд

http://aqualandpetsplus.com/Live_F90.jpg (http://aqualandpetsplus.com/Live_F90.jpg)
как са запушени вентилационните отвори на капака и как горе долу изглежда сместа.

http://aqualandpetsplus.com/Live%20F92.jpg (http://aqualandpetsplus.com/Live%20F92.jpg)
след ден-два сместа се е поразтекла и има гладка повърхност по която се виждат отблясъци от движещите се червеи. тя трябва да има съвсем тънък слой вода (под 1мм) а не да се наводни много.

http://www.buymicroworms.com/microworms.jpg (http://www.buymicroworms.com/microworms.jpg)
така изглеждат когато се катерят по стените на съда.


Ако някой може да допълни с нещо, моля да каже.
Дано да ви е от полза

п.с. а ето и едно сравнение с артемия.. благодарение на BESOM http://www.fao.org/DOCREP/003/W3732E/w3732e0y.htm#TopOfPage (http://www.fao.org/DOCREP/003/W3732E/w3732e0y.htm#TopOfPage)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 05.11.2007 15:29
Смених заглавието и добавих малко информация :-D
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Ilianidis - 05.11.2007 16:25
Става въпрос за нематодите демек.Всичко добре,ама вече никой не ги гледа или поне не се намира човек да ти зарази култура.Ако знаеш нещо по въпроса можеш да допълниш.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 05.11.2007 16:34
Цитат на: Ilianidis - 05.11.2007 16:25
Става въпрос за нематодите демек.Всичко добре,ама вече никой не ги гледа или поне не се намира човек да ти зарази култура.Ако знаеш нещо по въпроса можеш да допълниш.

Не знаеш колко си прав! Тука не можах да намеря никаде такава култура... но в днещшни времена всичко е възможно. Поръчах си от UK, и пристигнаха.  :-P
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 05.11.2007 16:36
ако още я подържаш - да се пазарим
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 05.11.2007 16:52
Цитат на: besom - 05.11.2007 16:36
ако още я подържаш - да се пазарим

Преди 2-3 дена я почнах.. за сега забелязвам само няколко да щъкат.. мнооого са малки гадинките.
пазарлък може да правим след като се засили културата, че иначе...
не е лошо да се расели по повечко хора че да ги има като вариянт, да не трябва пак да се поръчва че излиза доста скъпичко, пук и е рисковано дали ще стигнат живи.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 05.11.2007 16:58
ок - разчитам да свирнеш като дойде време
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 05.11.2007 16:59
Цитат на: besom - 05.11.2007 16:58
ок - разчитам да свирнеш като дойде време

ок  :-)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: miTko - 06.11.2007 11:11
В каква среда ги гледаш, т.е. какво ядат?
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Живко - 06.11.2007 14:56
Накисваш мляко в овесени ядки. По-точно обратното :-)
Нямам спомен кисело ли беше млякото или прясно.
Слягаш от бъркоча на дъното на стъклен буркан и готово. Мнооого трудно може да ги умориш.
Переодично се заразява нов буркан. Като им свърши, каквото там си отбират от храната, бързи изчезват.
В средата на бъркана май се слагаше нещо изпъкнало, за да се събират там.
Намам спомен дали се промиваха, но си спомням, че рибоците доста ги папаха и добре дърпаха от тях. Е, не е като с артемия, но е доста полезна храна.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 06.11.2007 17:18
Цитат на: miTko - 06.11.2007 11:11
В каква среда ги гледаш, т.е. какво ядат?
За сега съм сложил две проби, едната микс от овесени ядки, царевично башно и мая, а в другата само овесени ядки.

Цитат на: Живко - 06.11.2007 14:56
Накисваш мляко в овесени ядки. По-точно обратното :-)
Нямам спомен кисело ли беше млякото или прясно.
Слягаш от бъркоча на дъното на стъклен буркан и готово. Мнооого трудно може да ги умориш.
Переодично се заразява нов буркан. Като им свърши, каквото там си отбират от храната, бързи изчезват.
В средата на бъркана май се слагаше нещо изпъкнало, за да се събират там.
Намам спомен дали се промиваха, но си спомням, че рибоците доста ги папаха и добре дърпаха от тях. Е, не е като с артемия, но е доста полезна храна.

