• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 02:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бъдещето на конкурса

Започната от Boby_, 27.03.2006 11:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Завърши пробният кръг на Конкурса за снимки на аквариумни обитатели.
Когато се захванах с това, идеята ми беше да направя този конкурс периодичен и редовен, провеждан веднъж месечно или веднъж на два месеца. За съжаление интересът към конкурса беше по-нисък от това, което очаквах, както като участие, така и като гласуване. Затова се чудя дали изобщо има смисъл да се захващам с организацията на следващ кръг. Моля ви да попълните тази анкета и да кажете мнението си по въпроса.

Longanlon

Тъй като няма награди, не виждам смисъл гласуването да става по този начин. Тема с анкета ще върши работа, след като след конкурса за победителя остава само личното удовлетворение. Ако някой се регистрира със сто ника за да си гласува за снимката, то нека се радва, че само той е гласувал за себе си...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Да, в мнението ти има резон. Ще трябва да намалим органиченията за гласуващите - така ще има по-голям интерес.
Явно страстите в безнаграден конкурс няма да се разгорят (поне за начало) толкова, колкото в другия, така че това ще е допустим компромис.

penchod

Споделям изцяло мнението на Лонги.

niky

Както вече казах, аз от фотография не разбирам.
Но...за мен не нормално обработването по всякакви начини на снимката.
Има очевадни намеси, както и не толкова очевадни, но все пак си личи.
Второ - участието, гласуването...изключително сложно.
Не виждам защо е тази параноя (както и за другия конкурс, но там е ясно защо :D ).

Нека конкурса да бъде така: анкета за всяка от снимките и коментари отдолу. Както беше на първия конкурс.

NikolaV

99% съгласен с Ники. Аз само бих махнал коментарите - да няма скандали и повлияване от тях. И да не се вижда временния резулт.

Boby_

С оглед на резултатите от този кръг съм склонен да се съглася за ползите от гласуване с анкета. Има няколко недостатъка обаче, които я правят неизползваема според мен. Първият е липсата на всякаква информация кой как е гласувал. Вторият това, че анкетата показва текущи резултати преди края на класирането, а това не е добре. Третият е, че всеки участник трябва да има отделна тема и така с примерно 20-30 участници ще запълним първата страница на форума и ще го направим на практика неизползваем за друго, освен за конкурса.
Струва ми се по-добре да помислим за хибриден вариант - тайно гласуване с една оценка за всеки участник по десетобалната скала без коментари и аргументация, изпратена като лично съобщение. Аз ще се ангажирам с обещанието, че гласуването ще си остане тайно и оценките няма да се разгласяват. Това води до едно друго усложнение - възможност за безнаказани манипулации от моя страна, което не ми се иска да допускам. Не защото ще ги направя, а защото не искам да има дори сянка от съмнение, че подобно нещо може да се случи.  :lol:
Идеи как да избегнем това?

NikolaV

ЦитатНе защото ще ги направя, а защото не искам да има дори сянка от съмнение, че подобно нещо може да се случи.  
Идеи как да избегнем това?
Ще ти зачислим нотариус в къщи :-)
А защо не помислим за форми на гласуване извън форума? В сайта тоест. Цел отбор програмисти тук. Някой може ли да измисли нещо?

Boby_

Идеята за гласуване извън форума не е лоша, но също има пречки. Най-съществената е как ще се подсигурим, че гласуващите са потребители на форума и че имат регистрации тук, без да "копираме" там базата данни с потребителските имена и паролите?

NO CARRIER

Правим форма за гласуване. Връзваме я с формата на форума. Ако си бил логнат - изпраща се без проблеми. Ако не си логнат или не си регистриран - иска да го направиш.

Едит: става дума за пращане на лично съобщение.
Може да направим следното: записваме гласовете на другия сървър и се праща копие лично съобщение до някой от журито за по-голяма достоверност.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Цитат на: "NO CARRIER"Правим форма за гласуване. Връзваме я с формата на форума. Ако си бил логнат - изпраща се без проблеми. Ако не си логнат или не си регистриран - иска да го направиш.

Ето това е - просто и ясно. Най-добрият вариант според мен.
Захващам се да направя необходимите корекции в (проекто)правилата, след това ще ги обсъдим.

Boby_

Направих някои промени в Правилата.

Най-важните са, че вече няма ограничение за брой мнения за участие и гласуване, освен това не е забранено и на участниците да гласуват. Оценяването ще става само с една оценка по десетобалната скала за всяка снимка. Оценката ще е напълно субективна и гласуващият няма да я обосновава. Гласуването ще става автоматично чрез форма, направена от NO CARRIER.
В общи линии това е. Прочетете новите проектоправила и дайте мнения, за да ги изчистим окончателно преди началото на следващия кръг.

NO CARRIER

Добре, след като има яснота, тези дни се захващам и като имам нещо готово, ще пратя формата за коментари. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Trobata

Цитат на: "Longanlon"Тъй като няма награди, не виждам смисъл гласуването да става по този начин. Тема с анкета ще върши работа, след като след конкурса за победителя остава само личното удовлетворение. Ако някой се регистрира със сто ника за да си гласува за снимката, то нека се радва, че само той е гласувал за себе си...
И това има начин да се избегне. Ако се проследява IP-то през което влизаш. Но не ми е ясно как става това проследяване.

discus

Според мен по големият проблем е прекаленото качество което иска Боби да наложи още в самото начало, не е едно и също да снимаш с DSLR и апарат който има ръчни настройки но е доста по слаб от DSLR, колкото и добър да е фотографа, трябва да има и някакъв компромис откъм изискванията за качество си мисля. Като пример ще дам следното дори снимки правени с DSLR и различни макрообективи ще бъдат доста различни като качество, сравнение ще има като си взема мойто макро EF 100 сравнено с EF 50 на Ицето.

Similar topics (5)

3054

Публикации: 48
Прегледи: 19126

3741

Публикации: 0
Прегледи: 2508

7944

Публикации: 2
Прегледи: 2582

1237

Публикации: 38
Прегледи: 14606

3148

Публикации: 2
Прегледи: 2768