• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.05.2024 21:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СО2 и Ph

Започната от abaro, 03.10.2004 10:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Забравих да ти напиша за ПХ буферите :-)

Буферите на ПХ са разтвори, които се 'съпротивляват' на промяната на ПХ  - промяна, причинена от добавяне най-общо на кисели или основни вещества във буферния разтвор. 'Силата' им на съпротивляване зависи от количеството на буфера и съответно от количеството на добавян кисел или основен реагент.

Например има стандартни буфери с ПХ 4, 7, 10 - това ще рече примерно за първия - ако вземеш лакмус, ще измериш ПХ 4. Ако добавиш съизмеримо по-малко количество по-кисело/по-основно в-во, ПХ ще падне/качи за кратко, после отново ще стане 4 (затова е буфер - стреми се да поддържа 'натуралното' си ПХ). Аналогично и за останалите буфери ПХ 7 и 10.

В твоя случай, доколкото разбирам, притеснява те какво е 'натуралното' ПХ на буферния разтвора на готварска сода във вода. За да разбереш това си подготви един тестов разтвор в една чаша с голяма концентрация на сода и измери ПХ-то. Не съм го мерил, но предполагам, че ще е около 8-9. Този експеримент ще ти даде отговора - дори при свръхнаситен разтвор от сода ти повече от 8-9 няма да стигнеш. Рзбира се, в аквариума ще сложиш малко количество и вероятно ще се закотвиш на 1-2 единици по-ниско от 'натуралното' ПХ на този буфер -> ~7 - съвсем безопасна стойност според мен.

abaro

Чакай малко (аз ще измеря pH на содата по-късно въпреки че в оня сайт дават че е 8-9) НО ако аз имам един разтвор с pH 7.8 и друг с 8+ тогава резултатното pH ще е по високо от началното. Вярно ще имам по висока буферираща способност но вече около по високо pH а аз все пак се стремя да го сваля малко.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Намерих инфо за готварксата сода:
http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/s2954.htm

Ето извадка:

Solubility:
7.8g/100g water @ 18C (64F).
....
pH:
8.3 (0.1 molar @ 25C (77F))  !!! това ти е ПХ на буфера от готварска сода !!!


Хидрогенкарбоната е анион НСО3- ->това е карбонатен анион СО3 2-, който е 'захванал' водороден катион (Н+) Н+ ти е 'есенцията' на ПХ, повече свободни Н+ ти дават по-ниско ПХ. Хидрогенкарбонатния анион се получава след като се разтвори содата във водата - тя 'улавя' свободни Н+ и така всъщност буферира ПХ.

Тъй като НСО3- е анион, той е доста активен и постоянно търпи химически 'метаморфози'. Затова ти бях споменал по-рано, че наличието му във водата е полезно, той може да се 'разпадне'  до СО2 и вода и да ти бъде допълнителен, скрит резерв за СО2 за растенията.

За съжаление химията тук стана много...:-( Възможно е да греша в дребни детайли (да ме поправят химиците де :-)) но в общи линии това е положението.

abaro

Добре горе-долу разбрах :?
Благодаря за краткия химически курс.
Содата предполагам че трябва в малко вода да я разтворя?
При смяна на водата трябва ли да добавям пропорционално на източената вада или е по доре да се ориентирам по карбонатната твърдост?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

По-добре по kH, но добавяй разтвора в аквариума по малко всеки ден, планирай го така, щото да стигнеш желаната kH за около седмица. Растенията не обичат резки промени...

abaro

Благодаря!!!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]