Доста почетох по въпроса из нета и никаде не видях да пише за кисело мляко. Но от друга страна се споменава за всякакви зърнени култури, дори и картофи на пюре, така че що пък да не става и с кисело мляко.

До тука вече 4 дена откакто заредих първата култура и вече мога да ги забележа как шават дребните гадинки :-P  надявам се след два - три дена да се е напълнило с тях.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: ata_nas - 06.11.2007 17:39
Брой и мен като евентуален клиент.
Ще чакам да ме потърсиш.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 06.11.2007 17:45
Цитат на: ata_nas - 06.11.2007 17:39
Брой и мен като евентуален клиент.
Ще чакам да ме потърсиш.
ОК само да се размножат и ги имаш

то мойта идея беше малко по различна. Исках да постна малко инфо по въпроса, а то какво излезна... тема за "предлагам"
Дайте да допълним информацията тука, пък който иска да пише на ЛС
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Ilianidis - 06.11.2007 19:43
Гледал съм ги в овесени ядки и кисело мляко.Щом млякото порозовее от пандемията от нематоди,това е пика,след това започва млякото да понамирисва на гнило кисело,и е настъпил момента за ново заразяване.Винаги застъпвай културите,че не се знае кога ще ги изгубиш.За много ценна не е,богата е на липиди /мазнини/,затова не трябва да се прекалява.Поотраснат ли рибките се минава веднага на артемия.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Живко - 06.11.2007 23:22
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=84&vid=4
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Desmoria - 02.01.2008 14:59
http://www.pollywog.co.uk/microworm.html

Малко инфо и нагледен материал на англииски.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 19.05.2008 16:30
Постнах темичка в търся, но ми е интересен резултата от описаните опити.Май вече се разпространява чуждестранен червей, щото българския се е гътнал по време на "прехода".
Сега да допълня от опит :
киселото мляко задължително обезмаслено ,иначе бързо се вмирисва;
съдът по-добре широк и плитък ,например кутия от сладолед покрита със стъкло; съхранява се на тъмно и хладно;
първоначална консистенция гъста каша после се втечнява и разваля,ако се обира водата се удължава срока за добив ;
една култура дава около месец затова няколко през различни периоди
Е друго май не се сещам имаше и допълнителна стимулация с нещо ама съм забравил,ама пробвайте с няколко капки прясно мляко като ви намалее добива *THUMBS UP*  Ааааааааааа и аз продължавам да търся .
Да има някой около Свиленград да ми цапне малко ?!? Ай не се пинтилйосвайте! 8-)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 19.05.2008 18:41
Цитат на: dok70 - 19.05.2008 16:30
Постнах темичка в търся, но ми е интересен резултата от описаните опити.Май вече се разпространява чуждестранен червей, щото българския се е гътнал по време на "прехода".
Сега да допълня от опит :
киселото мляко задължително обезмаслено ,иначе бързо се вмирисва;
съдът по-добре широк и плитък ,например кутия от сладолед покрита със стъкло; съхранява се на тъмно и хладно;
първоначална консистенция гъста каша после се втечнява и разваля,ако се обира водата се удължава срока за добив ;
една култура дава около месец затова няколко през различни периоди
Е друго май не се сещам имаше и допълнителна стимулация с нещо ама съм забравил,ама пробвайте с няколко капки прясно мляко като ви намалее добива *THUMBS UP*  Ааааааааааа и аз продължавам да търся .
Да има някой около Свиленград да ми цапне малко ?!? Ай не се пинтилйосвайте! 8-)

Хъмм, от къде да почна.... ОК ще карам поред. Всичко което ще напиша е само и единствено от моя опит.
Кисело мляко... - не е необходимо. Ако се слага, би трябвало да намали живота на културата защото се разваля. Същото важи и за прясното мляко.
Кутия - да от сладолед става, гадинките се въдят повече когато площа е по голяма, за височината поне 4-5 см, иначе пълзят по капака.
Температура- колкото по топло, толкова по бързо се разможава колонията. Разбира се не трябва да се сваряват :-P
Ако кашата стане рядка, най-вероятно просто ще се издавят, за това или се добавят нови ядки за да изсмучат водата или махаш водата със салфетка ...примерно.
В момента имам 2 култури на 2-3 месеца които до седмица ще си заминат .. просто нямах време да зареждам нови и само добавях овесени ядки по малко.

