• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 22:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

За шумоленето...

Започната от AQUASAUR, 19.01.2006 03:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Цитат на: "toshaky"Както вече казах твърдението ми не се основава на справка в dpreview. Преди 1 час клиент ми донесе снимки правени с А400 (грешката в модела е моя), но това е предния модел, така че още по добре. При него максималната резолюция е 2048х1536. Няма шум. Ето сега моята снимка с тази резолюция http://mail.dir.bg/~toshaky/PICT0012 new.jpg Незнам защо, но шума не мисля че се е променил.   :shock:

Пич, ама ти изобщо не четеш какво съм ти написал.
Твърдението ти се основава на некоректно сравнение - снимките са правени при различни светови условия.
Казах ти, изключи шумоподтискането на канона (това е задължително условие - няма да сравняваме вграден софтуер, а матрици), изключи и това на минолтата, снимай ЕДИН И СЪЩ кадър, после направи еднакъв кроп на двете снимки при еднаква резолюция и тогава сравнявай резултата.
Със сегашното си сравнение можеш да си отговориш само на въпрос от рода крокодилът по-зелен ли е, отколкото дълъг или напротив? За да не е така, върни се по-горе, осмисли какво съм ти написал и после пак заповядай.
Сега нямам време да се занимавам, но утре ще ти демонстрирам за какъв шумоподтискащ софтуер говоря, като обезшумя дискуса.
:lol:

BLKnight

Boby_, всички знаят че крокодила е по-дълъг отколкото зелен. Защото е дълъг целия, а зелен само отгоре :)

NikolaV - точно тва имах предвид. Ако се получи - кьоравене на шопа я го оправи, я не.

Хора, аре стига, верно размихме темата? Аз, бидейки нещастник и пубертет, отивам да попрочета за фотоапарати в дпревю-то :)

dido

Бахти, аз понеже съм тъпак, отивам да си бронзирам цанон-ката, виж и паднал шума  :lol:

NikolaV

Цитат на: "dido"Бахти, аз понеже съм тъпак, отивам да си бронзирам цанон-ката, виж и паднал шума  :lol:
С бронз нема да стане...
Посребряване си требе... По-скъпо, но ефекта е сигурен ;-)

Deep

Цитат на: "toshaky"Абе незнам Boby_, ама имам Минолта А1. Нейният CCD е 8,8х6,6 мм и повярвай ми шума е по-голям от Canon A410 където матрицата и 4,54х3,42 мм. Както се казва "размерът не винаги е от значение"  :lol: И не съм казвал, че разбирам много.

Хайде осъзнай се. Вече прекаляваш. Няма начин това, което казваш да е вярно, това всеки дори и с някакви ама съвсем елементарни познания и практика в цифровата фотографията ще ти го каже. Направо закон е че след оптиката, най-важното е физическия размер на матрицата и то специално за шума. Всичко останало дето го говориш си е чиста ала-бала.
А за сравнението на Минолта А1 с Канон А410 направо печелиш награда за смешно изказване. Вярно, че тази Минолта не е кои знае какво ама е на светлинни години пред Канона, който си цитирал. Все едно да сравняваш кон с кокошка  :lol:

dido

И размера на пиксела, не само на матрица като цяло. Всъщност и малката матрица може да даде сигнал с добра динамика, но "мегапикселите" трябва да са малко, съответно размера на пикселите да е по-голям.

Друг е въпроса, че малката матрица иска по-прецизна оптика - по-висока резолюция на оптиката + по-малко оптични дефекти. Демек рецептата за добра динамика и общо добро качество си е голяма по размер матрица съчетана със сравнително малко на брой пиксели.

Последното - за пикселите - е въпрос на доста добър баланс от страна на конструктора. Ако прекали с увеличаването на пикселите ще си навлече лоша динамика. Ако пък е прекалено постна матрицата, ще се загуби предаването на детайлите.

В този аспект ми е адски любопитно какъв ще бъде наследника на ЦАНОН 1Дс Мк2 - 36х24 матрица - лайков формат, гарнирани със 16 мегапиксела. Оттук нататък ако решат да запазят формата, могат да увеличават само броя на пикселите. Това обаче ще им навлече як проблем, свързан с шума заради микроелектрониката и микролещите пред детекторите. Проблема се решава с "изстискване" на технологията за производство на сензора им, или радикално нова такава технология.

