• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Пролетно почистване и стартиране

Започната от pla.stenik, 07.04.2013 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pla.stenik

Здравейте езерняци,

от няколко дни почиствам езерото си на село и се опитвам да реализирам част от идеите си , които съм събирал в продължение на година. Благодаря и на тези от Вас, които ми дадоха ценни съвети / е не всички спазих /. Както вече съм разказвал - езерото ми е на две нива с дънен сифон, който се реверсира може да бъде смукателен така да играе ролята на вливаща дюза. Тази година монтирах кран на който ще закача маркуча който идва от компресора и ще подавам въздух. И на стените имам две вливащи дюзи.
Езерото ми е излято от бетон и се опитах да скрия тези грозни стени с речен камък, камъка е само подреден, оставил съм евентуалното му лепене за следващата година. Направих джобове в които засях крайбрежната растителност. А лилиите вместо в кошнички поставих в баки от латекс.
Ако имате забележки или препоръки ще се радвам да ми пишете.









xoxi

Доста мъкнене на камък е паднало но е станало супер ,особено като се разелени.Пставил си и  новия водопад?    Дай някой снимка като го пуснеш да функционира ,филтъра монтира ли го *BRAVO*  *BRAVO*

pla.stenik

Не съм, виж какво е времето, умрях днес от студ. Извадил съм ти лилии. Само не съм решил каквао да сложа на дънния сифон искам сякаш една тръба 110 която да и направя отвори и да  не влиза тиня

Borko7

Обясни моля те, коя тръба каква е, от къде и за къде е?

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

pla.stenik

В тази шахта е монтиран пясъчен филтър закупен от Темена / по пътя за Каменар / , кварцовия пясък съм го заменил с филц. Имам монтирани две дюзи на стените, дънен сифон и скимер / оказа се малък / . Най - отгоре се вижда един син кран, той е за въздух и е към него съм закачил компресор. Другите тръби изглеждат сложна плетеница , но е така защото нямах място да ги развия нормално. Помпата смуче вода от скимера и от дънната дюза, минава през филтъра, а от там излизат три тръби за двете дюзи и водопада. На едната тръба/ тази на дънния сифон / съм монтирал два крана, съответно да мога да го ползвам като смукателна дюза и като вливаща. Когато го ползвам като вливаща отварям крана на въздуха. Мога и да затварям и дюзите на стените . Сложени са малко повече кранове, но когато го зазимявах се оказаха полезни, защото ако ги нямаше не можех да извадя помпата и филтъра. Грешка бе при мен, че купих части втора употреба, а разликата в цените се оказа минимална .
Имам купен но не е монтиран още един филтър на фирма WilTec. Филтъра е с 35 W UW лампа. Смятам, че с тази комбинация езерото ще се поддържа.

Borko7

Мерси! Горе-долу се ориентирах. Колко цолови са тези тръби? Аз вчера ходих по магазини за тръби и кранове да се ориентирам. Изумих се колко са големи крановете за 2-3", а и скъпи. Понеже няма място се чудя как да ги направя с минимална бройка кранове.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

pla.stenik

Не знам, но наистина са доста скъпи. Мога да ги проверя в събота, мисля че тръбата е 50 мм. Това бе причината да си купя втора употреба но сбърках. Аз събирах материали две години, наведнъж идва много нагоре. Ако искаш мога да ти дам телефона на човека който ми го монтира. Той е от Добрич и се занимава с басейни, работи много във Варна. Но отиди първо до Темена и си направи справка за цените.Моя телефон е 0887 594299 Пламен, все още се уча от опит -  грешка но ако мога да ти бъда полезен може да ми се обадиш.
Хохи, чете доста и има опит, аз се консултирам с него.

pla.stenik







Това са някои снимки на езерото, което не успях да довърша и всичките ми планове останаха за следващата пролет !



patz

Браво - и за езерцето, и за хубавите снимки!
Прекрасно е!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Borko7

Наистина красиво! Само липсва обща снимка на езерото.
Късмет и здраве ти пожелавам и догодина да го довършиш!
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lerby

Цитат на: Borko7 - 02.06.2013 18:44
Наистина красиво! Само липсва обща снимка на езерото.
Късмет и здраве ти пожелавам и догодина да го довършиш!

http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/gradinsko-ezero-i-filtar/msg393178/#msg393178

Найстина не е лошо да си актуализираш темата. Езерцето ти става доста красиво и за нови членове на форума (езерняци) ще бъде интересно неговото развитие. А и може да си откраднат от теб някоя идея.

Borko7

Мерси, може да обедините темите.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

pla.stenik

обещах малко снимки на цялото езеро, не са много сполучливи