• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болна рибка?

Започната от facy, 12.05.2012 12:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

facy

Здравейте, днес забелязах че по едната рибка има нещо като мъх. На снимките изглежда като рани, но във водата седи рошаво наистина като мъх (аз затова я забелязах).

Ето и снимки:




Какво е удачно да направя? Дали да я отделя за да не зарази другите или да третирам водата с нещо?


xoxi


golfer9699

Аз не съм много на ТИ с болестите пролетта ми създадоха доста главоболия,но ще те посъветвам да източиш езерцето и да огледаш и другите риби.Ако е само тя болна тогава я отдели и лекувай.

Bundy

Всяка рибка, която имаме съмнения, че е болна, я отделяме веднага.

facy

Болната риба е извадена и вече е в кофа с вода. Отгоре съм я покрил с кепа да не скочи.
Рибата няма никакви други симптоми. Активна е, храни се и плува нормално с другите риби. Утре ще ги огледам и другите, но мисля че няма други заразени.
Как да лекувам болестта? Някой може ли да ми каже дали ще е ефективен този метод, който видях от темата, която даде колегата xoxi:

1. Когато температурата на водата е под 15С във водата се добавя калиев перманганат в размер от 2 грама на 1000 литра вода. Ако температурата на водата е над 15С, дозата трябва да се увеличи до 3 грама на 1000 литра. Ако загубата на костно вещество е много голяма, е необходимо да се повтаря лечението след 2-3 дни, поради увеличено отделяне на слуз.

2. Солени бани в 2% разтвор на сол (20 кг каменна сол на 1000 литра вода) за 10-20 минути. Не забравяйте да следите за рибата, и времевите ограничения за продължителноста на банята.

Утре ще премеря температурата и pH-то.

Ето снимка:


Проблемно ли е количеството на рибите за този обем: Имам около 20 златни рибки (като болната) и 7-8 по-едри Кои, които ги пуснах малко преди зимата в езерцето. Според мен езерото е около 2-3 кубика. Всички риби зимуваха там.
Ето го как изглежда:



xoxi

Аз те съветвам да пробваш със солта,защото ако объркаш нешто с калиеви перманганат рибата ще си отиде а и тя не е толкова зле.За мен си го пренаселил 2-3 кубика за 30 риби 8 от който кои е малко
по добре раскарай златните и остави само коите.При мен в 30м2 има 12 кои и около 70 златни като повечето златни са на 1,5 година 

koifish

Хубаво е да знаеш точно колко ти е обема вода, защото между 2 и 3 кубика има разлика от 1кубик на 30 кубика вода + - 1 един кубик няма значение, но на този обем това си е или 50% или 1/3вода. Когато третираш с химикали рискуваш да избиеш всичко. Иначе езерцето ти е мн.хубаво. Пробвай със сол защото трудно ще премериш 2гр. ако нямаш ел.везна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

facy

Везната не е проблем. Имам всякакви везни, защото с това се занимавам.
Някой може ли да ми каже как да правя солните бани с готварска или морска сол, понеже с каменна не разполагам и в кофата ли да я слагам тази сол или на дуго трето ясто за малко и после пак в кофата?

Благодаря ви за отговорите.

Стоян Михов

Аз никак не мисля че е хилодонелоза, според мен е гъбично заболяване, най-вероятно сапроленгиоза. Причинителят е гъба която вторично инфектира рани, вероятно рибата ти се е ожулила някъде и гъбата е нападнала болното място. може да се лекува по някой от следните начини:

В аквариума поразените рибки се лекуват с разтвор от бял стрептоцид, бицидлин-5 или атебрин-1 грам на 100 литра вода.
При лечението в отделен съд се използва син камък и манганов сулфат.
Може да се използва и разтвор от готварска сол - 10-15 грама на 1 литър вода - рибите престояват 15-ина минути в такъв разтвор;
в отделен съд се лекуват риби в разтвор с риванол - 1 милилитър на 1 литър вода, те престояват в него 25 часа;
в разтвор на метиленово синьо-50 милиграма на един литър-рибите престояват 12 часа.

Когато болестта е в напреднал стадий и гъбите са поразили мускулите и даже вътрешните органи, рибите не могат да бъдат излекувани.

Горното предложение съм го свалил набързо от нет-а, но ако имаш някакви съмнения в дозировката прочети тук за лекарства за риби и тяхното дозиране прочети тук, диагнозата на твоята риба е сапроленгиоза:
http://www.bgvet.org/animals/pets/decfish/dis/bath.php
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

facy

Току що поставих рибата в разтвор на сол.
В 3 литра вода от езерото разтворих точно 60 гр готварска сол, след което измерих солеността на водата и ми показа 1.35%.
Рибата седи от 3 минути и доста се разшава, не знам дали и е неприятно в тази солена вода или просто смени обстановката. Новата кофа е зелена :)
: 14.05.2012г 16:04ч
Вече изобщо не помръдва, дори и с перките. Стои като тапа и леко се накланя на една страна.
Ето как изглежда във водата. Все едно расте зелен мъх по нея.


Стоян Михов

с какво мериш солеността? Би трябвало да ти е 2% или 20 промила. Всъщност няма значение, наблюдавай рибата ако вземе да ставя вяла да спира да се движи и да заема необичайни пози я извади от солената вода.
: 14.05.2012г 16:04ч
Така изглежда сапроленгиозата просто по гъбите са полепнали зелени едноклетъчни водорасли и боклуци, но рибата ти е доста зле стадия е доста сериозен.
Рискувай още малко,  но не чакай рибата да се обърне.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

facy

Извадих я преди малко. Стоя 17 мин +/-, но беше почнала да диша отгоре кислород.
През какъв период трябва да се извършва къпането?

Соленоста меря със специален уред за мерене не соленост :)
Имам разни неща под ръка, понеже работя във фирма за лабораторно оборудване.


Стоян Михов

След като върнеш рибката в нормална вода и тя се оправи от шока (може и утре), намажи раните с памук натопен в йодна тинктура, но не прекалявай много да не изгориш кожата. Повтори солената баня утре, или ако искаш пробвай някое от другите лекарства. Успех
: 14.05.2012г 16:04ч
Много време си я държал, не трябва повече от 10-15 минути при тази концентрация (но каракудите са много издържливи по принцип), явно солта не се е била разтворила напълно като си мерил. Те специалните уреди за соленост са разнообразни електронни, хигрометър, рефрактометър :) чакай и аз да се направя на знаещ.

Хм, аз съм много заинтересуван от лабораторно оборудване, пращам ЛС.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

facy

Хвана ме :) - Електронен рефрактометър.
Иначе солта я разтворих уж напълно в чаша гореща вода и след това я сложих в кофата.
Благодаря за изчерпателните ти отговори. Надявам се хайвана да се оправи.
След това ще мисля и за разреждане на рибоците, че май вярно са множко.

Стоян Михов

За утрешната солена баня се подготви отдалеч - разтвори солта предварително в кофата, сложи ако имаш подръка аераторче за въздух да джурка водата и ги остави така поне за час, ако може на сянка, температурата на водата е добре да е под 20 градуса, ако може. ( то като гледам как го описах остана само тихата музика да й пуснеш  :-D). Шегата настрана аерирането на водата и ниската температура са важни, защото в солената вода с такава концентрация и висока температура разтворения кислород е много малко и това е основния проблем за пребиваването на рибката там, не толкова солеността.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (1)

57653

Публикации: 10
Прегледи: 3339