Маса признаци ми сочат обаче, че ресурса за подобно "изстискване" е почти изчерпан и спасението им е само в технологичен "скок", за който май и слухове няма дори. Така или иначе вземайки предвид горното, ЦАНОН на практика е стигнал много близо до границите на текущата технология за high-end ЦМОС сензори и засега няма преспектива за заместник на вече поостаряващия си топ-модел. Всички другите фирми са догонващи в играта на ЦАНОН, дори и КОДАК - да го духат хамериканците. Те имат мегдан за развитие и предлагане на нови продукти, ЦАНОН нямат.

Простете ми за монолога, ама тази тема ми е интересна ...   upset   :lol:

dave

МД разделителна способност на оптиката на Canon много по-голяма ли е от тази сензорите. Примерно L обектив срещу матрицата на 1DS Мк2.

Чудя се от какъв резолюшън нататък оптиката става лимитираща  :roll:

dido

За да стане сметката, трябва да уточниш точно кой Л обектив. Всъщност що не си я сметнеш сам...  :lol:

Грубо един 350Д/20Д имат гранична резолюция около 155 линии/мм по хоризонтала - (грубо около 75-80 двойки линии/мм - lp/mm). Това е резолюцията на сензора. Ако резолюцията на обектива е по-малка, няма грижи - сензора "поема" резолюцията на обектива. Ако обектива ти е по-добър, апарата те лимитира.

Съответно 1Дс Мк2 има гранична резолюция около 138 линии/мм (около 70 lp/mm). Демек ако имаш обектив 70 lp/mm и го сложиш на 1Дс Мк2 - ще бъде на границата. Сложиш ли го на 350Д/20Д обаче, ще видиш как обектива няма достатъчно резолюция за да покрие APS-C сензора.

Преди около месец правих едни тестове за резолюция на 4 мои обектива - 50 мм CZJ Tessar 50/2.8 @5.6, Asahi Super-Takumar 50/1.4 @ 5.6, Asahi SMC-Takumar 50/1.4 @ 5.6, Canon EF-S 18-55 @50/5.6. За съжаление си продадох Цанонския EF 50/1.8 и не можах да го включа в тестовете. Тестовете са по методика на Норман Корен и вадят MTF характериситката на обектива:

http://www.normankoren.com/Tutorials/MTF5.html

Въпреки меко казано ебаното осветление, обективите изкараха около 75 lp/mm, като визуално в края на скалата при високите резолюции имаше доста тежки моарета. Демек тези обективи, сред които и китовия на 350 Д, покриват като резолюция без проблем матрицата на 350Д. Обзалагам се, че при 1Дс Мк2 ще е още по-добре дереджето.

Едит: Може да имам малка грешка в сметките, изсмуках ги на прима виста. Виж в нета все пак за точните цифри.

Boby_

Ето обезшумената снимка, която обещах. Използвал съм готов софтуер с автоматични настройки. toshaky, сам можеш да се убедиш в разликата с оригинала:
http://malawi.data.bg/crops/PICT0012_DONE.JPG

:lol:

toshaky

Да, снимката е доста по-добра, но аз нямах идея да поправяме вече шумна такава. Аз се оттеглям що`то много научно взехте да гледате на нещата  :roll: . Аз Ви казах от самото начало, че не съм чел кой знае колко много и откровено казано тези линии/мм и големините на матриците не ме интересуват много. За мен е важна една снимка да няма шум, а как точно става това бих предпочел да не си заемам рама излишно.  :wink: Радвам се ако съм успял да ви дал почва за себедоказване, така поне някой хора са си направили душевна чикия.  :censored

dido

Душевната чикия е правия път към здравия дух и здравото тяло  :lol:

NikolaV

Както казваше един познат:
"Не съм чикиджия, а онанист-виртуоз"

toshaky

Или друг приятел: Мара с петте баджака rofl

NO CARRIER

Сутрин вечер онанизъм - здрав и бодър организъм!
Айде стига, има тема за това.  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NikolaV

Цитат на: "NO CARRIER"Сутрин вечер онанизъм - здрав и бодър организъм!
Айде стига, има тема за това.  :lol:
"Лафче"? Или съм пропуснал някоя по-тясно специализирана? :-)