• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за тестовете за водата

Започната от TiratroN, 29.11.2007 20:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Взех си някои тестове на Sera .
Със рН-тест как да е се оправям, макар че винаги ми е било трудно съпоставянето на цветовете (може би ако имаше не няколко а 100 цвята щеше да ми е по лесно ;)
Обаче при теста за твърдост срещам една особеност. Като цяло ето въпросите ми:
-При теста за киселинност пише да се сравнят цветовете веднага. Колко долу-горе продължава това "веднага" , защото понякога ми е трудно да определя цвета и много се колебая.
-При теста за обща твърдост пише , че се капят капки докато си смени цвета от червено през кафяво и стане зелено. Червено така и не го виждам да става - по-скоро нещо като много тъмно червено. Кафявото е лесно за виждане. Зеленото обаче колко трябва да е зелено? В един момент кафявото придобива лек зелен отенък . Това ли е момента? Защото пробвах да капя още, но нормален зелен цвят така и не се получи-остава си много тъмно зелено-кафяво.

abaro

Здрасти!
За pH теста мисля че не трябва да се притесняваш. Досега не съм забелязал за 5-10 минути да се променя цвета. Освен това не очаквай да заковеш стойноста на 7,1 примерно - тези тестове са направени за да мерят с точност 0,5 единици и това в общия случай е напълно достатъчно.
За твърдостта е почти същото. На практика мериш какпките докато цвета стане от кафяв - зелен. Той никога няма да стане тревисто-зелен, но винаги съвсем точно се хваща момента на промяната. Най-много да объркаш 1 единица, което не е фатално във никакъв случай.
Успех с меренето! :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

ata_nas

Тестовете на Sera не са трудни за манипулиране с тях. Направи връзка какъв цвят е теста с който работиш в момента и какъв е цвета му. После виж до какъв цвят трябва да се промени водата за да е изпълнено условието за измерване. Според мен по-трудно е определянето (точното) на количеството вода за изследване!

islander

Относно теста за обща твърдост на водата мога да ти кажа, че аbaro е напълно прав. Не очаквай да стане тревисто зелен цвят.По-скоро цвета става от кафеникав до маслено зелен. И това се случва при последната капка. След това няма да се промени много само ще стане още по-наситено маслено зелен. Но разликата е осезаема. Също така при по-твърда вода капките, които капеш са повече като количество и затова разтвора става по-наситен на цвят в сравнение с по-меката вода.
Аз за сравнение пробвах как ще изглежда цвета на дестилирана вода и се оказа че на първите две капки се оцвети още в съвсем бледо зелено и после при третата стана по-осезаемо зелен. Не капах повече, понеже нямаше никакъв смисъл...и разликата с вода в която има по-голяма обща твърдоста е тази че при по-твърдата вода първоначалното оцветяване още е в червеникав цвят, а при абсолютно меката вода това първоначално червеникаво оцветяване го няма. Цвета си остава зеленикав.
Дано съм ти помогнал с моя опит.

TiratroN

Благодаря на всички за помощта. Като се загледах- вярно че преминаването от кафяво към зелено става доста осезаемо. Просто при поредната капка , цвета леко изсветлява и определено добива зелена гама.

islander

Да. И това е точно момента на заковаването  *STOP* (спиране на капането) и отчитане на броя капки.

Similar topics (5)

22699

Публикации: 57
Прегледи: 26211

16483

Публикации: 0
Прегледи: 3562

11730

Публикации: 22
Прегледи: 28073

57539

Започната от StefAqua


Публикации: 11
Прегледи: 6184

10774

Публикации: 20
Прегледи: 13357