• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2024 14:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

торф откаде ??

Започната от syrfist_bg78, 14.04.2007 21:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

syrfist_bg78

може ли ниакои да ми каже от каде мога да си взема торф и дали мога с шишарки да понижа pH и как по то4но стажа с шишарките.

cardin

Ами примерно  има торф на Сера, така че в някои магазин предлагащ техните продукти трябва да има.А пък Сера има в доста магазини.

syrfist_bg78

взимал сам от амазонската вода но не бута pH

Longanlon

Има два вида материали, на които казват 'торф'.

Едното е 'торф' за подхранване на растения, който се слага под грунда - има на Продак такъв. Това всъщност само така се казва - никакъв торф не е, а някакаква пръст.

Истински торф се получава от торфеният мъх, а находищата се наричат торфища. В България те са доста редки и всички без изключение са резервати, защото торфът е силно киселинна, бедна на хранителни вещества почва и върху нея растат много специфични растения. Българските насекомоядни растения се срещат главно в торфищата. Именно такъв торф се използва за подкиселяване на водата в аквариума. Добивът му у нас е забранен, но се внася от Ирландия, която е най-големия световен износител. В България може да се намери главно у тези, които продават екзотични животни (паяци и т.н.) защото го ползват като субстрат за отглеждането им.

Така, че зависи какъв 'торф' търсиш. Първия вид се намира в по-добре заредените зоомагазини, а истински торф може да попиташ кой има във форума на http://versicolor.net, но не забравяй да уточниш, че ти трябва по-едър, не на прах.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Joro Vn

    Торф може да купиш и от борси за цветя. От около година вече ползвам един, производство на Белорусия. Смесвам го със специфични почви от VAM и готовите субстрати ползвам за калатеи и орхидеи. Обаче в белоруския торф има и малко течна тор. По принцип може да намериш и чист, натурален. Но в този си вид е много рисковано да го сложиш в аквариума, особено ако нямаш опит. Обикновено се преварява за около 5-10 минути и тогава се ползва, след промивка с вода.

Similar topics (1)

25236

Публикации: 7
Прегледи: 5392