• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 06:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бяло месо???

Започната от Igi, 15.10.2004 22:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Igi

някой да е чувал за хранене с бяло пилешко месо?
Едни познати си хранят трихогастерите със сърца и дроб, незнам дали е подходящо.Какво мислите за бялото месо?

Vlado

Всичко е подходящо с мярка и с точна преценка за коя риба е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

не е точно така - както Боби многократно се е изказвал, не е добре рибите да бъдат хранени с продукти от топлокръвни животни - те съдържат мазнини, които не е възможно да се разградят при ниската  температура в храносмилателния тракт на рибите, поради което част от тях се натрупват в тялото, затормозявайки жизнените функции. Това става доста бавно и не е забележимо веднага, но в дългосрочен план хранените с такива храни риби живеят по-кратко, размножават се по-трудно и са по-податливи на болести.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Това ,определено, не е точно така.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

ще бъда радостен да прочета как се опитваш да ме разубедиш с научни и практически аргументи  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Ще го направя с удоволствие, но първо ми кажи какво разбираш под месо от топлокръвни, щото аз нищо не разбирам. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

Нека го кажем така - продукти от животни с постоянна телесна температура. Такива са всички птици и бозайници. И само те, въпреки спекулациите на някои тъпаци от Дискавъри за пернати динозаври.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Това - ясно, ама кой реши, че могат да се обединят под един знаменател месото на птици, телешко и свинско. Има големи разлики, и то главно в мазнините. Например в птичето мазнините са предимно ненаситени, а в месото от бозайници - наситени. Конкретно в "балото месо" има много малко мазнини.
Цитатът иначе ми е ясен. В съветската литература се използва "месо от топлокръвни" и то за да се придаде наукоподобност на твърдението.
И в заключение - ще завърша с максимата на моя учител по акваристика Давид Алфандари - най-добрата храна е разнообразната.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

разбира се, бялото месо е по-бедно на мазнини - дори и при рибите. за това се използва именно бяло месо за рибата с чесън. все пак, макар да не съм специалист по въпроса, няма как да не изтъкна логичността на горното си твърдение. ясно ми е, че подобно изказване не може да се приеме за доказателство, та ако можеш да подкрепиш по-подробно тезата си по-подробно с удоволствие ще я прочета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Ама не аз имах теза. Някой друг твърдеше, че "месото от топлокръвни" е мепригодно. "те съдържат мазнини, които не е възможно да се разградят при ниската температура в храносмилателния тракт на рибите, поради което част от тях се натрупват в тялото, затормозявайки жизнените функции" просто не е аргумент. Нима другата жива храна не съсържа мазнини? Какво е ниска температура? "Топлокръвните" често имат по-ниска телесна температура от 25-26 градуса. Как точно мазнините затормозяват жизнените функции? А нима разграждането на мазнините при рибите и при тигъра се различава? Не мисля. Освен това къде има повече мазнини - в бялото месо, в телешкото, в скумрията или в енхитреуса?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

Цитат на: "Vlado"А нима разграждането на мазнините при рибите и при тигъра се различава? Не мисля.

честно да ти кажа, нямам доказателства, но мисля, че се различава. Просто е логично да има разлика, упорства неверния тъпанар :wink: . имайки пред вид местоработата ти, едва ли би имал проблем да попиташ шефа си примерно (нали е ихтиолог) за това  :D  и да се види кой кум кой сват и кой си затлъстява излишно рибите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Аз съм шефа на аквариума сега :). А мазнините се разграждат по един и същи начин и при рибата и при човека - така нареченото бета окисление.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

abaro

Намесвам се сега защото сега намерих нещо по въпроса. Аз също смятах че не трябва да се отрича категорично употребата на месо от "топлокръвни". Ето линкаhttp://aqua-world.narod.ru/korm.htm. Там пише: "В качестве корма для рыб пригодно в первую очередь мускульное мясо теплокровных животных. Чаще всего используют говяжье сердце, купив большой кусок и очистив его. Для кормления рыб подходят только постные куски мяса темно-красного цвета. и т.н...."
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Boby_

Цитат на: "Vlado"Аз съм шефа на аквариума сега :). А мазнините се разграждат по един и същи начин и при рибата и при човека - така нареченото бета окисление.

Бета окисление е процесът, при който клетките разграждат липидите, които са достигнали до тях чрез кръвта (http://www.ronaldoalonso.hpg.ig.com.br/cr/mol_biol_all.htm). Тези липиди не са същите мазнини, които навлизат в храносмилателната система на рибите. Наситените мазнини (каквито са повечето мазнини да речем в телешкото сърце) трябва да преминат още няколко степени на разграждане, преди да достигнат кръвта на рибките. Именно тези разграждания са много бавни при по-ниска температура (т. е. температурата се явява катализатор за тези биохимични реакции). Това е идеята. И Longanlon е съвсем прав в това отношение.
Изключение правят риби, които еволюционно са развили механизми за преработване на такива наситени мазнини (специфични ензими) - пирани, някои видове акули и др. Т. е. казано накратко риби, които в природата не се хранят с продукти, съдържащи наситени мазнини, не бива да се хранят с такива и в аквариума.
Един от любимите ми сайтове имаше много сериозна статия по въпроса с още по-убедителни аргументи, но за съжаление в момента не иска да се отвори. Щом успея да се докопам до него, ще я пусна и тук.

Vlado

Боби, моите уважения, ама не четеш внимателно. Първо: именно пилешкото (и растенията) са богати на ненаситени мастни киселини (американците ги наричат Омега киселини), Второ: в кръвта навлизат разградени мазнини на глицерол и мастни киселини. Липиди са много голяма и разнородна група, където освен мазнините влиза и холестерол и др. А бета окислението засяга само мастните киселини. Разграждането на мазнините до глицерол и мастни киселини, а и бета окислението не зависят пряко от температурата.
Естествено, месото не може да се използва постоянно, но е добро разнообразие. Ама то коя ли храна може да се ползва непрекъснато?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Similar topics (2)

5311

Публикации: 0
Прегледи: 2795