• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 02:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Каква помпа за сондаж ?

Започната от Sharancho83, 14.05.2014 18:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sharancho83

колеги извинявам се предварително,ако темата не е за тук,обаче съм поставен пред сериозна дилема за избор на потопяема помпа,че със сегашното Бибо никога няма да мога да напълня езерцето,което планувам да е към 30-40 кубика.Малко ТТ данни на сондажа-водата започва на 8,5 м от повърхността,а самият воден стълб е 5,20 м.Диаметърът на сондажа е около 40-50 см,не съм сигурен.Мислех да вземам от тези сондажните помпи,които са като снаряди,оба4е в магазин за помпи ми казаха,че сондажът ми е много широк и помпата няма да може да се охлажда.Плюс това почват от 300 лв китайските.Другият вариант е потопяема помпа с поплавък,обаче ме притесни дебита,който й дават-100 л/мин.Така и не ми обясниха кога дава макс дебит,но доколкото знам когато е пусната на най-плитко и в дълбочина намаля.При мен ще е да речем на 12-13 м от повърхността и понеже помпата ще се ползва и за градинско напояване ме притеснява да не вади прекалено много вода,която няма управляване после(полива се с маркуч директно на реда със зеленчуци).Тия помпи от втория вид почваха от 250 лв китайските.Направо не знам какво да правя,а това е първото нещо,което трябва да свърша преди д апочне същинската подготовка на езерцето.

Caxapa

За поливането на градината си има начин. Правиш си резервоар в който качва водата  помпата и като се напълни цистерната се изключва сама помпата. От цистерната си определяш сам дебита  с кранове. Отделно към тази система имаш и изход преди входа към цистерната за да пълниш езерцето. На твое място, бих си поиграл да обурудвам с още една помпа която да потапям в езерото и да поливам с тази вода растенията.

Sharancho83

не е лоша идея,но първо трябва да реша какъв вид помпа да взема? какво ще ме посъветвате

Caxapa

Какъв вид, модел мога да кажа след ден два примерно. Трябва да попитам колегата в България как   и с каква помпа вади вода от сондажа+ ако е възможно и схема, чертеж на системата с която се обслужва. Доста хитро го е направил. Освен ,че е направил автоматично поливане на домати, пипер и каквото се сетиш се пълни също така и автоматично и цистерната му. Ще разпитам и ще ти кажа тук в темата/дано не забравя, че ЕГН-то  е  :duvar:

raiko

14.05.2014 23:10 #4 Last Edit: 15.05.2014 17:21 by raiko
"Мислех да вземам от тези сондажните помпи,които са като снаряди,оба4е в магазин за помпи ми казаха,че сондажът ми е много широк и помпата няма да може да се охлажда..."   
Това ми звучи нелогично.  По принцип всяка една помпа има работни характеристики (Q/H  диаграма).  От тази диаграма се вижда как се изменя дебита -Q при промяна на височината- H. Когато височината на подкачване е Н=0 метра имаме максималния за помпата дебит Q max. Kогато височината на подкачване е Н max, тогава дебита се доближава до 0 литра/минута.  Височината на подкачване ще я измерваш от нивото на водата в сондажа. Обикновенно помпите с поплавък имат малък напор (малко Н) и голям дебит - Q.  В твоя случай едва ли ще ти вършат работа, защото за да качиш водата до нивото на терена имаш Н=8,5 метра а тези помпи на такава височина ще имат ограничен дебит.  Друг важен момент при избор на помпа е да знаеш какъв е капацитета на сондажа ти. Ако включиш прекалено силна помпа и сондажа не е разработен е възможно помпата да изчерпи наличната в сондажа вода и да остане на сухо.  Ако имаш някой приятел с по-мощнa помпа (примерно бензинова)  с нея ще можеш предварително да тестваш какъв дебит вода може да ти осигури сондажа , за да не рискуваш новата ти помпа да остане на сухо.

Sharancho83

пробвахме точно с бензинова още преди месец да напълним езерцето,обаче поради голямото разстояние до водата (8,5 м) успяхме да натопим маркуча съвсем малко и след 2 минути засмука въздух.Собственикът й ми каза,че ги давали да вадят вода максимум от 8 метра.

Slaff

Вземай тази като снаряд и не се чуди, но не китайче от евтините.
Миналата година ги разглеждах, качествените почват от около 600 лв и стигат до 2000 и нагоре........... Мисля че имат 5 год. гаранция и от специалисти знам че си струва инвестицията..... От сондажа в езерото. Да се "отвръща водата".
В езерото ако е 30-40 куб. китайче /марка няма да казвам,че........ пък са и много/от 50-60 лв от една верига магазини, която освен 2 години дава още една - проблем сменят или връщат парите-идеално. Потопена нон стоп вътре - полива ти се поливаш - 40 куб ще ти наводнят градината за един път.Оранжерия 350-400кв на 10 год. /вътре не вали/ при пролетното ми изпразване на около 30 куб. трудно ги пое. Така че не знам колко ти е градината /моята е около 2 дка/ спокойно ще се обслужва от езерото ти.....
Поздрави и успех!!!

Sharancho83

предлагат ми някаква румънска помпа  Васеркониг по немски образец уж за 280 лв с 2 години гаранция.Чували ли сте някакви отзиви за тях

Similar topics (3)

40686

Публикации: 2
Прегледи: 2624

52906

Публикации: 1
Прегледи: 2391

53490

Публикации: 70
Прегледи: 32478