• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

начало на градинско езерце

Започната от ironfire, 10.12.2011 20:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ironfire

Здравейте.
От известно време съм се навил да си изградя градинско езерце на пролет.Избрал съм място,както и размери:2,30м дължина, 1,60м ширина, 1м дълбочина.Скромно е,но пък самото място не позволява по-големи размери,пък и честно казано не ми се ще да правя някакъв голям водоем.

Имам няколко въпроса:
1 - В близост до бъдещото езерце има две млади дръвчета - синя слива и дюля,както и една черница.
През лятото там е много гот,става шарена сянка,а съвсем наблизо има стара чешма,която мисля да приведа в експлоатация.Има ли опасност корените на дърветата да направят някаква беля,като например да ми скъсат найлона след време.

2 -  За такъв малък водоем (3600 л) мога ли да използвам една от старите си аквариумни потопяеми помпи с дебит 1100 л/ч.Мисля да я ползвам само за аериране,а филтър да си правя отделно.Как мислите?Не е ли твърде малка или ще свърши работа?

3 - Да ми препоръчате някакви растения за езерцето.

Благодаря предварително.Ще пускам снимки с прогреса,щом му дойде времето.


SERA

Здравей,
Езерцето е с минималния размер, за да може риби да презимуват в него. Ако има възможност направи частта с дълбочина 1 м. възможно най-голяма.

1. В зависимост от близостта им до езерцето има вероятност дръвчетата да стигнат до найлона. Ако ще използваш найлон имай в предвид, че колкото и да е дебел времето, и слънцето ще "изтощтят" найлона и той ще трябва да се заменя на определен период. Може да използваш това, за да прегледаш докъде са стигнали корените на растенията. Друг вариант е да наравиш преграда (от бетон или специален материал против корени) там където е вероятно да израстат корени.

Аз бих оставил дърветата. Те пазят сянка и така предпазват от прегряване и бърз растеж на водорасли, предпазват рибите от погледа на хищните птици и определено имат декоративен ефект. Ще трябва да премахваш падащите през езента листа, но това не е трудно.

2. Помпата е малка за този обем. Предполгам езерцето го мислиш за пролетта, а до тогава имаш време да помислиш за подходяща филтрация.


3. Освен така желаните водни лилии ще трябва да засадиш бързорастящи растения като роголистник и водна чума. Те са ососбенно полезни при стартиране на езерцето. Пусни едно търсене във форума мисля, че имаше няколко теми с предложения за растенията в градинското езеро.

Тези книжки също може да ти бъдат полезни ЦЪК

Успех и очакваме развитие на темата
Тододр Христов

danislav

Колега ,добре си го замислил. Само ме притеснява тая черница да не е доста близо, че ще се видиш в приключение като почне да капе. Предполагам ще стане много уютно, ще чакам снимки. Успех.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

iccoo


Similar topics (5)

44939

Започната от Borko7


Публикации: 7
Прегледи: 5248

25798

Публикации: 2
Прегледи: 9719

28244

Започната от gorgolit


Публикации: 20
Прегледи: 21654

59580

Започната от jodeci


Публикации: 3
Прегледи: 3314

12237

Публикации: 0
Прегледи: 4830