Здравейте,
чета статията за "Качествата на водата" и нещо не ми става ясно:
Цитат"Твърдостта на водата се мери в dH (чете се "немски градус"). Има два вида твърдост на водата:
Единият вид се нарича обща твърдост и зависи от всички разтворени в нея соли (карбонатни, бикарбонатни, сулфатни и хлоридни съединения на калция, магнезия, стронция, бария – както и да е, това не е толкова важно). Общата твърдост се отбелязва с GH (General hardiness).
Другият вид се нарича карбонатна твърдост и се определя само от количеството на разтворените във водата калциеви (Ca) и магнезиеви (Mg) карбонатни соли (карбонатни означава, че в тях има въглерод – С). Карбонатната твърдост се отбелязва с КН. Ясно е, че карбонатната твърдост винаги е по-малка от общата твърдост.
За отглеждането на риби и растения пряко значение има само общата твърдост на водата. Вода, която е с обща твърдост 0-6 dH се смята за мека, до 17 dH – средно твърда и над 18 dH – за много твърда."
Това което аз разбирам:
"Твърдостта на водата се мери в dH"
"Общата твърдост се отбелязва с GH"
"Карбонатната твърдост се отбелязва с КН"
На края обаче пише:
"Вода, която е с обща твърдост 0-6 dH се смята за мека"
Въпроси:
Нали общата твърдост е GH? Кога водата се смята за мека при 0-6 dH или при 0-6 GH?
Имам тестове за GH и КН трябва ли ми тест и за dH?
Каква е разликата между dH и GH?
Ами GH означава обща твърдост, а dH е немски градус - мярката за нея.
Все едно температура и мярката за нея - градус. примерно "темпратура над 29 градуса се смята за висока".
няма как да имаш "тест за dH" - би било същото да имаш термометър за измерване на температурата и да се чудиш трябва ли ти някакъв уред за измерване на градуси...
иначе е похвално, че си се хванал да четеш - повечето го пропускат тоя момент и направо почват с тъпите въпроси :)
Абе леко е объркващо, забрави по-добре съвсем това dH и разбирай твърдост само. Едната е карбонатна, нарича се kH, другата е обща, нарича се gH. И двете се мерят в градуси де, и всъщност мерят грамаж разтворени вещества в единица вода.
Мерси !!!
Сега разбирам колко е глупав въпросът ми *JOKINGLY*
Вече са ти обяснили, но и аз да довметна нещо. Двата основни вида "твърдост" на водата са ти ги казали горе:
1. КН - карбонатна твърдост - принея се измерва наличното количество (корекция) карбонатни йони във водата, като това лабораторно се прави в единицата mg/l /милиграм на литър/ или по-грубо в dH - "Немски градуси". Нещо повече - има си формулки по-които се преизчисляват от едната в другата мерна единица.
2. Под "Обща твърдост" се има предвид съдържанието във водата на Калциеви и Магнезиеви йони общо. Ползват се също горепосочените мерни единици.
Има и доста други мерни единици, но те се използват основно извън Европа.
Хъм... а аз мислех, че с KH се измерва количеството карбонатни йони в количество вода.
Цитат на: theater - 22.05.2007 23:38
Хъм... а аз мислех, че с KH се измерва количеството карбонатни йони в количество вода.
Така е, не са калиеви.
Ех, добре че е БХ-злия, да ме успокои. *DRINK*
Мислех, че ми липсват последните години по химия в училище. :-D
Еми *DRINK*
Сори за грешката. Не съм искал да объркам никого... поправих се *privet*
Добре за измерването на твърдоста ,но все пак как мога да разбера колко е твърда в dh ? И това е интересува пряко понеже имам Rotala wallichii и за нея пишат ,че расте при dh до 6 от там нагоре спира да расте. И може би не му е тука мястото но все пак ,ако някой я е гледал да каже как да я накарам да придобие силно червен цвят ?
Има тест за обща твърдост, провери по зоомагазините.