До колкото знам има в София, Русе, Несебър и Пазарджик.. поне аз натам съм пращал.
Видях че besom ти е предложил да ти прати, не се чуди а му кажи да действа.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 19.05.2008 21:59
Благодаря на nidkolio за ответа!Съгласен съм с написаното само едно не ми стана ясно ти си пробвал да ги гледаш на различни субстрати и последно как само овесени ядки ли? =-O При мен навремето си беше добре с кисело мляко с 2% масленост ,ама само ядки не съм пробвал де. Тоя от чужбина може да е приучен на глезотии те там нямат и кисело мляко де ,да не се гледа на йогурт :-D *bg*
п.п.besom братко моля те зареди една нова доза,че както е тръгнало ще се гътне и чуждестранния червей,е по тази причина навремето преди 10-тина години се мъчех да го разпространя в нашия регион,ама не би! *DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 19.05.2008 22:10
на всичко виреят бре. Само в овес карат най дълго. Не съм много убеден че вкисването е причина културата да загине. Така или иначе те си отделят подобна течност за да се хранят.   
Гледал съм ги на каквото се сетиш - на гранулирана (котешка) храна се развиват ужасно бързо. Когато ми е водниста сместа, аз добавям брашно. Когато не ми трябват, ги гледам в гъста смес варен овес- карат повече от месец. На пръв поглед мислиш че културата е загинала, добавяш вода - разбъркваш добре и "о чудо".
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: abaro - 19.05.2008 22:19
Аз откакто съм ги завъдил (благодарение на брата Figlio), от около 5 месеца, ги гледам във овесени ядки с малко вода , загряти за около 20 секунди на микровълнова фурна и с добавени 10-15 гранули суха мая, след като ядките изстинат достайна температура. Държа ги на топло и светло и държат 2-3 седмици. Потдържам 2 култури, пуснати през около 10 дни и засега не са ми омръзнали.
PS. Пробвах ги за мезе - не стават! Рибите пак намазаха.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 23.05.2008 17:16
Здрасти besom!!!
Абе подразбрах за някакво оцветяване с пюре я сподели по-подробно, ако можеш. :-|
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: pitar92 - 23.05.2008 17:38
Някои в стара загора гледали такива гадини ?
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 23.05.2008 19:17
Цитат на: dok70 - 23.05.2008 17:16
Здрасти besom!!!
Абе подразбрах за някакво оцветяване с пюре я сподели по-подробно, ако можеш. :-|
в бебешко пюре. Морковки. Не знам какво блъскат вътре ма много цапа. Много бързо се оцветяват. Културата си я гледам на овесени ядки. Когато ми трябват премествам върху пюре. Стават бледо розовки. Жорикс днес ме хвърли в приключение в една друга тема. Трябва да пробвам директно с оцветител за храна, може пък да станат по червенички  :-)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 23.05.2008 21:02
Пробвай на лютеница! 8-)
*DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 23.05.2008 21:09
Цитат на: dok70 - 23.05.2008 21:02
Пробвай на лютеница! 8-)
*DRINK*

ВЕРНО БРЕ  :duvar:, Едро смляна пиперица на дерони - уууууумеееен, ммм да веднага слагам.  А ти обзаведе ли се с култура апропо.


п.п. Леле как ще смърди - а и се сещам че вероятността да завъди мухъл е голяма, хмм ще се пробва, ще се пробва.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: NO CARRIER - 23.05.2008 21:35
Цитат на: besom - 23.05.2008 21:09
ВЕРНО БРЕ  :duvar:, Едро смляна пиперица на дерони - уууууумеееен, ммм да веднага слагам.  А ти обзаведе ли се с култура апропо.


п.п. Леле как ще смърди - а и се сещам че вероятността да завъди мухъл е голяма, хмм ще се пробва, ще се пробва.
Има консерванти, няма да се развали бързо. :-)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 23.05.2008 21:39
ааааааааааааа Коко тази `гат мррръсна какви ензими отделя...

