• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Събери чарк- СО2

Започната от Caxapa, 26.10.2012 15:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Ползвах СО със стъклен реактор- лула. Размених няколко мнения с колеги и снощи се върнах на една стара идея+ допълнения. Преди ползвах един филтър за наноскаридарник който разбиваше мехурчетата от СО. Това беше с мая и захар система. В последствие се сдобих и с оригинални бутилки, различни реактори и дуфузьори които пробвах и  някак  не можех да постигна ефект с тях. Та днес извадих всичко що имах под ръка и сглобих ето това. От време на време се вижда на видеото, че изкачат големи балончета но това е бял кахър. Има  още за преработка и доизкосуряване, макар и така да се разтварят  мехурчетата почти на 100%.

Всъщност сега разгледах  в Тубата и видях, че не откривам топлата вода  ;-)

kapacitet

Аре съобразявай се малко  *ROFL*


Caxapa

Не разбрах само в  какво или с какво да се съобразявам?
Ще те помоля да кажеш   съображенията си!

kapacitet

Не виждам видеото, защото съдържа музикален фон (поне така си мисля), който не е разрешен за свободно разпространение в Германия.

Caxapa

Ще се наложи тогава да кача ново видео, без музика. Всъщност музикалното оформление стана неволно на фона на Пинк Флойд

kapacitet

Извинявай, че ти оспамих темата, ама тези са големи гадове. Прислушват всеки клип ли, е не мога да повярвам  :buff:

stanislav89

Кипят ли растенията? :-)

Caxapa

Дали е само при теб така(капацитет) или е за всички но качих ново видео без музика. Съответно от прегледаните  подобни клипове смених положението на реактора като го обърнах  на 180 градуса. Тоест с главата надоло ;-) Надявам се сега да няма проблеми вече с гледането.

: 26-10-2012, 18:16:47
Още не съм видял да "кипят" растенията. Колко трябва да кипят нямам понятие, а и колко е истинско СО-то , си нямам на представа. Ще трябва да правя тестове на водата а и растенията ако започнат да растат като изумени си е в ред всичко.

kapacitet

А самия реактор купешки ли е? Защото видимо всичко се разтваря, аз лично не видях да излизат мехурчета към повърхността на аквариума.

Caxapa

Реактора е купешки но  не се свързва по този начин и не вярвам да е в такова положение с главата надоло. На последното видео водата влиза отгоре заедно с миниатюрните балончета разбити от нанофилтърчето. Тези които са по-големи се въртят като в центрофуга в реактора и по законите на физиката стоят горе като във звънец. Водата излиза отдоло вече без никакви балончета.

stanislav89

На предното клипче се вижда, че балончетата излизат от горе (1-2) а сега не. Някаква тапа ли си сложил?
: 26.10.2012г 19:07ч
Опа :-D сега прочетох че си го обърнал обратно..

Caxapa

И понеже това което сътвори тиквата ми търпи промени, ето и снимка на последната трансформация. Преди това едно обяснение. На второто видео се получаваше един въздушен балон от СО който го въртеше водата но за около час и половина след спирането на бутилката по мое  виждане не намаля. И напълних реактора с топчета за въздушен пистолет. Толкова имах, толкова сложих просто.Иначе щях да го напълня до "козирката". Отново завъртях положението на реактора и сега потока вода е отдоло нагоре  като всичко минава между тези топчета и така за момента не виждам да излизат балончета както на първия клип. Дано съм подпомогнал с подаването на идея и доразвиването  на устройството. Ето и снимката от сега с топчетата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F11m3omv.jpg&hash=402d28e20eb37cb9b4316087f973eb9f446c6496

a__andreew

Хи, идеята е хубава само се чудя защо се опитваш да накараш течението да върви нагоре, като по естествено е да е обратното. Всяко балонче се стреми нагоре и така водния поток непрекъснато контактувайки с него ще го разтваря. То с експерименти ще намериш верния подход, но според мен бъркаш посоката на течението. Мисля , че някъде колега беше показал много ефективен реактор от типа направи си сам с един конус. Който с формата в горния си край събира Цо2, а течението го отвява надолу, където количеството вода е повече и течението става по слабо и така газа непрекъснато се барботира в този обем.
Това имам в предвид:

Caxapa

По-горе съм опитал и двата варианта. Вторият, който ти предлагаш е съответно №2 и при моите експерименти. Логично е така, и вечерта се получи един голям балон който го обдухваше водната струя и не намаляше. На сутринта пуснах системата и си заработи но балона взе да се увеличавава  и започна да изпуска от едно място в реактора. Не бях го видял до сега а е оригинално, като се натрупа много голям балон да се редуцира сам до нормално положение. Явно вторият вариант с воден поток надоло е оригинално  даден за този тип реактори. Въпреки всичко обърнах течението и добавих топчетата заради появяването на този  балон неразтворено СО което предполагам се дължи на слаба помпа която да тласка водата.  Опитите не са окончателни естествено  *DRINK*

paolo6481

И според мен причината за поява на балон е  в малкия дебит на помпичката.Но има и друга възможност-вместо да влиза водата отгоре,да влиза странично по посока на окръжността на реактора.При това положение потока ще се върти спираловидно надолу и ще изминава в пъти по-голямо разстояние преди да излезе.Тогава даже няма да има нужда и от топчета за разбиване.Дано да съм успял да се изразя правилно. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785