• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 04:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Драгоманското блато,чепън и какво правим

Започната от botan, 18.03.2007 09:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

Забелязах че освен снимки на аквариуми доста почнаха да се пускат на местности и забележителности в БГ!
Затова и аз допринасям за тези 2 обекта:

Само на 36км. от София,до град Драгоман,се намира най-голямото карстово блато в България.То се отличава с впечатляващо биологично разнообразие и е дом на над 150 защитени вида растения и животни.В него е изградена еко-пътека,предлагаща отлични възможности за наблюдение на дивата природа.


Драгоманско блато и Чепън планина

Описание на района


Драгоманското блато

Драгоманското блато лежи на дъното на безооточна котловина, намираща се на около 1 км североизточно от гр. Драгоман (вдясно от пътя Драгоман-с. Голямо Малово) Надморската височина на блатото е 701 м и при пролетното пълноводие заема територия от около 300 ха. На север от него се издига стръмното варовиково възвишение Чепън, а на юг са полегатите склонове на хълма Три уши. Днес, Драгоманското блато е най-голямата естествена карстова влажна зона във България. Пъстрата мозайка от съобщества на езерен камъш, острици, теснолист и широколист папур и открити водни площи не само оформят естетически красивия пейзаж на котловината, но и създават разнообразни местообитания за редица редки и защитени от Европейскто законодателство видове.

Чепън планина

Чепън планина е част от западна Стара планина. Представлява добре изразен и неначленен карстов масив, чието било е основно ориентирано от запад на изток. Южните склонове са по-отвесни, по-обезлисени и по-непристъпни. Независимо, че в полите на варовиковото възвишение дървесната фауна е претърпяла значителни промени под действието на човешката ръка, билото е запазило истинска ботаническа градина на открито. Характерни за високите части на планината са степните растения. 6 балкански и 5 български ендемита са ясно доказателство за природозащитното и флористичното значение на тази територия. Стръмните отвеси, скалните козирки, дупките и пещерите са дом на богато разнообразие от скалолюбиви видове животни. Върху варовиковите зъбери гнездят и съжителстват агресивни хищници като бухала и белоопашатия мишелов. През деня пещерните дупки са прохладни жилища на прилепите, които използват нощта да се нахранят над спокойните води на Драгоманското блато. Комплексът на Драгоманското блато и Чепън планина е едно от последните убежища на застрашени от изчезване видове.
www.balkani.org

http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=24890&AlbumId=88969

miTko

Това ми хареса! Рейтинга +1, не че има смисъл...
Разни мои АКВАРИУМИ 

sotyr

Миналата седмица се разходих натам, много е готино, препоръчвам!

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1pEdYS.jpg&hash=4e271266dc54d03babf3ba296b7e55b26da8ab86

И още малко снимки:
http://picasaweb.google.com/stefan.todorov/DragomanskoBlatoX?authkey=Gv1sRgCMXjiY3Pw9njYw#

Similar topics (5)

4622

Публикации: 13
Прегледи: 7821

10421

Публикации: 5
Прегледи: 4351

5468

Публикации: 2
Прегледи: 2915

4567

Публикации: 6
Прегледи: 4287

26478

Публикации: 2
Прегледи: 2830