• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

градинско езерце в лятната градина

Започната от vasilii, 08.05.2012 11:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasilii

здр. колеги реших и аз да си направя едно езерце в двора. изкопах една дупка с две тераси размерите му са дължина/220см,ширина/150см,дълбочина/80см, ще има и малак водопад с помпичка която ще върти водата според вас удобно ли ще е да се отглеждат рибки и растения в него или да го правя по голямо.

FHM

Ако искаш рибите да презимуват в него минимум метър и половина трябва да е дълбочината . Поне това знам от това което съм чел за езерата .

vasilii

по принцип мога да го изкопая още малко до 1.50,но мисълта ми беше с тази ширина ставали за отглеждането на риби.мисля и да ползвам помпа от автоматична пералня с филтър за пречистване на водата.                първа копка на мястото на този дънер мисля да има водопадче

xoxi

Като гледам имаш още място по добре сега го разшири за да не съжаляваш после ,както е сега ще си ограничен с броя на рибите, за растенията нямаш проблем ако искаш да призимуват рибите в езерото то трябвада е поне 1,20 и както е казал мечо пух колкото повече толкова повече *DRINK*и успех.

vasilii

мерси колега,като го дооправя ще кача още снимки.

pachuka

дълбоката част също я направи по широка , така само ако сложиш речни камъни за да закриеш фолиото и ще я запълниш.

Slaff

И аз съм на мнение малко да го поразшириш. Имаш място към цветята и там можеш да подпреш камъните на излятия бордюр и лесто ща скриеш лайнона/или фолиото/.
Всъщност аз смятам /и трябва всички да потърсим в нета/, че за изграждането на нашите езера съществува някаква зависимост между дълбочината и големината на водното огледало/площа на езерото контактуващо с въздуха/ и тази зависимост е пряко свързана з обогатяването на водата с кислород през летните месеци и презимуването на рибите през зимата!!!!

vasilii

Благодаря за съветите,ще го разширя и изкопая още като понапредна ще кача още снимки да си кажете мнението...

koifish

премахни просто една тераса и разшири дъното колкото можеш повече а за дълбочината ако изкопа е 1.2 като наредиш и по горният ръб един ред камъни ето ти още 20см и ще постигнеш перфектните 140см. В тях рибите ще се чувстват добре и приз зимата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

vasilii

за това не бях се досетил мерси за инфото :)

Caxapa

Като бъдещ "езерняк" следя с интерес темите и постовете за езерцата. Та до колегата Васил! Имаш възможност  да разширяваш цялото езерце поне с още една тераса Чемшира естествено ще подкопаеш внимателно и го премести  в ъгъла.  Новата тераса-табан който ще оформиш ще ти е с тази дълбочина като сегашната вече слиза на дълбочина втора тераса и така до дъното което  ще стане хем по-дълбочко  хем и по широчко за рибите ти. И нещо което не е за изпускане и никак маловажно. От сега прецени къде ще ти е филтъра, тоци , кабели и прочие така поставени, че да не създават проблеми+ естествено водопада да бъде срещу масата на която ще си пиеш пиенето и ще гледаш течащата вода.

vasilii

колега няма вариант как да изместя чемшира щото до него под този дънер има една шахта така или иначе той ще си седи там,решил съм вече да го разширя на  дълбочина и ширина а за кабелите и помпите ще са на местото на тоя дънер там ще направя нещо като кутия за да са скрити тоците и всичко останалло.А водопада ще ми е точно срещу масата от самото начало съм го замислил да е там :))като понапредна още ще кача снимки :)

Slaff

Още един съвет и от мен/стига да не съм досаден/. Забрави за помпи от перални или тем подобни. Една глава па макар и китайска е доста по ефективна и ефикасна от тях. За 2 години и малко отгоре съм пре доволен /1700 литра на час - 24 лв./.Мисля че просто е перфектно, та дори и да са 2 бр.

vasilii

то ясно че ще се купува някаква хубава помпа даже съм харесал една http://www.storum.eu/Komplekt-podvoden-filtyr-s-fontanna-pompa-FFP-3000
но като за начало ще стартирам с тази от пералнята че всичко пари струва едно по едно :)

vasilii

Ето и още малко снимки, не съм го довършил още но напредвам :)   ето и едно клипче на водопада който и той не е довършен още в езерцето има и 5 риби 2 шаранчета и 3 каракуди.Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

Similar topics (5)

41739

Публикации: 33
Прегледи: 23677

59393

Публикации: 38
Прегледи: 25554

59669

Започната от assensi


Публикации: 19
Прегледи: 9464

14827

Публикации: 22
Прегледи: 27646

53877

Започната от beloslav


Публикации: 4
Прегледи: 2936