• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.04.2024 20:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко въпроси за СО2

Започната от hunter, 02.05.2013 16:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Здравейте колеги, струва ми се че не мога да си угодя на СО2-то. Чел съм не малко по темата и най вече за това как да са разположени тръбите на филтъра спрямо дифузера. Гледал съм и доста снимки ама все нещо май не мога да пасна. Когато сложа флейтата на вече вътрешния ми филтър да върти повърхността на водата (с цел да не става ципа). Не ми разпилява добре СО-то по аквариума даже почти не го разпилява и ми се струва че не се разтваря достатъчно. Промених нещата и завъртях флейтата надолу като отворите са точно срещу балоните от дефузера. Така го разпръсква добре но нямам движение на повърхността и цялата повърхност се покрива след време със ситни балони от СО. Не знам какво да го правя хем да ми се движи повърхността хем да имам добро разтваряне на СО и съответно да има и достатъчно добро разпръскване на балони из аквариума. Някакъв съвет  ;-)
Ето за тези балони имам в предвид
Staurogyne repens просто ме радва и за това го щракнах и него
А ето тъка е флейтата за да може да разпръсква балони

hunter

Никой ли не може да вземе отношение по темата? Поне някой съвет или поне да се каже дали така е грешно. Ако не моля модераторите да делнат темата няма смисъл да седи.

Caxapa

В един от аквариумите ми съм сложил стъкленият дифузер под флейтата/естествено лепката е залепена до дъното. Флейтата ми е на 2-3  см под ниво вода и е насочена нагоре под ъгъл към задно стъкло. Аквариума е малък но съм му залепил едни разпънки които  ползвам за шини на стъкленият капак. Та струята на водата от флейтата бие в ъгъла на задно стъкло и разпънка. По този начин не олива и няма вероятност да плиска навън. Освен това увлича и газта като е завихря и се носи на още по-малки балончета докато се изгубят съвсем из акварумчето. В по-големият който е с канистър ползвам вътрешен филтър който обдухва с водното си течение струята на газта и пак по подобен начин е завихря из аквариума. И в двата случая имам кипене на растенията.

hunter

Ок благодаря, а при тебе случвало ли се е да имаш така балони на повърхността?

Георги

Ако сложиш дифюзъра на другата къса страна, флейтата раздвижва повърхността и потока слиза надолу покрай него и т.н. няма ли да стане? Освен ако не е много дълъг аквариума.

hunter

Аквариума е даже много малък по дължина е 41см. Проблема ми се състои във това че аквата е във дървена кутия и във другия си край аквата е плътно до дървото. Освен да махна стъклената тръба от дефузера и да сложа маркуч. Защото стъклената тръба във горния си край е извита и не може да застане от другата страна. Но май ще я махна и ще сложа просто маркуч.

Caxapa

Питаш и отговарям. Случвало се е да "плувне" цялата повърхност  в ситни балончета. Но то бе още  със старият вътрешен вилтър на  който нямаше как да се монтира флейта. Сега вече всичко си е ок и няма плуващи балончета.

hunter

Ок много ви благодаря, утре ще се правят маневри включващи дефузер и флейти  *THUMBS UP*

hunter

Вчера направих маневра махнах стъклената тръба на дефузера за да мога да го сложа на противоположната страна спрямо флейтата на филтъра. Мисля че се получават по-добре нещата сега. Но имам въпрос на вас да ви се сплесква маркуча на СО-то? Защото при мен се сплесква понеже нямам ел. магнит да ми го спира и си го спирам ръчно. Просто затварям крана на бутилката и на сутринта маркуча е сплескан а във началото му има засмукана вода от аквариума. Явно се получава вакум като свърши СО2 във маркуча и засмуква вода и се сплесква. Въпреки че съм сложил 2 клапана единия е за СО2 а другия от тия за аератор. Интересува ме при вас така ли е? Маркуча по който подавам СО е такъв за аераторче. Може би е мек и затова се сплесква незнам  *dontknow*

Георги

Не разбрах какви клапани имаш? За да не всмуква обратно вода се слага обратен клапан (non return valve) например http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/kranove-razkloniteli-vakumki-klapi-24163/ferplast-non-return-plastic-valve-for-aquariums-blu9097-klapa-1-3-x-5-cm-27660

Маркуча за co2 е по-твърд - от магазин за пневматика си вземи и няма да пропуска през стените.

hunter

Ами на ей такова ми е клапанчето само че вътре има черна гума. А такъв твърд маркуч си купих от магазина където купих игления и щуцерите. Ама се направих на тарикат и за да не го нарязвам сложих от този за въздух понеже имах удобен по дължина. Но явно ще го сменям със твърдия ок много ти благодаря  *THUMBS UP*

Caxapa

Обратни клапани и аз имах по системите ми но ги махнах. Магнетвентилите съм ги вдигнал над нивото на аквариумите  и проблем няма. Случая при мен е това, че засмукваше вода въпреки тези обратни клапани/нови и маркови/ и после  като се включеха системите налягането се вдигаше  между дифузера и обратния клапан и маркуча изкачаше от  свръзките.

hunter

Снощи ми свърши СО-то и днес отидох да си напълня всичко нормално бутилката е 0.500 а на уреда видях, че я напълниха на о.450. Монтирах си я обратно като се прибрах и това което ми направи впечатление е как ми играе манометъра. Отварям леко крана на бутилката както друг път от там отварям и леко редуцира и манометърчето показва между 3 на червената скала и 6 на черната. До тук добре но като измине около час два и само се покачва налягането подминава 3 на червената скала. До сега не ми се е случвало да играе така от какво може да е?

Bobby_D

Цитат на: hunter - 16.05.2013 21:33
Снощи ми свърши СО-то и днес отидох да си напълня всичко нормално бутилката е 0.500 а на уреда видях, че я напълниха на о.450. Монтирах си я обратно като се прибрах и това което ми направи впечатление е как ми играе манометъра. Отварям леко крана на бутилката както друг път от там отварям и леко редуцира и манометърчето показва между 3 на червената скала и 6 на черната. До тук добре но като измине около час два и само се покачва налягането подминава 3 на червената скала. До сега не ми се е случвало да играе така от какво може да е?

Налягането в бутилката ти още не се е нормализирало!Трябва и време.

hunter

другото което ми направи впечатление е, че много трудно отворих крана на бутилката направо с усилие. И във първия момент го изтървах отлепи рязко и понеже беше отворен редуцила и наду почти до 10 на червената скала. Че си изкарах ангела и затворих бутилката отново и развинтих редуцила от нея за излезе газа  :buff:

Similar topics (1)

34196

Започната от striker


Публикации: 22
Прегледи: 13827