• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.05.2024 13:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сифониране, стартов аквариум без растения

Започната от DMitar, 10.01.2010 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

Здравейте,

Някъде бях чел/чул, че ако няма растения в стартов аквариум не е добре да се сифонира често (макс 1 път на 10-15 дни), защото сифонираш и полезните бактерии от грунда. Вярно ли е това?

Аквариума е стартов 95л (2-5мм грунд, големи камъни, 10-15 дни без риби + AquaSafe + Bactozyп, + 10 дни с риби = 20-25 дни общо, с постоянно работещ външен филтър - Флувал 205, 7-9 риби (ако броим и 2 коридораса)).


ata_nas


discus

ЦитатНякъде бях чел/чул

Така тръгват слуховете. ;-)

Това в кръга на шегата. Дефинирай какво разбираш под "стартов" аквариум. Сифонирането се прави винаги когато има нужда, бактериите трудно ще ги изсмучеш.

DMitar

ata_nas:
Знам за тази статия, както и за няколко други, но нито в нея, нито в другите намерих отговор дали, как, колко полезни бактерии се сифонират от дъното  *dontknow*. Разбирам, че ако си затворил азотния цикъл даже и да сифонираш бактерии от дъното, няма лошо, защото вече са се създали достатъчно по камъни, външен филтър, задно стъкло и т.н. За това питам за стартов аквариум на около 10-20 дни.

discus:
Дефинирал съм стартов аквариум:
Аквариума е стартов 95л (2-5мм грунд, големи камъни, 10-15 дни без риби + AquaSafe + Bactozyп, + 10 дни с риби = 20-25 дни общо, с постоянно работещ външен филтър - Флувал 205, 7-9 риби (ако броим и 2 коридораса)).

discus

Дефинирал си новостартиран, а не стартов аквариум ;-), както казах вече бактериите няма да ги изсмучеш. Проблем може да се получи от наливане на вода директно от чешмата и то при голям % на сменената вода, но и това не е задължително.

DMitar

Не знаех, че има разлика в термините "стартов" и "новостартиран".

Значи мога да се направя 100% извод, че сифонирането на дъното е само плюс (ако не те мързи). Мен в умерени размери даже ми харесва  :-)

*В допълнение относно сифонирането ще кажа, че е добре да се прави, поне 1 час след хранене на рибите, за да имат време да пооберат храната ако има паднала на дъното.

Живко

Сифонирането не е нужно, ако няма проблеми. Дори може да се каже, че е вредно. Според тока на водата минаващ през грунда са се нагодили и бактериите. На местата с повече кислород и замърсяване има повече бактерии. При една сифониране пластовете в грунда се размества и той не финкционира правилно.
Сифониране се прави при затлачване на гунда или проблеми с азотният цикъл. Затлачването е специфично за всеки аквариум и математически уравнения няма да намериш.
Също няма да намериш отговор на въпросът - Колко бактерии изсмукваме при сифониране? Много малко хора са се вълнували от този проблем. Обикновено на всички мераклии математици им се изпарява желанието да изчислят, след като разберат, че ще им трябват 15-20 години проби за да намерят отговор на въпрос който е без значение. :-P


Никой не се е родил научен.

Raven

Бактериите живеят под формата на тънък слой който обвива твърди инертни повърхности- камъчета и пясък, стъкло, повърхностите в канистъра...

В самият детрит и дънни утайки не знам колко бактерии има.
А вредата от този детрит е доста по голяма, гние и отделя вредни вещества.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

DMitar

Живко, при "новостартиран" аквариум, в който азотния цикъл не е напълно завършен полезно, вредно или без значение е сифонерането?

Деян



}|{opukc

Не разбирам каква е тази дилема! Какво ще сифонираш на грунда на нов аквариум-то просто няма нужда. Ако има видими замърсинели отгоре то е ясно, че трябва да е оберат, но дълбоко сифониране за какво?
Вредно или не? Ами по-бавно ще се възтановява колонията бактерии в грунда-това е.

77

не знам какво ще сифонираш,ама си вземи малко бактерии за стартиране на нов аквариум.
така по бързо ще затвориш азотния цикъл и ще избегнеш евентуални проблеми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Живко

Цитат на: }|{opukc - 10.01.2010 18:17
Не разбирам каква е тази дилема! Какво ще сифонираш на грунда на нов аквариум-то просто няма нужда. Ако има видими замърсинели отгоре то е ясно, че трябва да е оберат, но дълбоко сифониране за какво?
Вредно или не? Ами по-бавно ще се възтановява колонията бактерии в грунда-това е.

Точно казано. По-въпроса за конкретният аквариум няма какво повече да се каже.

