• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

И аз съм в джаза ...

Започната от xenohack, 08.06.2015 15:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

xenohack

От много време бях започнал и накрая ,четох ,четох форума  напълних езерцето според мен е към 3-4 кубика, два слоя винил , камъни още ще ми трябват - с помпите подходих малко по различно , две помпи общо средно около 1500 кубиха на час на соларни панели работя логично през деня и една помпа 2000 литра на час за басеин такава някаква смешна,но икономична 40w на ток работи денонощно. UV лампа от Англия ми я пратиха голяма някаква с 48 см пура , и бидон с долно пълнене  , отдолу , филц , и гъби отгоре прелива минава през увето и във водата . Зеолит имам , но забравих да го сложа , другата седмица ще го добавя , засега само една водна лилия с рибите смятам да изчакам да видим как ще ! UV -то понеже ми се струва бая мощно съм го направил да бачка само в светлата част на деня , езерото се огрява от слънцето някъде до 16 часа ( това проблем ли е ) . Лошото е ,че не съм постоянно там като вила ми е имота ходя събота и неделя - давайте съвети ! Предварително благодаря !


vmax

08.06.2015 19:33 #1 Last Edit: 08.06.2015 22:32 by vmax
Ако ще слагаш риби, ще трябва да мислиш и някаква автоматична хранилка, ако няма човек, който да ги храни през седмицата. Соларните ти помпи най-вероятно са 1500 литра на час, защото 1500 кубика на час е нещо страшно като дебит за езеро :) Какъв модел са? Белият винил очевидно не е от този за езера, защото мисля той е само черен. Та сподели и за него от къде е и каква му е цената, понеже определено ми се вижда по-подходящ от масово използваният оранжериен найлон и предполагам трябва да е и по-евтин от фабричното езерно фолио.
То вместо да ти давам съвети, задавам въпроси, но така е като и аз съм от начинаещите :)

PVV

Колега, хубаво езерце си направил. Като се дооформи  и позалеси около него съвсем ще придобие завършен вид. Хубаво е найлона да не се вижда, т.е. да се донапълни езерото догоре. При мен когато се поизпари малко вода и найлона лъсва и ме дразни. За първи път чувам и аз за помпа управлявана от соларни батерии. Предполагам ,че това е стандартна помпа ,но имаш някакъв соларен източник за захранване. Ако споделиш ,ще е интересно за всички.След като не си набухал като мен рибите веднага , значи имаш търпение и ти препоръчвам да стабилизираш езерцето, да го залесиш , оформиш и чак тогава да пуснеш рибки. Ще се радваме да пуснеш и повече снимки  на филтъра, помпите и т.н. Ние тук се учим един от друг и всичко ни е интересно. Поздравления за езерцето.

фери

поздравления ,добре се справяш,само фолиото да не е бризент от винил за камеони ,казват че отделя токсини.

xenohack

Да помпите са две китайски потопяеми на 12V захранвам ги с два соларни панела по 30w дават им максимум 850 литра на час поръчвал съм ги от ибей- не намерих по читави , консумацията им е 1 ампер напора е 3 метра . Обаче при облачно време подкачват вода слабо и ми се вижда малко и ще сложа още един панел за да може дори и в лошо време да въртят здраво ! Иначе само с една помпа дори и при кофти време с двата панела е шест има напор , обема е малък - акумулатори  въобще няма директно съм ги включил към панелите. Малко нивилацията на брега ми бяга , но ще докарам още камъни и ще попълня винила . Винила е два слоя от билбордове не е от най тънкия средното качество е - един приятел ми го да даде . От другата страна са някакви багери няма как да ги сложа със шаренията ... единия обаче имаше шевове по средата и съм го сложил като долен . Ще ви направя някоя снимка другата седмица да видите панелите и помпите и филтъра да видим и водата как ще е , дали ще е бозясала !? Да питам пак за UV-то , проблем ли е ,че се спира нощем ?

vmax

Помпите ти да не се окажат случайно като моята :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fthumbs1.ebaystatic.com%2Fd%2Fl225%2Fm%2FmuxkR1MTVohOZ8v4c3iok2A.jpg&hash=9f646def35daed3c1a40416f43f55488bd1561e2
Ако са същите, на моята съм засичал дебита и е доста под 850 литра на час :( По спомен беше нещо около 500.
Според мен няма проблем да спираш UV-то при положение, че е с мощна лампа и е предвидено за много по-големи езера.

