• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 12:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Да използвам ли тестове за следния проблем?

Започната от billi80, 16.06.2009 18:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

billi80

Здравейте, на 04.06.09 г. стартирах 90 л. аквариум. След два дена сложих вътрешен филтър и пура 18 W. Температурата е 23 *. Смятам вътре да има и растения и по-нататък предвиждам да увелича осветлението.  Около 10 % от водата е от другия ми аквариум, който си работи перфектно от около две години. Сложих коренчета  валиснерия, микрозориум и свободно плаващ роголистник. На десетия ден пуснах две молита да ускорят азотния цикъл, четох, че така се прави. Според мен се чувстваха добре  два дена, идваха на повърхността за храна, плуваха и се гонеха из целия аквариум. Днес обаче ги намерих мъртви и двете. Въпросът ми е от какво според вас са умрели - от нестабилизирания аквариум или от прекалената твърдост на водата, защото варненската е такава. И да си купя ли тестове да проверя параметрите на водата или да чакам още седмица - две да се оправи от самосебе си.
Предварително благодаря за мненията ви  *privet*.

petkob

Тестовете ще кажат най-добре, но аз залагам 10:1, че е от незавършения цикъл и не вярвам твърдата вода да им пречи.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dok70

Интересно как постигаш т. 23 градуса *dontknow* или климатика бичи яко?
За твърдостта на водата не се притеснявай точно за тези рибки!
За цикъла също ме съмнява да им пука особено. Помисли да няма нещо токсично в новия аквариум или за заболяване, ако рибките са новозакупени!
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

billi80

Рибките са от другия ми аквариум и никога не са боледували. А относно температурата, аквариума е в хладна стая и е на пода, може би затова градусите са толкова. Опасявам се, че е от твърдата вода, защото на четвъртия-петия ден по стените на аквариума се беше образувал варовик, който изчистих с гъбичка и съответно всичко се утаи на дъното. Филтърът и грунда са нови, едва ли в тях има нещо токсично. Засега няма да слагам други риби, ще изчакам поне две седмици.

petkob

Едва ли е болест, понеже болестта не се развива толкова бързо обикновено - винаги има някакви предварителни симптоми преди края.

Налепите по стъклото на четвъртия ден са били бактериални колонии, не варовик. Те не са опасни, но заради естетиката няма лошо, че си ги махнал. Пак ти казвам, не се притеснявай от твърдостта на водата - моята я докарвам много по-твърда, понеже слагам по 1 лъжичка соли на 10 л, имам и купища варовик в аквариума, а не всичките ми рибки живеят в естествени условия в толкова твърда и основна вода.

Токсичните вещества, убили рибките ти, са най-вероятно амоняк и нитрити. Азотният цикъл не само не е бил завършен, но може и да не е започвал, ако не си сложил нещо органично, което да предизвика размножаване на нитрифициращи бактерии. Най-лесно е с амоняк и периодични замервания, но може и със стрита храна за рибки, оставена да гние във водата.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Similar topics (5)

24317

Публикации: 14
Прегледи: 9022

36756

Публикации: 7
Прегледи: 5421

18135

Започната от CYBERTEK


Публикации: 0
Прегледи: 2473

7996

Публикации: 20
Прегледи: 13573

935

Започната от japonimo


Публикации: 1
Прегледи: 3349