първо искам да Ви поздравя момчета за якия форум.
живея в гр. Плевен а тук водата е повече от 20 GH.търсил съм различни варианти да се снабдявам с мека вода.между другото ако някой има решение на проблема ще му бъда много задължен.та конкретния ми въпрос е:
- става ли трапезна вода "естел" за отглеждане на риби и растения.
на етикета пише,че е омекотена по метода на обратната осмоза/това най-много ме притеснява/.
много ниска минерализация <50мг/л ,което аз определям около 3GH
/натриев хидрогенкарбонат-също ме притеснява,калиев хлорид ,магнезиев сулфат/
искам само да добавя,че съм много слаб химик.
наистина ще бъда мгого благодарен ако някой си направи труда да отговори
и аз не съм много добър химик но съм работил в химически отдел в които водата се пречистваше с осмозен генератор- това е система от микроцедки така да се каже които пречистват водата на молекулярно ниво - тоест това което излиза е химически чиста Н2О , с твърдост 0,така че това е много добър и много скъп начин за омекотяване на водата .
така че не се притесняваи - това е химически чиста вода.:wink: 20 градуса обща твърдост наистина е много , но по важна е карбонатната твърдост - ако не си наясно с тези понятия прочети в раздел химия ,там Боби си е дал труда да преведе много хубави статии.. :D сигурно ще са ти полезни ако се занимаваш сериозно с акваристика.
не мога да се сетя защо в трапезна вода има калиев хлорид и магнезиев сулфат но за растенията тези елементи са много полезни ,
друг начин за омекотяване е със пускане на въгледвуокис през система или самоделка - това ще свали още няколко градуса от общата твърдост.
общо взето водата ти е отлична за цихлиди , а ако искаш растения избора ти не е много голям - ехинодоруси , лимонче,анубиаси,валиснерия и някои други.
ако искаш пиши по подробно какъв ти е съдът и какво има в него.
Доколкото знам натриевхидрогенкарбонат всъщност е сода бикарбонат(сода за хляб).;магнезиевия сулфат не е вреден,калиев хлорид също .Може да пробваш да омекотиш водата като я превариш но тогава ще ти падне пх. Аз бих преварил част от водата,но все пак изчакай някой друг да ти отговори.
защо искаш да омекотиш водата :?: според мен трябва да си подбереш растения и риби които се чустват добре и в по твърда вода :D
вярно бе - сода бикарбонат , :D -чудех се от къде ми е познато.
това е като аспирина - ацетизалин - едикакво си - докато кажеш какво ти трябва и ти предписали клизма :lol:
Благодаря за отговорите.не става въпрос за конкретен съд.раздел химия съм прочел.статията за pH,KH,GH е супер .припомних си някои неща, някои дупки запълних.да е жив и здрав Боби.искам тази вода ,защото си имам една мечта да развъдя неони. човек е луд.щеше да ми е по-лесно ако харесвах зебровидна цихлазома.
честно казано с цихлазомата ще ти е по лесно :D
ако все пак започнеш мога да ти кажа някои неща , аз имах успех със развъждането на всички неони ,но не е лесна работа :roll:
http://www.aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=130&highlight=%ED%E5%EE%ED%E8
Защо мислиш само за един източник, а не за комбинация? Пробвай да смесваш плевенската чешмяна вода с дестилирана, докато постигнеш нужната твърдост. Дестилирана вода (поне доколкото знам) може да се набави в големи количества и на ниска цена от локомотивни депа - имам приятел в БДЖ и той ми беше казвал, че там употребяват огромни количества дестилирана вода. Това само като идея, разбира се. Ясно е, че ще стане с дестилирана вода, но не знам дали ще можеш да си намериш такава на достатъчно ниска цена.
Има и друг начин - вода от разтопен сняг. Зима иде, снега го чакаме :-)
Цитат на: "dido"Има и друг начин - вода от разтопен сняг. Зима иде, снега го чакаме :-)
Въх! Не е ли възмръсничко в София ... та да разчитам на снежна вода ;)
човека е от Плевен, там е цивилизовано :-)
Оф да бе ... къде ми е и на мен акъла ....
П.С.
Съжалявам за офтопика ...