xenohack

Да точно тази е , обаче вземи в предвид ,че панелите произведат 20 волта и без контролер отдават повече енергия спрямо един акумулатор ! Не съм и няма как да е измеря какъв дебит прави !

dimitariv_iv

Здр. струва ми се че когато ув лампата спира и се пуска непрекъснато и се намаля живота. Колега  със съветите на  колегите и с проба- грешка ще успееш.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

xenohack

След като имам проблеми с една помпа на ток спира да помпи без причина, а реално върти (помпа за басейн ) днес закупих тоя дзвер ! Мисля повече ще забравя за тоя проблем . Иначе въпреки всичко водата ми е кристално чиста , в най горно ниво от някъде губя вода , но продължавам да дерзая ..... Имам вече 3-4 жаби обитателки скоро ще пусна и рибки...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fecx.images-amazon.com%2Fimages%2FI%2F710klE19BbL._SL1500_.jpg&hash=6098acfaf446b6d4f3f01a419c1991f2e0e5f80f

xenohack

Малко ъпгрейт - смених винила с pvc мембрана 2 мм дебела кретенски здраво е това , пуснах риби засега съм с 9 риби вдигнах нивото , направих дънната дупка още 30 сантиметра по на дълбоко и разширих леко диаметъра на езерото ! Жегата много ги мори рибите през деня лежат на дъното привечер стават активни и започват да се хранят . Също така през деня когато е много топло рояци пчели и оси (комшията има кошери) пият вода от езерото !

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/11822823_449404198580561_4080393632354908081_n.jpg?oh=dfeecafab2c17fcc33533884b976d7ff&oe=5650226E

vmax

Тези оси за страшно досаден, а и опасен проблем, който и аз имам :( Едната от рибките ми беше сериозно пострадала, но не мога да твърдя със сигурност, че причината е била оса която беше изляза. Но предполагам, че е възможно, защото все пак това е оса, а не някаква безобидна буболечица :)
Понеже моето езерце е малко, просто го покрих със сенчеста мрежа за да няма от къде да се докопат до водата. Сега няма оси, но и аз нищо не виждам от езерцето си :( Предполагам ако махна мрежата пак биха се върнали, но за сега я държа и заради жегите.

xenohack

Искам да благодаря на колегата Slaff за страхотните риби които ми прати !!! Общо имам вече в езерото 25 риби , по големи кои , малки кои , дребни комети и два едри крипса . Пробвам всякакви храни - сладка царевица , бял червей , хляб , 5 вида котешка храна на гранула , ситно смляна царевица ,ечемик и жито , сера роял , както и храна черна гранула 2мм която колегата Slaff ми прати . Общо взето рибите не се хранят активно и то всички идват на храната ядът само тази която е на дъното , но някак така лежерно без никаква стръв , бавно - може би едрите се кефят най много на белия червей и сладката царевица , всички гранули особено плаващите въобще не ги отразяват . Пробвах да видя активността как е сутрин обед , като може би привечер на свечеряване е най-активна ! Някаква идея !?

PVV


xenohack

 Да докладвам изведнъж тази седмица се получиха дертове с езерото ...... Значи досега проблем с водата нямах въобще - супер чиста и кристална ....В петък отивам и виждам на на повърхността плуват купчинки водорасли абе прилича на жабуняк , обирам с кепчето каквото мога ..... На сутринта водата е добре няма никакви гадости , леко към дъното замътено само..... с издигане на слънцето обаче се наблюдава следния ефект от дъното започват да се издигат полепналите зелении и колкото става по топло и слънчево толкова се усилва ефекта ...... допълнително рибите смучат по дъното като обезумели и допълнително с ровенето карата водораслите да се отделят на горе . В късния следобед виждам по дъното как по водораслите се получават мехурчета . Миналата седмица торих водната лилия с тор Осмокот бавно отдаващ се уж е за 5-6 месеца да не би с това торене да съм стимулирал и водораслите ефекта се получи 3-4 дена след торенето ?!! И така ефекта е същия на и на следващия ден през деня явно цъфтят водораслите , а през нощта всичко до сутринта се изчиства ? Изкарах лилията и и смених пръста с нова чиста без тор .... Идеи или съвет някакъв ?

Penta

В една колба 1л. с един микрозорум и 5 скариди бях пуснал 10-тина топчета Осмокоте. Наистина отдават много малко, много бавно и не се появиха водорасли. Така че съмнявам се да е от това.