Мислех си днес за това сифониране. Много е трудно да се отговори еднозначно на доста въпроси по темата. В смисъл, да се отговори на човек, който сега започва с аквариумите. Виж на някой с повече опит е по-лесно. Точно за това се дава отговор, който според подадената информация съдържа съвет, който да не е убийствен за обитателите, в аквариума на питащият. Този съвет е обикновенно общоприетият по всички форуми.
Много и различни аквариуми и всеки се сифонира по различен начин и с различна последователност. Общото е, че се сифонира при наличие на затлачване. Не говорим за изсмукване на отпадъците върху грунда. Това се прави задължително. Колко често сифонираме зависи и водният ток, минаваш през грунда. Колкото е по-слаб, толкова по-често се сифонира. Ако имаме например два аквариума с фракция на дъното 2-3 мм. и различен брой риби и то дискуси, съответно в аквариума ще има слабо течение и слаб ток на водата през грунда, то ще сифонираме по-често в аквариума с повечето риби. До тук нищо особено. Ако обаче се погрижим дъното да е активно и да участва пълноценно в азотният цикъл сифонирането ще трябва да е доста по-рядко за да не разтройваме цикъла.
Грунда може да се направи активен по няколко начина. Двойно дъно. Заровени в него аераторни камъчеат или стени. Всмукателната тръба на външният филтър се вкопава под грунда и се раклонява. Може да се сложи само филтърна глава с вкопани в дъното тръби. Дънен нагревател и.... т.н.
Следват аквариуми с циглиди, златни, атерини, да не изреждам всички видове аквариуми. Всеки аквариум е с частно решение за грунд и филтрация и сифонирането се определя от него.
Общото правило - в аквариум с растения се избягва сифонирането по принцип. В аквариум само с риби се съобразяваме с размера на грунда, затлачването на дъното, водният ток минаващ през грунда. Ако се налага сифониране по-често от 2-3 пъти месечно, макар и това да е много според мен, значи нещо не е в ред. Може да не е на ред размера на грунда, затлачването на дъното, водният ток минаващ през грунда и ..... броят и размера на рибите.
Има и друг метод. Постоянно сифониране на дъното при всяка смяна на вода в аквариуми без растения. Така дъното е постоянно чисто и не лашкаме цикъл. Просто дъното играе малко по-малка роля в азотният цикъл, но няма сривове и падове. Равновесието е постигнато при това положение.

Давам за пример себе си. Растителен аквариум с фракция на дъното 3 мм. Мнооого и големи риби. Грунда плаче за сифониране поне един път седмично, но не може, защото ми се скапват растенията и водораслите ме убиват. Първи се появяват рога. Те са живото доказателство, че азотният цикъл страда при сифониране. Страда защото изнемогва от бройката риби. Малката фракция на грунда е добра за растенията, но големите акита на атерините изобщо не могат да се скрият и да наторят. Трябва да се обират механично. Нвътре грунда ми е чист като пуканка, което не се харесва на растенията и трябва да добавям торове с нитрати и фосфати.
Пълен хаос, но се оправям. От водораслите имам само брада, а рибите се развиват чудесно.
Това обаче е кошмарна система и никога не бих я препоръчал на начинаещ, защото и най-малката грешка води до масова смърт, което се случи в едно мое тридневно отсъствие. Едно сериозно прехранване ми утрепа риби, събирани от цял свят в продължение на година. Това е смешна причина за масова смърт, ако се говорим за един нормално балансиран аквариум.
@ DMitar
Това е и причината да намираш еднотипни съвети, избягващи детайли и излизане от догмите. Ако кажа на един човек с опит - сложи още риби и си сложи една въздушна стена и няма да имаш проблеми, той ще ме разбере. Но ако това го прочете начинаещ, може да направи каквито си иска изводи(случвало се е не един път).

Май се отклоних от основният въпрос, да ме извиняват модераторите :-D
: 11.01.2010г 00:12ч
Цитат на: ata_nas - 10.01.2010 17:52
http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/sub-syphon.html



Това сега го прочетох. Добро е. Трябва да си го преведем и сложим и при нас.
Никой не се е родил научен.

NikolaV

Да споделя и аз малко скромен личен опит.
600 л. аквариум с Танганайски цихлиди. Вече фронтозите са по 10-15 см. 7 на брой, както и доста (30-40) други по-дребни цихлиди, а и два 20-25 см. птерогаплихта. Като цяло яко сране. Течение около грунда почти няма - сифонът е високо. Фракцията е около 0.5 мм - от най-ситния кварцов пасък. Дебелина 10-15 см. Движение вътре в него - малко (а по едно време адски много) мелании. Последно съм сифонирал 2006-та год.
От растенията остана малко Анубиас нана и малко валиснерия, като вскчо бива бързо оскубано и поругано. За филтрация разчитам на един Ехейм 2250, който се отваря и плакне  веднъж на една година. Смяна на вода - 20%-30% седмично (без сифониране). Нитратите са около 15-20 милиграма.

Similar topics (5)

17275

Публикации: 3
Прегледи: 4703

16205

Публикации: 8
Прегледи: 4619

43034

Публикации: 24
Прегледи: 12476

3233

Публикации: 11
Прегледи: 6753

29479

Публикации: 11
Прегледи: 6106