Цитат на: "dido"Има и друг начин - вода от разтопен сняг. Зима иде, снега го чакаме :-)
Снежната вода има един дребен недостатък - сезонна е. А Плевен все пак е отсам полярния кръг и е на по-малко от 6000 м. надморска височина. :wink:
Както писах и по горе може да превари част от водата,почти същото е.
предложенията са супер.пробвал съм всичките.не мисля ,че има населен район в страната от който да се събира чиста вода/знам го от опит/.за мен най-добрият вариант е сам да си замразяваш вода до около 50%отзаложеното количество.водата която се получава е супер с нея безгрижно се размножават по-непритензиозни харациди,всички барбуси и др.за съжаление е необходим доста голям фризер.в службата преди имах хлад. камера.беше супер.
искаше ми се да реша проблема кардинално един път за винаги.
благодаря на Боби за информацията,веднага ще проверя.
мисля да отправя още безброй питания.
Цитат на: "Живко"предложенията са супер.пробвал съм всичките.не мисля ,че има населен район в страната от който да се събира чиста вода/знам го от опит/.за мен най-добрият вариант е сам да си замразяваш вода до около 50%отзаложеното количество.водата която се получава е супер с нея безгрижно се размножават по-непритензиозни харациди,всички барбуси и др.за съжаление е необходим доста голям фризер.в службата преди имах хлад. камера.беше супер.
искаше ми се да реша проблема кардинално един път за винаги.
благодаря на Боби за информацията,веднага ще проверя.
мисля да отправя още безброй питания.
Заповядай с безбройните питанията. Само най-добре се регистрирай първо - така ще можеш да напишеш нещо за себе си, ще можеш да си обменяш лични съобщения с другите потребители, а и всеки ще знае, че дадено мнение си го пуснал точно ти, а не някой, който пише с твоя ник. :wink:
Цитат на: "Живко".за мен най-добрият вариант е сам да си замразяваш вода до около 50%отзаложеното количество.
Не мисля че тази промяна на агрегатното състояние ще промени химическия й състав и водата ще стане по-мека
бъркате замразяването на водата със замразяването на отделените водни пари които се получават в хладилник и фризер при замразяване на продукти.това което изтича при размразяване на фризера вече е дестилирана вода.снегът и дъждът също е дестилирана вода , а ледът не е - тои е просто замразена вода.
вече съвсем друг е въпроса доколко снегът ,дъждът и отцедената при размразяване на хладилника вода са чисти и подходящи - според мен изобщо не са.
Може би След Нова Година ще се регистрирам.отдавна търся сродни души.в началото на темата отбелязах,че съм слаб химик.всеки много лесно може да провери ефекта от замразяването.в никакъв случай обаче не трябва да се пуска факта,че се замразява само 0.500л. от 1л. поставена в съда вода.мисля си,че първо би трябвало да замръзне чистата вода а солите и разни други със странни за мен имена да се утаят
Цитат на: "Живко"Може би След Нова Година ще се регистрирам.отдавна търся сродни души.в началото на темата отбелязах,че съм слаб химик.всеки много лесно може да провери ефекта от замразяването.в никакъв случай обаче не трябва да се пуска факта,че се замразява само 0.500л. от 1л. поставена в съда вода.мисля си,че първо би трябвало да замръзне чистата вода а солите и разни други със странни за мен имена да се утаят
Ако разтворът е хомогенен, нищо няма да се утаи.
Защо не опиташ със замразяване - температурите в момента са подходящи за този лесен начин. Наливаш вода в един леген и го оставяш през нощта на терасата, на сутринта отделяш леда и го размразяваш. Много е важно да не замръзне цялото количество в съда, а да остане и течност (оптимално е съотношението 1:1 за лед : вода), която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изхвърли - в нея ще са концентрирани голяма част от солите на замръзналата. Водата получена размразенния лед е значително омекотена спрямо изходната, поради определени физико-химически процеси, които прочичат при замразяването...не ми се влиза в подробности.