п.п. Турнах вече :-[
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: NO CARRIER - 23.05.2008 22:55
Ако знаех, нямаше да съм сисадмин а щях да произвеждам лютеница.  :duvar:
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 26.05.2008 10:43
Едро смляна пиперица на дерони....      не такова бе besom тази наистина ще мухлясва бързо има една в големи пвц ,незнам на коя фирма е ,ама е фрашкана с консерванти и доста време не се разваля. *privet*        Аааа и само в тебе ми е надеждата да се сдобия с тея гадове и аз, айде виж как ще ти е най-удобно и пиши! *DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 26.05.2008 10:48
Само да вметна....
Когато реших да ги оцветя мойте, пробвах и с червено цвекло.... то нали цапа всичко наред, барабар с приборите...
Е не пробвайте, няма смисъл. Нещо не живеят отгоре. Културата си заминава за не повече от седмица :duvar:
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: besom - 26.05.2008 11:07
Цитат на: dok70 - 26.05.2008 10:43
Едро смляна пиперица на дерони....      не такова бе besom тази наистина ще мухлясва бързо има една в големи пвц ,незнам на коя фирма е ,ама е фрашкана с консерванти и доста време не се разваля. *privet*        Аааа и само в тебе ми е надеждата да се сдобия с тея гадове и аз, айде виж как ще ти е най-удобно и пиши! *DRINK*

бе не ства сконсерванти бе. Те червеите отделят храносмилателни ензими за да се хранят - е тези ензими вкисват.
Спешно ли ти е да таргвам веднага или може до няколко дни. Пусни един адрес на лично да знам къде да пращам.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 26.05.2008 17:04
Не е спешно besom/ имаш лс/, после и аз ще поекспериментирам на нова сметка и ще докладвам за резултати, че имам някои идейки, ама да видим. *BRAVO* *thanks *DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 22.07.2008 13:38
Да кажа и резултата от експериментчетата ми вурху микрочервея.
То в старите, дебели книги си пише, ама нали око да види - ръка да пипне.
Опитах на хляб, кускус, зеленчук, разни мюсли и каквото се сетите.
Е най - трайна и дащна култура си е на класиката - овесени ядки и обезмаслено кисело мляко. Някой от колегите ги беше попарвал с вода ядките - еми дава на половина и по - кратко време /пак наполовина/.
Така че засега не съм преоткрил топлата вода  ;-), ама не съм се и отказал.
При положителен резултат обещавам да докладвам.
Надявам се на същото от отсрещната страна!
Ай  *DRINK*, че в тая жега нещо не ми върви мисълта!
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nbetta - 25.04.2009 13:14
Какво стана има ли някакви нови открития  *ROFL*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: chepik - 28.05.2009 18:00
Ми мойте открития са, че една култура може да изкара повече от 60 дни но е продуктивна до към 40 -я, после рязко намалява количеството но е достатъчно да се захване друга.Имам култура заредена на 20.03 и още има живи червейчета в нея.

Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 28.05.2009 22:18
Аз съм зарязал екпериментите с червея, че с риби ми е по-интересно. :-[
Бича с кисело мляко и въртя повечко култури.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: abaro - 28.05.2009 23:32
Потвърждавам и аз, че на овесени ядки с кисело мляко е най-трайна културата. На попарени ядки с малко мая отгоре, се развива по-бързо и дава повече материал, но е по-нетрайна. Според мен измират заради голямото количество токсини които отделят при метаболизма си. Както се казва - Гъз, глава затрива ;-)
Сега се сещам че на един пич от Варна съм му обещал да му пратя култура и бях забравил. :-[
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: siso - 30.05.2009 13:59
Колеги някой да има култура за завъждане в София и да е така добър да сподели малко :)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: chepik - 30.05.2009 16:46
Мога ти пратя но по куриер или по пощата, не съм от софия, ако не си намериш пиши ще уредим нещо :)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 31.05.2009 14:37
Моя е със столичен произход ;-)!
Ако не клъвне софиянец, винаги съм насреща.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: freza - 27.08.2009 23:59
 Здравейте колеги !!!
относно (microworm) микро червей прочетох в един американски сайт ,че културата се храни със
настърган морков;варен картоф;обелки от краставици;хляб и други-червея след 2-3 ден започва да се отстъргва всеки ден защото ако минат 2-3 дни започва да умира този които е по стените и се получава окис които убива останалите-аз го прилагам правилно и държа една култура по 20-25 дни -ако някой желае да пише на ЛС
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: LusilSorel - 12.10.2009 22:24
  Аз днеска се сдобих с култура от Ангия, която си поръчах преди седмица. Надявам се, че до няколко дни ако е читава, разбира се ще мога да я развъдя. В описанието за културата, не прочетох  да пише за обезмаслено мляко и затова си го направих по традиционият начин със сварени овесени ядки, малко брашанце за сгъстяване и съвсем малко маичка за тласък на културата.
  Прочетох ви внимателно процедурите, но никъде не разбрах как я местите от един съд в друг, на кой ден зареждате новата култура и трябва ли да чакам до нейното намаляване, че да заредя друга такава?
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Живко - 14.10.2009 10:12
Като почне да намалява добива, изсипи малка част от старият буркан, в нов съд.
Просто заразяваш новата доза.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: ВЕТЕРАН - 29.10.2009 13:51
Цитат на: Живко - 14.10.2009 10:12
Като почне да намалява добива, изсипи малка част от старият буркан, в нов съд.
Просто заразяваш новата доза.

Пробвайте оцветяването с Алжирка  *THUMBS UP*или някое друго червено винце,ама малко да не земете да го опиете *ROFL*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: plaksi - 20.11.2009 10:37
 *bg* Привет и от мен ! Колеги някой да има култура за завъждане в Шумен или околностите и да е така добър да сподели малко!  :-)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: gipsa - 05.01.2010 21:50
И аз сам навит за малко гадини.Ако някой има около Котел и има в излишак да дава.  *THUMBS UP*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Becko - 24.01.2010 15:10
  Привет !
Как се вадят черевейте от кашата, има ли някакви тънкости ?
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: eraser - 24.01.2010 20:24
Ако има начин и към Пазарджик да се пренесе ще е добре.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 25.01.2010 00:27
Цитат на: Becko - 24.01.2010 15:10
  Привет !
Как се вадят черевейте от кашата, има ли някакви тънкости ?

Здрасти,
Като станат повече червеи, почват да се катерят по стените на съда в който ги гледаш. Събираш от стените. На много места казват че събраните от стените червеи трябва да се измият, но аз никога не съм се занимавал да ги мия.. просто сменям вода по често.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Becko - 26.01.2010 15:40
Цитат на: nidkolio - 25.01.2010 00:27
Здрасти,
Като станат повече червеи, почват да се катерят по стените на съда в който ги гледаш. Събираш от стените. На много места казват че събраните от стените червеи трябва да се измият, но аз никога не съм се занимавал да ги мия.. просто сменям вода по често.

Благодаря ,за всичко  *DRINK*
ще опитвам от тези със кашата да давам по малко ,пък каквото стане...
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 26.01.2010 17:05
Каша не слагай в аквариума...
Когато колонията стане достатъчно голяма, тоест много на брой червеи, те започват да се катерят нагоре по стените на съда.. колкото повече стават толкова по-нагоре се катерят. Тези червеи оп стените на съда са горе долу чисти от каша. все пак има малко по тях, но не се забелязва.
Недей да слагаш директно с кашата червеи.
Ето и снимка за да видиш как се катерят:
http://www.trakvaryum.com/images/stories/canli_yemler/microworms.jpg (http://www.trakvaryum.com/images/stories/canli_yemler/microworms.jpg)
Вземай от червената черта нагоре.. просто остъргваш стените..
http://www.westerncichlids.com.au/wp-content/uploads/2007/06/microworms.jpg (http://www.westerncichlids.com.au/wp-content/uploads/2007/06/microworms.jpg)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Becko - 26.01.2010 17:15
Цитат на: nidkolio - 26.01.2010 17:05
Каша не слагай в аквариума...
Когато колонията стане достатъчно голяма, тоест много на брой червеи, те започват да се катерят нагоре по стените на съда.. колкото повече стават толкова по-нагоре се катерят. Тези червеи оп стените на съда са горе долу чисти от каша. все пак има малко по тях, но не се забелязва.
Недей да слагаш директно с кашата червеи.
Ето и снимка за да видиш как се катерят:
http://www.trakvaryum.com/images/stories/canli_yemler/microworms.jpg (http://www.trakvaryum.com/images/stories/canli_yemler/microworms.jpg)
Вземай от червената черта нагоре.. просто остъргваш стените..
http://www.westerncichlids.com.au/wp-content/uploads/2007/06/microworms.jpg (http://www.westerncichlids.com.au/wp-content/uploads/2007/06/microworms.jpg)


*DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: breeze - 26.01.2010 17:46
Цитат на: nidkolio - 26.01.2010 17:05
Вземай от червената черта нагоре.. просто остъргваш стените..
С клечка за уши става перфектно, дори може да се дозира доста точно. Взема се определено количество от стената и се потапя в аквариума и червейчетата се "разлитат" във водата. Каша не попада въобще :)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Tinko - 15.03.2010 14:05
Някой има ли възможност да даде култура, че го закъсах с едни новородени скаларии. От София съм.  *HELP*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Desmoria - 21.04.2010 17:24
Аз имам. :) Макар, че може би вече не ти трябват.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: botan - 21.04.2010 18:20
Нищо, ти добре че се обади, преди имах от тея стахотни дребосъци, но ги изгубих. :-(
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: kibernetic - 30.12.2010 18:20
Привет на всички съфорумници  ;-) имам едно запитване - значи преди известно време си взех култура от микрочервей и исках да попитам при зареждането на новата дали трябва да варя овесените ядки или не и какво мляко трябва да добавя и в какво количество и съответно кое от двете е по-трайно? А също така видях в магазина, че продават овесени трици - те стават ли за тая работа? Благодаря предварително на отзовалите се  *thanks
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: pl86 - 30.12.2010 19:17
Вариш овесените ядки, аз ги варя 10тина минути, водата която си сложил става гъста,  сместа трява да е ,нито гъста, нито течна, малко е условно, но няма такова значение, ако искаш да разредиш слагаш вода, ако искаш да сгъстиш - брашно или стар хляб, може да сложиш малко мая за хляб предварително разбита в малко водичка, много малко на върха на кафена лъжица, но може и без мая, пробвал сам и двата начина и си става. След няколко дни червейте излизат по стените на кутията ... след още няколко са в огромни кличества ;)

