• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няколко въпроса за градинското езеро

Започната от yanev_r, 26.04.2011 21:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yanev_r

Преди 3 години реших да сложа в двора градинско езерце и тогава взех от тези готови форми 500л. като най-дълбоката част е 40см. Тогава не се бях замислял за риби и растения, а просто еи така да се движи водата :P Но сега си мисля да пусна някоя друга риба и водна лилия.
Ето го и езерцето :




А ето ги и въпросите :P

С тези параметри езерце каква помпа и филтрираща система трябва да поставя като смятам допълнително да прибавя някаква водна каскада която накрая да образува водопадче ? И още какви риби са подходящи за толкова малко вода... четох за КОИте, че издържат на студено, но какви други разновидности са възможни и съответно кои биха издържали на топло ( лятото водата става към 30 и нагоре градуса и изобщо как се справяте с този проблем ) ?

Много ще съм благодарен за съвети :)

Zen

за справяне с високата температура ползвам лед пакетиран но за такива размери нз то има тема за справянето с горещините по търси я

иначе е мн готино успех :-P

izida

Много симпатично! Но с тази дълбочина няма да можеш да гледаш рибоците през зимата.
А какво е храстчето от срещуположната страна на здравеца? Много красиво оформено!  @}->--

evgeni enduro

Коите наистина издържат на студ, но не и такъв, какъвто ще е през зимата в езерце дълбоко 40см.  То ще замръзне до дъното /зависки в кой район е де!?/>
Трябва да има постоянна циркулация на водата и може би ще оцелее някоя, но не съм сигурен.
Топлата вода също ще е проблем и може да доведе ако не до смърт, то поне до трайни увреждания на рибите.
30 градуса са много. Миналото лято морската вода беше толкова и почиващите вдигнаха врява.
Няма да им е никак приятно на рибките.
А топлата вода е равна на вода бедна на кислород!


П.С. С честа смяна на водата това езерце може да приюти няколко рибки и ще е много красиво, само трабва да се измисли нещо за големите студове и горещините
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

yanev_r

izida За храстчето не знам :) От всички тези храсталаци знам само здравеца  :-) Другите майка ми ги е садила :)

evgeni enduro Интересното, е че зимата до сега ( за 3 години ) никога не е замръзвало до долу :) Района е на Белащица ( Пловдивско ) 350 надморска височина :) Иначе аз затова питам за помпата и филтъра за да усигуря постоянна циркулация .. а в най-краен вариянт имам 200 литров вътрешен аквариум бих могъл да прибирам рибите в него зимата :) Основния ми проблем е топлата вода ..разгледах подробно графата "Градинско езеро" , но не открих решението на моя проблем :)

Ако още хора споделят мнението си ще съм много благодарен :-)

izida

И ние сме с аквариум през зимата, а лятно време от едната страна има голям орех, а от другата чадър от онези по заведенията - огромните. Направо е мултифункционален  :-D и от слънце пази, и от хищни птици, че и ние присядваме под него  ;-)

yanev_r

izida добре звучи :) Но за съжаление дърветата още не са израстнали достатъчно :) А за чадър донякъде е възможно, но е невъзможно да е постоянно тъй като има много силен вятър в този район почти целогодишно :)

evgeni enduro

Цитат на: izida - 28.04.2011 09:26
а лятно време от едната страна има голям орех

Цитат на: yanev_r - 28.04.2011 19:30
izida добре звучи :) Но за съжаление дърветата още не са израстнали достатъчно :)

Дано да не изляза като някой фанатизиран перфекционист, но от цялата литература, която съм изчел научих, че когато дърветата са в повече и в близост до езерото не е хубаво. Есенно време при попадане на листа във водата и при тяхното гниене, качествата на водата се влошават - нитрати, нитрити и т.н.
Аз над езерцето имам лоза, но до сега всеки ден си бях в нас и с кепа постоянно ги обирах.
На тази топла вода не знам дали няма да се радват гамбузиите!? Нека някой запознат отговори на този въпрос!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

izida

Цитат на: evgeni enduro - 28.04.2011 22:00
Аз над езерцето имам лоза, но до сега всеки ден си бях в нас и с кепа постоянно ги обирах.
Евгени, прав си! Не отчетох, че и ние като си живеем постоянно на вилата всеки ден обираме падналите листа, а като излезне вятър сгъваме чадъра  :-[

yanev_r

Благодаря на включилите се , но може ли някой да даде и съвет за помпата с филтъра :)

izida

Нашият филтър е самоделен. Можеш да видиш рисунка в профила ми да добиеш представа горе-долу. Помпата е 1600 л/ч. Ако не бъркам,но за каскада не знам. Мисля, че ще трябва повече. Има колеги, които са публикували теми с каскади. Разгледай ги и ги питай.  @}->--

yanev_r

Здравейте отново , миналата година не успях да подготвя езерцето за рибки , но тази година съм се амбицирал да изкарам тази форма за езеро да подкопая поне още 50 см надолу( тоест около 120см дълбочина ) и по метър в страни и да го разщширя стабилно , предполагам ще стане към 2-3 кубика вода . Въпроса ми е каква помпа да използвам като обмислям вариянта да поставя водата от помпата да минава през саморъчно направен филтър , от филтъра да преминава водата в малка каскада и от там да се връща в езерото. Другото което ме интересува е дали мога преди воадата да влезне във филтъра да преминава през УВ лампа ? И някои по запознат ако може да ме посъветва каква помпа , каква УВ лампа и горе долу на какви цени :) Много ви благодаря :)

свилен стефанов

Здравеи колега.Моето езеро е напавено на същия принцип, водата от езерото чрез помпа17000 лт. на час отива във филтър направи си сам ,бидон пълен с фракция,пясък наи от горе дунапрен от там чрез рекичка обратно в езерото за по подробно разгледаи /Ето още едно езеро и от мен/. относно ув филтъра китаиски 18 вт. Поздрави...
От повече глава не боли.

Similar topics (5)

40097

Започната от arkadius


Публикации: 40
Прегледи: 26833

49984

Започната от bmw_320m


Публикации: 15
Прегледи: 9207

20617

Започната от valka111


Публикации: 15
Прегледи: 16313

42768

Започната от peshko_gb


Публикации: 2
Прегледи: 5125

12237

Публикации: 0
Прегледи: 4837