Това май е част от предимствата на зимата-замяната на хладилна камера :D
Ами хладилникът или фризерът доста ще се поозорят да замразят 20 литра вода наведнъж, но с по-малки дози можеш да опитваш :)
Понеже побързах да отговоря на питането на Живко за водата без да дочета цялата тема, а после прочетох всичко първо ще му се извиня, че му предлагам решение, което той вече знае и е използвал по предназначение, а след това ще изпадна в подробности, за невярващите, че замразяването на водата наистина я омекотява. И не става дума за замръзнал кондензат, какъвто е ледът в хладилните камери.
Та значи, при замразяването протича процес на обратна осмоза, при която замръзващата част на водата се освобождава от разтворените в нея соли, които се поемат от все още незамръзналата. По този начин ако определено количество вода замръзне наполовина, то теоретично замръзналите 50% трябва да са дестилирана, чиста вода, а в останалото незамръзнало количество солите трябва да са с двойно по-висока концентрация от изходната. На практика, разбира се нещата не са точно така, но водата в замръзналия лед е значително обезсолена. Факторите, които оказват влияние на степента на това обезсоляване са много, например равномерността и плавността на охлаждане.
Най-нагледно и просто обяснение на факта на тази обратна осмоза може да се даде с това, че дестилираната вода замръзва точно при нула градуса при нормално налягане 1 атм., а тази, в която има разтворени някакви соли - при малко по-ниска температура. Сега ако си представим, че водата, в която има разтворени соли представлява смес от много малки обеми дестилирана вода и такава, в която има разтворено пределно възможно количество соли то ще стане ясно, че при прогресивно охлаждане първо ще замръзват тези елементарни количества от чиста вода а чак след това тези, които са наситени пределно със соли. Т.е. ледът, който ще се натрупва ще се състои от замръзнали "квантове" от дестилирана вода, а в течността, която остава концентрацията на "квантовете" с разтворено пределно количество соли ще се увеличава.
Ако някога сте замразявали по-твърда вода във формички за лед и сте ги вадили от хладилника, преди тя да замръзне нацяло може да сте забелязали, че в останалата на дъното на формичките вода има отложена утайка - това са именно тези соли, които са надвишили пределно допустимото разтворимото количество, натрупали се в оставащата течност, поради обратната осмоза.
Затова за да се получи омекотена вода, тя трябва да се охлажда бавно, което се постига най-лесно с по-голям обем и температури не много по-ниски от 0 и да не се изчаква да замръзне целия обем, а само примерно половината. Разбъркването на водата не би трябвало да е желателно, поне на пръв поглед.
Сашо няма нужда от извинения.като си чета моите коментари ,аз самият трудно ги разбирам.нали съм химик само по душа.
с две думи затова всичкият лед на северният полюс е сладък ,въпреки че се е образувал от солена вода и под него почти няма твърда земя. :lol:
ха-ха-ха, част от него се е образувала и от паднал сняг вероятно....добре утъпкан от белите мечки впоследствие :))))
понеже стана дума за мека вода...
Какво ви е мнението за водата на Витоша. По-конкретно питам за две чешми под Черни връх. Едната е точно до входа на х-л Кремиковци, другата - на автобусната спирка пред х-л Морени. На вкус водата и от двете е много мека. Опитавли ли сте с нея...да развъждате неони например...или нещо друго с риби, изискващи мека вода.
Използвам случая да благодаря на всички, които дадоха координатите на "Кварцови пясъци" във Световрачане. Преди два дни си купих от там 100 кг. грунт и вече имам качествен материал с който да направя дъно на новия аквариум :)
Водата на тия две чешми според мен идва от торфеното бранище и е с доста ниско pH. Мисля, че трябва да я измериш, преди да я ползваш. А че е мека, това е почти сигурно.
Добре, а има ли другаде по Витоша, на достъпни (желателно с кола) места вода с проверени качества за подобни цели?
аз обикновенно взимах вода за неоните от извора над женския метох на драгалевски манастир- много е удобно защото отстрани до метоха има голям паркинг и извора е 50 метра по нагоре.водата е перфектна - много мека и умерено кисела ,много е подходяща за неони.обикновенно обаче взимах вода напролет,след снеготопенето - тогава е наи мека .
Зная мястото, наистина е удобно, благодаря.
Не че съм хукнал да развъждам неони, но знае ли човек какво може да му прищрака в един момент :)