И нещо важно, дръжте ги в топла стая ... аз ги бях оставил в неотопляема стая, и едва се виждаше да има някой жив, стартирах ги на ново и оставих в топла стая и тръгнаха, имам малки плати и ги обожават ;)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 30.12.2010 19:20
Цитат на: kibernetic - 30.12.2010 18:20
Привет на всички съфорумници  ;-) имам едно запитване - значи преди известно време си взех култура от микрочервей и исках да попитам при зареждането на новата дали трябва да варя овесените ядки или не и какво мляко трябва да добавя и в какво количество и съответно кое от двете е по-трайно? А също така видях в магазина, че продават овесени трици - те стават ли за тая работа? Благодаря предварително на отзовалите се  *thanks
Е, темата от началото не чете ли ?!? То тежка работа...*dontknow*
Може да вариш, може и да не...
Може с обезмаслено кисело мляко, може без мляко, консистенция - гъста каша.
Може с мая, може и без. На други хранителни среди също стават.
Трици не са подходящи, бързо втечняват.
*THUMBS UP*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: kibernetic - 31.12.2010 18:24
Цитат на: dok70 - 30.12.2010 19:20
Е, темата от началото не чете ли ?!? То тежка работа...*dontknow*
Може да вариш, може и да не...
Може с обезмаслено кисело мляко, може без мляко, консистенция - гъста каша.
Може с мая, може и без. На други хранителни среди също стават.
Трици не са подходящи, бързо втечняват.
*THUMBS UP*
В интерес на истина я четох, но реших за по-сигурно да попитам и основно идеята ми беше да разбера кой от двата варианта е по-траен - с варени овесени ядки или без да се варят.
ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА !!!
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: dok70 - 01.01.2011 19:52
Варени ядки - бърза култура, сурови - бавна и трайна.
Има един "тънкаж", който не сме споменали...
Зареждането на нова култура става, като се намаже тънък слой
от стария бъркоч, по цялата повърхност на новата.
Това предпазва от плесени, поради наличието на определени ензими.
*DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: kosturska - 24.01.2011 02:40
Последно има ли някой от София, който да има за даване?
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: venkov - 15.02.2011 18:42
Ако на някого му трябва стартова култура ще се радвам да услужа.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: wwladoo - 18.02.2011 00:28
Цитат на: dok70 - 01.01.2011 19:52
Варени ядки - бърза култура, сурови - бавна и трайна.
Има един "тънкаж", който не сме споменали...
Зареждането на нова култура става, като се намаже тънък слой
от стария бъркоч, по цялата повърхност на новата.
Това предпазва от плесени, поради наличието на определени ензими.
*DRINK*
Споделям опит--микрочервея гледам със сурови овесени ядки счукани в обесмаслено кисело мляко--гъста кашичка но не суха а нормално като намазвам от старата култура отгоре тънък слой както е написал колегата и всичко е супер около един пръст кашичка в кутийка прозрачна от тия за салатите и си дава близо месец като прогресивно намаля добива към края и зареждам наново кутии и така.Ако някоя кутия се разводни много-добавям малко ядки да подсъхне или съвсем малко брашънце :-)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: Mirobg - 26.02.2011 18:11
Здравейте от каде мога да взема посявка на микрочервеи в София/като изключим Pet-Paw/?
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: venkov - 10.09.2011 19:46
Колеги,днес като хранех и видях ей такива "мутанти" в посявката на микрочервеите.На някого случвало ли му се е?Дискусите и големите гупи ги хапват с охота.
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting (http://tinypic.com/r/nleio0/7)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: nidkolio - 10.09.2011 19:55
Здравей,
не мога да преценя добре зареди лошото качество, но мисля че това е ларва на молец.
Овесените ядки са любимо място на молците да снасят своите яйца.
До сега съм изхвърлил доста овесени ядки защото съм откривал вътре молци.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: venkov - 10.09.2011 20:27
Цитат на: nidkolio - 10.09.2011 19:55
Здравей,
не мога да преценя добре зареди лошото качество, но мисля че това е ларва на молец.
Овесените ядки са любимо място на молците да снасят своите яйца.
До сега съм изхвърлил доста овесени ядки защото съм откривал вътре молци.

Както и да е,стават добра храна за големите  :-D Благодаря колега. *THUMBS UP*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: aquarium.fan - 06.03.2012 10:24
ModEdit NO CARRIER: Правилата са за всички.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: tetra - 19.03.2012 20:47
Червейчетата съм събирал успешно с четка за акварелни водни бои ,с който рисуват децата. *DRINK*
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: danielm - 29.12.2012 22:31
Рибките полудяха! Много им пасна, само дано не натровя водата!
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Ffbajhh.jpg&hash=65f3b9ed1565116db353eaa4033bf881fa790293)
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: phalenopsis - 29.12.2012 22:39
Не натравят водата, живеят в аквариума много часове-дори няколко дни. Е-стига да не сложиш едно кило вътре. *JOKINGLY* Не съм имала проблем с натравяне на водата, само като поживеят ден-два неизядените, стават по-големи, по 2-3 мм и изглеждат странно, но не пречат на рибките. Ако се чисти редовно с маркуче каквото е останало, няма да има проблем.
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: danielm - 29.12.2012 22:44
Аз се притеснявам не от червеите ... щото се изяжда за секунди, а от млякото и триците!
Нещо трудно се отделя само червейчета!









1
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: phalenopsis - 30.12.2012 00:39
Защо им слагаш мляко? Аз ги гледам на сварени овесени ядки, с малко мая за хляб поръсена отгоре. Много чисти излизат, а ако искаш да са съвзем чисти, ги пускаш в чашка с вода, и после от там като се изплакнат с една спринцовка, в аквариума при рибките. Опитай така няколко пъти да ги изплакнеш от млякото щом в такава среда си ги сложил
Заглавие: Re: Микрочервей
Публикувано от: vacuol - 02.06.2014 19:41
Бла бла..бла////
Прочети правилата!
Мод. Сахара